Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Doar 2 din 10 studenti la Medicina considera ca au sanse la o cariera in Romania

Doar 2 din 10 studenti la Medicina considera ca au sanse la o cariera in Romania

Doar 2 din 10 studenți la Medicină consideră că au șanse la o carieră în România, iar 80% se gândesc să emigreze.

13 Iun. 2016

 


•    Peste 100 de studenți și tineri medici români au participat la cursurile gratuite MedClass, organizate pentru al doilea an de Consiliul Investitorilor Străini - FIC, ca parte a inițiativei De Profesie: medic în România.
•    Consiliul Investitorilor Străini atrage atenția asupra nevoilor de investiție în dezvoltarea competențelor viitorilor medici, ca mijloc de a deschide oportunități pentru medici în țară, de a stopa exodul medicilor și a stimula lipsa de personal calificat din sănătate.
•    Principalele probleme semnalate de către absolvenții cursurilor MedClass 2016 privind șansele medicilor în România: doar 20% dintre studenții la medicină și tinerii medici consideră că oportunitățile unei cariere sunt favorabile în țară, în timp ce 80% sunt tentați să își caute un loc de muncă în străinătate .

Consiliul Investitorilor Străini - FIC anunță încheierea ediției 2016 a cursurilor gratuite MedClass, desfășurate în Cluj-Napoca în aprilie-mai prin Grupul de Lucru pentru Sănătate. Scopul cursurilor este de a contribui la dezvoltarea unor competențe extinse pentru tinerii medici care aleg să rămână De Profesie: medic în România.

Absolvenții au interacționat cu 14 experți cu cariere de succes în patru arii esențiale de pregătire practică, ce vin să completeze abilitățile dobândite în școală: Management în sistemul public și privat, Antreprenoriat în sănătate, Etica și sistemul de sănătate și Arta comunicării în medicină.

Printre experți s-au numărat antreprenori, directori din cadrul unor companii din industria sănătății sau cea bancară, manageri de spitale publice sau private, cadre universitare, specialiști în cercetare, medicină, comunicare sau psihologie. Aceștia au devenit mentori, împărtășind participanților experiențe profesionale sau personale, au dezbătut care sunt oportunitățile pentru un tânăr medic, cum se poate deschide și întreține o afacere de profil, cum se pot folosi de tehnologia digitală pentru a se promova, cum pot îmbunătăți comunicarea medic-pacient și care sunt problemele cu care se confruntă un tânăr medic ieșit de pe băncile facultății.

În acest sens, principalele probleme semnalate arată că este nevoie de educație alternativă pentru o șansă în plus pentru o carieră în România.

97% dintre studenții sau tinerii medici1 consideră foarte necesare cursurile moderne de tipul MedClass, care dezvoltă subiecte complementare medicinii - precum management, antreprenoriat, comunicarea medic-pacient și orientare profesională după absolvire. În același timp, 8 din 10 apreciază ajutorul experților și practicienilor din specialități extinse medicinii (de exemplu din rândul antreprenorilor, managerilor sau specialiștilor în comunicare).

În același timp, numai 2 din 10 tineri medici consideră că oportunitățile de dezvoltare profesională în sănătate sunt favorabile. 50% dintre studenți și tineri medici consideră că este greu pentru un tânăr absolvent la medicină să își înceapă o carieră în România la ora actuală.

În consecință, 80% dintre studenți și tinerii medici au declarat că ar fi tentați să își caute un loc de muncă în străinătate – o treime subliniind că își doresc acest lucru într-o mare măsură.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din 2015, numărul medicilor din spitale a rămas de doar 13.521 (un număr din ce în ce mai mic - comparativ cu 20.648 în 2011 și 14.487 în 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătății. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe categorii de vârstă, dintre medicii de spital, 2961 au peste 60 de ani, 2610 sunt între 50 și 60 de ani, 3642 între 40 și 50 și 3901 între 30 și 40 de ani și doar 407 sub 30 de ani.

Mai mult, absolvenţii de medicină care intră pe piaţa muncii nu reuşesc să acopere necesarul de specialişti de care este nevoie pe plan local, mulți tineri alegând să părăsească România pentru a lucra în sistemele de sănătate din străinătate.

„Exodul medicilor continuă să fie o problemă importantă pentru România, cu implicații care se reflectă în mai multe sectoare, nu doar în sănătatea populației, dar inclusiv în economie. România are 2,4 medici la 1.000 de locuitori, unul din cele mai mici procente din Europa, mult sub media de 3,6 medici.  Pentru a îmbunătăți infrastructura medicală, este nevoie de investiții în dezvoltarea viitorilor profesioniști în sănătate care aleg să rămână De profesie: medic în România, oferindu-le susținere pentru a identifica noi oportunități privind o carieră în România.” a declarat Barbara Cygler, Președinte al Grupului de Lucru pe Sănătate din cadrul Consiliului Investitorilor Străini - FIC și Director General GSK România.

Ca parte din campania De Profesie: medic în România, Cursurile MedClass au fost create special pentru viitorii profesioniști din sănătate pe baza nevoilor identificate de-a lungul ultimilor ani în România. Cursurile fac parte din campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC prin Grupul de Lucru pentru Sănătate şi se adresează studenților la Medicină și medicilor până în 35 de ani.

Campania „De profesie: medic în România” (www.deprofesiemedic.ro) este o inițiativă a Consiliului Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, susținută de Ministerul Sănătății, cu sprijinul GSK România. Lansată sub sloganul ”Medici pentru toți! Toți pentru medici.”, campania are ca obiectiv creșterea numărului de medici prin stoparea exodului și atragerea doctorilor în România. Campania “De profesie: medic în România” a reușit să obțină recunoașterea, la nivel european, în cadrul galei European Excellence Awards, desfășurată  în decembrie 2013, la Munchen, câștigând Premiul European Pentru Excelență.

Consiliul Investitorilor Străini - FIC este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC a fost înființat în 1997 când și-a început activitatea cu 25 de companii membre. În prezent numără 123 companii multinaţionale membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde EUR, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent. Componența FIC include companii multinaționale care furnizează economiei românești o varietate de bunuri și servicii și care au creat aproape 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte pentru economia românească. Foreign Investors Council (FIC) – www.fic.ro.
« inapoi

Articol vizualizat de 1248 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017