Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Materiale pentru terapia copiilor cu autism disponibile acum si on-line

Materiale pentru terapia copiilor cu autism disponibile acum si on-line

Asociatia Help Autism lansează aplicatia inovativa de suport psihoterapeutic, ABAKIT "Eu invăt despre lume prin imagini"..

16 Feb. 2017

 

După 7 ani de experientă in lucrul individual cu copiii diagnosticati cu autism si familiile acestora, Asociatia Help Autism face un nou pas in sprijinirea procesului de recuperare a copiilor cu tulburare de spectru autist prin lansarea aplicatiei inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT “Eu invăt despre lume prin imagini”.

Autismul afectează dezvoltarea normală a creierului in ariile responsabile de functia de comunicare, de interactiune socială si de functionare cognitivă. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educationale create special pentru ei, care să tină cont de modul in care ei pot invăta. Pentru a facilita activitătile de recuperare in cadrul programelor terapeutice, Asociatia Help Autism a dezvoltat intern, incă din anul 2013, kit-ul de materiale didactice “Eu invăt despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din România.

După 4 ani in care kit-ul a functionat drept principal suport in sedintele de terapie ale copiilor cu autism din intreaga tară, implementarea sub forma unei aplicatii mobile vine să sporească atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice. Pe lângă suportul acordat specialistilor in cadrul sedintelor de terapie, accesibilitatea materialelor incurajează totodată implicarea părintilor si continuarea aplicării practicilor si principiilor terapeutice si acasă, contribuind astfel la accelerarea procesului de invătare. In acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator si respectând planul individualizat de interventie, aplicatia IT va putea fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer.

ABAKIT isi propune să fie in principal un instrument de suport in munca specialistilor in terapie ABA si de aceea, utilizarea acasă este recomandată doar sub atenta indrumare a acestora. Un alt element inovator este reprezentat de posibilitatea generării rapoartelor de progres, direct din aplicatie, terapeutul coordonator având astfel posibilitatea de a urmări progresul fiecărui copil, chiar in urma lucrului la domiciliu.

Aplicatia contine un set de exercitii online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini care corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) si nivelului terapeutic, respectiv vârstei si abilitătilor copilului.  

Asemeni Kitul-ului ABA, dezvoltat in format fizic de către Asociatia Help Autism, http://ahaprint.ro/produs/kit-materiale-aba/, aplicatia contribuie la stimularea si dezvoltarea abilitătilor cognitive si verbale ale copiilor cu TSA, pe baza unor obiective terapeutice:
•    dezvoltarea limbajului receptiv;
•    dezvoltarea limbajului expresiv si a comunicării prin descriere si povestire;
•    dezvoltarea spiritului de observatie si folosirea limbajului descriptiv;
•    identificarea expresiilor faciale si a emotiilor simple;
•    identificarea regulilor sociale si situatiilor sociale complexe.

Accesul la Aplicatia ABAKIT “Eu invăt despre lume prin imagini” va fi oferit in mod gratuit atât copiilor beneficiari ai Asociatiei Help Autism cât si beneficiarilor Centrului Mihai apartinând Asociatiei Autism, Terapie, Sport si Arte Arges, parteneri ai Asociatiei.

Din punct de vedere tehnic, aplicatia functionează pe sistemele iOS, Android si Windows, atât in limba română cât si in limba engleză si poate fi achizitionată prin intermediul Play Store, prin descărcarea pe device-urile compatibile sistemelor de operare.

Aplicatia poate fi achizitionată pe module distincte, grupate in functie de gradul de dificultate sau integral: ABAKIT Starter pentru nivelul incepător - contine 5 programe; ABAKIT Medium pentru nivelul intermediar - contine 5 programe; ABAKIT Advanced pentru nivelul avansat - contine 4 programe.

Sumele incasate din vânzarea materialelor de terapie ABA atât in format fizic cât si in format electronic sunt directionate către sustinerea terapiei de recuperare pentru cei 440 de copii cu TSA beneficiari ai Asociatiei Help Autism.

Aplicatia ABAKIT “Eu invăt despre lume prim imagini” a fost dezvoltată in cadrul proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu un buget total de 277.761,25 CHF.

Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurată de solicitant si parteneri este in valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Român, va invităm să vizitati http://www.swiss-contribution.ro.

« inapoi

Articol vizualizat de 786 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017