Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Doar 1 din 5 romani diagnosticati cu cancer beneficiaza de radioterapie

Doar 1 din 5 romani diagnosticati cu cancer beneficiaza de radioterapie

Numai unul din cinci români diagnosticaţi cu cancer în fiecare an ajunge să beneficieze de radioterapie, în ciuda ratei de supravieţuire excelente.

11 Iun. 2017

 

Şansele de supravieţuire ale românilor diagnosticaţi cu cancer, al căror număr trece de 78.000 în fiecare an, potrivit asociaţiilor pacienţilor, ar creşte semnificativ dacă radioterapia ar fi mult mai mult folosită, din moment ce peste 70% dintre aceştia se califică pentru un astfel de tratament.

Din păcate, mai puţin de o treime dintre pacienţii care se califică beneficiază de o procedură de radioterapie, ceea ce înseamnă că cel mult 17.000 de români diagnosticaţi cu cancer în fiecare an, respectiv aproximativ o cincime din numărul total, primesc o şansă mai bună la viaţă, din cauza capacităţii extrem de reduse de tratament cu radioterapie la nivel naţional. Clinicile Ametyst contribuie la această cifră cu peste 6.000 de pacienţi în fiecare an, ceea ce înseamnă 35% din tratamentele cu radioterapie din România.

Radioterapia (detalii) asigură cel mai bun raport cost per beneficiu în comparaţie cu chirurgia şi chimioterapia (detalii), dar rămâne complet sub-utilizată în România. Cu o rată de supravieţuire de 85-90% în primul an şi de 75-80% în decurs de doi ani de la tratament, radioterapia are o rată destul de bună de vindecare a cancerului – dacă boala este diagnosticată într-o fază incipientă.

„Am tratat până în prezent peste 6.000 de pacienţi, inclusiv copii. Folosim tehnoogii care salvează vieţi, extrem de costisitoare, operate de doctori şi personal medical cu înaltă calificare. Unii dintre doctori s-au întors în România pentru că sunt ferm convinşi că şi românii merită radioterapie în ţara lor la acelaşi nivel calitativ ca în Europa. Împreună salvăm vieţi în fiecare zi folosind echipamente moderne şi urmând protocoale medicale stricte care ne permit să aplicăm proceduri la acelaşi nivel ca în oricare altă clinică similară din vestul Europei”, a declarat Dr. Gabriel Kacso, medic primar, director medical Amethyst Romania.

Clinicile Amethyst asigură radioterapie externă (detalii) pentru adulţi şi copii de toate vârstele, brahiterapie (detalii) pentru toate zonele inclusiv brahiterapie interstiţială, precum şi iradiere corporală totală (ICT) pentru adulţi şi copii – aceasta din urma fiind o procedură unică în România. ICT este utilizată pentru a scădea imunitatea pacientului, în locul terapiei extrem de costisitoare cu medicamente, înaintea transplantului de măduvă folosit în principal la tratamentul leucemiei.

Doctorii şi personalul medical de la cele două clinici Amethyst din Bucureşti şi Cluj, alături de miile de pacienţi trataţi în ultimii trei ani, speră că instituţiile statului vor acorda o atenţie sporită radioterapiei ca fiind o procedură medicală cu grad ridicat de succes în lupta împotriva cancerului.

Foto: Wikimedia commons
« inapoi

Articol vizualizat de 203 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805