Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

APMGR cere eliminarea politicilor fiscale abuzive în domeniul farmaceutic

APMGR cere eliminarea politicilor fiscale abuzive în domeniul farmaceutic

APMGR cere autorităților eliminarea politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic pentru a repune sistemul de sănătate din România pe baze sustenabile.

15 Sept. 2015

 

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, cere autorităților eliminarea politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic pentru a repune sistemul de sănătate din România pe baze sustenabile, în acord cu recomandările Comisiei Europene. 

Implementarea unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice împreună cu politici naționale de încurajare a utilizării acestor medicamente ar aduce economii importante statului și pacientului, așa cum se întâmplă deja în multe state europene. Modelele de succes de la nivel european au fost prezentate în premieră în România marți, în cadrul celei de-a două ediții a conferinței Internațional Health Forum 2015, organizată de APMGR, cu sprijinul Asociației Europene a Medicamentelor Generice și Biosimilare (EGA) și al partenerilor media Mediafax, Adevărul, Hotnews, Revistă Politici de Sănătate și Sfatul Medicului.  

APMGR consideră că menținerea actualului cadru de reglementare va duce la dispariția medicamentelor ieftine de pe piață și la colapsul industriei farmaceutice locale.

„De la prima ediție a conferinței Internațional Health Forum, în 2013, au dispărut deja peste 1.300 de medicamente ieftine de pe piața din România, ceea ce a privat mulți pacienți de tratamente salvatoare de vieți. În plus, politica fiscală a determinat ratarea unor investiții de peste 50 de milioane de euro în industria farmaceutică locala”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR. Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate și cu costuri accesibile vor trece sub pragul rentabilității în următorul an.

Dispariția acestora din farmacii va scădea semnificativ accesul la tratament al pacienților, întrucât aceștia vor fi obligați să le inlocuiască cu medicamente alternative, mult mai scumpe, și să plăteasca din buzunar diferență.  În plus, producția locală de medicamente cu prescripție va continua să scadă până când România va deveni o țară eminamente importatoare de astfel de medicamente.

„Producătorii de medicamente sunt singurii care, pe lângă impozitul pe profit, plata salariilor și a contribuțiilor sociale, plătesc și 25% din cifra de afaceri pentru taxa clawback. Este o sumă uriașa care decapitalizează și detehnologizeaza companiile farmaceutice, forțându-le să-și restrângă producția la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală și să blocheze orice planuri de investiții în dezvoltarea activităților industriale locale,” a declarat Damian. 

APMGR cere ca primul pas pentru crearea unui sector farmaceutic sustenabil să fie implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maxim 65% în calculul variabilei 'p' din formulă clawback, care ar corela sarcina fiscală cu politica de prețuri în domeniul medicamentelor.

„Fac un apel către Ministerul Sănătății și Președintele României să intervină neîntârziat pentru salvarea acestei industrii strategice pentru România, în beneficiul economiei și al pacienților,”
a mai declarat Damian.
« inapoi

Articol vizualizat de 1974 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805