Boli si tratamente
vezi toata lista

Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

 

Sindromul de intestin iritabil, boala care afecteaza milioane de romani

Sindromul de intestin iritabil, boala care afecteaza milioane de romani

Aproximativ 2,5 – 3 milioane de români suferă de Sindromul de Intestin Iritabil, boala aferentă stilului de viață modern, cauzată de stress.

6 Aug. 2016

 

Afecțiunile digestive și hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în rândul populației de toate vârstele din Europa, și sunt asociate cu  o morbiditate ridicată și costuri substanțiale pentru sistemele de sănătate, avertizează United European Gastroenterology Research.

Sindromul de Intestin Iritabil, alături de Boala de Reflux Gastroesofagian, Infecția cu Helicobacter Pylori și Sindromul de Intestin Permeabil sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale, cu o prevalență crescută în rândul populației din sud-estul Europei.
Helicobacter Pylori are o prevalență de peste 60% în țări precum Ungaria, Polonia sau chiar altele din sudul Europei și este legat de un risc crescut de apariție a ulcerului duodenal, ulcerului gastric și a tumorilor maligne. O incidență crescută a fost raportată în rândul populației tinere.

Boala de Reflux Gastroesofagian este o suferință comună, aproximativ 40% din populație prezintă pirozis (senzație de hiperaciditate care urcă din stomac prin esofag). Problema se manifestă prin arsuri, eructații, regurgitații, durere în piept.

Sindromul de Intestin Iritabil afectează 10-15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de români prezintă sindrom de intestin iritabil, prevalența în rândul femeilor fiind de două ori mai ridicată decât în rândul bărbaților.

„Sindromul de Intestin Iritabil este caracterizat prin tulburări de motilitate și hipersensibilitate intestinală, consecință a perturbării funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul și stilul de viață modern reprezintă factori majori incriminanți în apariția acestei afecțiuni, care perturbă peristaltismul (mișcarea mușchilor intestinali), alterează permeabilitatea intestinală, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali și accentuează percepția neplacută  a unor fenomene fiziologice  precum deplasarea gazelor în intestine  sau contracțiile intestinale”, declara dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Pe lângă stres, afecțiunea poate fi declanșată de numeroase aspecte caracteristice unui stil de viață modern: tulburări emoționale, sedentarism, consumul de alimente grase și prăjite, de băuturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolată, citrice. 

O altă disfuncție digestivă cauzată de deteriorarea mucoasei intestinale este Sindromul de Intestin Permeabil care poate avea un rol important în apariția alergiilor, a sindromului de oboseală cronică precum și a bolilor autoimune.

„Odată cu dezvoltarea medicinei și a farmacologiei moderne, suplimentele alimentare au început să capete un rol important  în rezolvarea problemelor de sănătate actuale. Fitoterapia integrativă, ca parte a medicinei integrative, oferă soluții într-o gamă largă de afecțiuni digestive. Timp de milenii plantele au fost utilizate datorită efectelor antiinfecțioase, laxative, antispastice, hemostatice, antiinflamatoare, emoliente, detoxifiante, de reglare a secrețiilor gastrice și biliare, etc. Astăzi, potențialul terapeutic al acestor plante este folosit în produse naturale realizate pe baza unor tehnologii avansate și la standarde calitative foarte înalte, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maxime. De exemplu, în protocolul pentru intestin permeabil este important să existe produse cu toate tipurile de enzime digestive și probioticele de ultimă generație.”,  adaugă dr. Ana Costea, coordonatorul Centrului de Medicină Integrativă Secom®.

Utilizarea produselor naturale este o metodă eficientă atât în reducerea cauzelor profunde ale bolilor digestive moderne cât și pentru prevenirea apariției sau agravării multor patologii cronice asociate acestor afecțiuni. Stilul de viață alert, stresul și alimentația sunt factorii care au dus la o creștere a ponderii problemelor digestive în România, fapt care se reflectă și într-un interes mai ridicat pentru suplimentele alimentare naturale destinate sistemului digestiv.

“Sistemul digestiv este cel care asigură resurse vieții. Sănătatea acestuia se reflectă în sănătatea întregului organism și într-un final în starea de bine a fiecăruia. Deși în România nu avem un tablou foarte bine conturat asupra ponderii afecțiunilor digestive, putem observa un interes tot mai ridicat al consumatorului pentru suplimente alimentare destinate sistemului digestiv și metabolic, acest segment reprezintă mai mult de jumătate din piața totală de suplimente (124.4 mil Eur total 2015). Cu toate acestea, este foarte important ca fiecare consumator să aleagă informat produsele pentru sănătate, să fie atent la compoziția acestora, să urmărească producătorii și să discute cu medicul”
, declară Lucia Costea, Managing Partner Secom®.

Cele mai frecvente simptome care-i determină pe consumatorii români să apeleze la un supliment alimentar natural pentru sistemul digestiv sunt: 4 balonarea (14%), indigestia (11%), durerile de stomac (11%) dar și protecția la tratamentul cu antibiotice (9%).

Segmentul de produse naturale destinate sistemului digestiv cuprinde: enzime digestive, probiotice, hepato-protectoare, anti-acide, anti-diareice, suplimente pentru constipație, suplimente pentru suport în diabet, tonice.
« inapoi

Articol vizualizat de 518 cititori

MESAJ DE INTERES PUBLIC

 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale
Recomandare video
Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului   Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului

Prezentare pentru medici despre dosarul electronic de sanatate al pacientului.

vezi toate video »


© Reteaua Info-Sanatate, 2008-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805

   
Adnet