Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Conferinta Nationala de Farmacie - Probleme dezbatute in cadrul evenimentului

Conferinta Nationala de Farmacie - Probleme dezbatute in cadrul evenimentului

Colaborarea medic-farmacist: calea spre o terapie mai eficienta, a fost tema discutata in cadrul Conferintei Nationale de Farmacie, desfasurata in perioada 24-26 noiembrie.

30 Nov. 2016

 

In perioada 24-26 noiembrie la Crystal Palace Ballrooms in Bucuresti s-a desfasurat Conferinta Nationala de Farmacie - Editia 2016, eveniment organizat sub egida Colegiului Farmacistilor din Romania, Asociatiei Medicale Romane si Societatii de Stiinte Farmaceutice din Romania  in parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Evenimentul a reunit peste 650 de farmacisti si medici inscrisi, mai multe companii din domeniul farmaceutic, firme de aparatura medicala, precum si personalitati importante din sfera medicala si farmaceutica.

Conferinta a fost acreditata cu 30 puncte EFC (Educatie Farmaceutica Continua) si 14 puncte EMC (Educatie Medicala Continua). De asemenea, manifestarea a primit acreditare si din partea OAMGMAMR (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania).

Teme dezbatute la Conferinta Nationala de Farmacie - Editia 2016

In cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe teme, iar o importanta aparte  a  detinut lucrarea “Relatia dintre medic si farmacist” sustinuta de Prof. Dr. Dimitrie Nanu.

“Comunicarea defectuoasa dintre medici si farmacisti este o cauza majora de erori medicale, iar o buna colaborare medic-farmacist creste calitatea ingrijirii pacientului (…). Un obstacol major in crearea unor relatii puternice medic-farmacist este faptul ca medicii si farmacistii lucreaza in medii separate. Din cauza acestei diviziuni, interactiunile lor sunt rare, fara a exista o intelegere reciproca empatica a practicilor lor (..). Medicii si farmacistii trebuie sa ofere servicii de calitate pacientilor, pentru a asigura utilizarea corecta a medicamentelor. Prin urmare, colaborarea dintre aceste profesii este imperativa. Acest lucru necesita comunicare, respect, incredere si recunoastere reciproca a competentelor profesionale.”, a declarat Dr. Gabriela Oneaga, pe acest subiect.

De asemenea, a fost prezentat auditoriului  “Impactul publicitatii medicamentelor asupra persoanelor cu grad de risc” – prezentare sustinuta de Dr. Farm. Specialist Roxana Gavriloaia care afirma ca  “Sunt tari in care medicamentele OTC se comercializeaza atat in farmacie, cat si in supermarket, benzinarii, drogherii, sau pot fi comandate chiar prin e-mail. Se impune respectarea cadrului legal in care se desfasoara activitatea de publicitate a medicamentelor de uz uman puse pe piata in Romania, publicitate destinata atat publicului larg, cat si profesionistilor in domeniul sanatatii (…) Sarcina noastra ca profesionisti este de a intelege rolul si limitarile impuse de reglementarile si legislatia existente in ceea ce priveste publicitatea medicamentelor si de a educa pacientii in acest sens”.

In cadrul manifestarii, Conf. Dr. Lacramioara Ochiuz a vorbit despre “Prezent si perspective in farmacoterapia obezitatii”.

“Obezitatea este o afectiune cronica cu etiologie multifactoriala, din care mentionam factorii genetici, fiziologici, metabolici, socio-comportamentali si cei iatrogeni (…). Conform datelor celui mai recent studiu publicat de Eurostat, analiza statistica a obezitatii in Romania a evidentiat urmatoarea situatie: aproximativ 20 % din populatie sufera de obezitate, iar 30% este supraponderala, cu IMC (indicele de masa corporala) mai mare sau egal cu 25 kg pe metru patrat. Cele mai afectate sunt persoanele cu varste cuprinse intre 15-64 de ani; numarul copiilor supraponderali a crescut cu 18 % in ultimii zece ani; obezitatea este factor de risc in aproximativ 75 % dintre bolile societatii moderne (afectiuni cardiovasculare, boli metabolice, tulburari endocrine, etc).”

Un element de noutate pentru participanti a fost si prezentarea “Cardul profesional European (EPC)” sustinuta de Prof. Dr. Valentina Soroceanu, care a vorbit despre Legislatia europeana: Directiva 36/ 2005 CE Directiva 100/ 2006 CE.

“Directiva confera garantia persoanelor care si-au obtinut calificarile profesionale intr-un stat membru, de acces la aceeasi profesie si de exercitare  a aceleasi profesii intr-un alt stat membru, cu aceleasi drepturi ca si cetatenii statului respectiv (…). Libera circulatie si recunoasterea reciproca a titlurilor de calificare: medic, medic stomatolog, farmacist, asistent medical, medic veterinar, moasa, arhitect trebuie sa se bazeze pe principiul fundamental al recunoasterii automate a titlurilor de calificare in baza coordonarii conditiilor minime de formare.” - Prof. Dr. Valentina Soroceanu

Un rol important l-a detinut prezentarea “Infectiile asociate actului medical pot fi considerate culpa profesionistilor din sanatate?”, sustinuta de Dr. Marius Tanasa, reprezentant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor medicale: “In ultimii ani, ca urmare a progresului tehnologic (noi metode chirurgicale, dezvoltarea de metode de investigatii paraclinice invazive, noi terapii pentru pacientii cu afectiuni oncologice etc) s-a ajuns la o crestere a sperantei de viata, dar si o crestere a frecventei infectiilor asociate ingrijirilor medicale (...). Cazul Colectiv a readus in atentia publicului infectiile asociate ingrijirilor medicale, insa, din pacate nu au fost analizate toate riscurile si cauzele acestora, ceea ce nu poate duce la elaborarea unui plan de masuri viabil pentru scaderea morbiditatii prin aceste afectiuni.”

De asemenea, pe parcursul evenimentului, participantii au primit un voucher in baza caruia au beneficiat de reducere pentru abonamentul la Revista Practica Farmaceutica, publicatie editata sub egida Colegiului Farmacistilor din Romania.

Informatii despre eveniment:  http://www.medica.ro/ si  http://cnf2016.farma.ro/
« inapoi

Articol vizualizat de 1278 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017