Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Atelier de comunicare destinat personalului medical din spitalele de stat

Atelier de comunicare destinat personalului medical din spitalele de stat

Traineri internaționali i-au învățat tehnici avasate de comunicare pe medicii și asistentele medicale din spitalele de stat.

3 Apr. 2017

 

Orice personă care a pășit într-un cabinet medical conștientizează cât de importantă este comunicarea medic-pacient.

Când un părinte, în cabinetul unui medic, află că al său copil are cancer, sau când un adult, în urma unei investigații află acest diagnostic, universul lor se năruie, viața lor se oprește în loc, iar singurul lucru pe care medicul îl poate face la acel moment este să creeze o punte de legătură. Încrederea pacientului în medic îi ajută apoi pe amândoi pe parcursul tratamentului.

Spre deosebire de tările civilizate, unde cursurile de comunicare sunt integrate atât academic cât și clinic, în România, medicul este pus în fața pacientului fără o pregătire în comunicare, iar relația dintre cei doi se bazează pe hazard. Cadrelor medicale nu le sunt oferite în scoală, facultate sau rezidențiat, cunoștințele necesare unei comunicări efective cu pacienții lor.

Pentru a contribui la rezolvarea aceastei situații, Asociația Dăruiește Viață a organizat în perioada 30 martie – 1 aprilie, la Sinaia, un atelier experiențial, „Learning from our mistakes: Compassion and forgiveness”, menit să sporească gradul de conștientizare al traumelor personale și să le ofere cadrelor medicale instrumentele potrivite pentru a gestiona situațiile dificile, fără a-și pierde entuziasmul. Este vorba despre un work-shop interactiv, axat atât pe exerciții de descoperire a propriilor drame ce trebuie depășite pentru a-l putea apoi asculta pe celălalt, cât și pe cunoștințe teoretice cu accent pe punerea în practică, prin jocuri de rol, și nu numai.

Acest model a fost creat la începutul anilor ’80 de către Rubén Bild, trainerul invitat la Sinaia, odată cu inițierea primului program de îngrijiri paliative pentru copii și adulți din America de Sud. Profesorul a încorporat cunoștințele dobândite de-a lungul anilor petrecuți învățând și lucrând alături de Anna Freud și Cicely Saunders în Londra. De atunci, metoda sa a fost într-o continuă dezvoltare, pe baza cercetărilor recente în domeniu. Spitale și sanatorii din Spania, Argentina, Slovacia și Ungaria utilizează în prezent modelul său.

Cursul organizat la Sinaia a fost al patrulea workshop de comunicare pentru cadrele medicale, susținut de traineri internaționali, organizat de Asociația Dăruiește Viață în decursul unui an, cu scopul de a schimba actuala situație din spitalele din România.

“Sindromul de burn out poate fi evitat de cadrul medical, iar pacientul poate fi cooperant și încrezator în tratamentul aplicat chiar și atunci când avem un sistem medical plin de neajunsuri, printr-o abordare corectă a medicului în comunicarea pe care o are cu pacientul. Contactul permanent cu boala și moartea are un impact asupra echipei medicale, care suportă o povară emoțională semnificativă și poate plăti un preț personal ridicat. Specialiștii neglijează de multe ori să aibă grijă de ei înșiși. În general, atunci când intervin și se ocupă de nevoile celorlalți, își lasă propriile nevoi la urmă și, ajung la burn out”, a declarat Carmen Uscatu, președinta Asociației Dăruiește Viață.

Trainerul princial al cursului, prof. dr. Rubén Bild, este unul dintre pionierii din domeniul îngrijirilor paliative și are experiență de peste 30 de ani în domeniu. Format ca psihoanalist sub îndrumarea Annei Freud și ca supervizor clinic în terapia de familie, el conduce un curs terapeutic, unde cadrele medicale sunt instruite în tehnici de comunicare. Profesorul a pus bazele abordării prin acompaniament creativ pentru îngrijirea emoțională a copiilor și adolescenților aflați pe moarte sau a familiilor îndoliate și predă cursuri în toată lumea.

“Comunicarea dintre medici, pacienți și familii este fundamentală pentru a crea încredere și înțelegere reciprocă. Pe lângă problemele tehnice, medicii trebuie să creeze o conexiune emoțională pentru a putea înfrunta împreună cu pacientul situațiile dificile legate de prognosticul bolii, opțiunile de tratament etc. Atunci când cineva este diagnosticat cu o boală gravă, acest lucru îi perturbă universul intern și, de multe ori, pacientul se simte nesigur și vulnerabil. Încă de la începutul bolii, medicii încearcă să creeze un parteneriat în care împărtășirea unor vești proaste, deși este un moment stresant, poate contribui la construirea unei legături demne de încredere, care-l va ajuta pe pacient să se simtă îndrumat și susținut pe parcursul bolii”, a mărturisit prof. dr. Rubén Bild.

La cursul de comunicare de la Sinaia, alături de prof. dr. Rubén Bild a fost prezent și Iván Gómez, psiholog și terapeut Gestalt, ce lucrează de mulți ani cu copiii și familiile care au suferit pierderi importante. El este directorul Plamienok Grief Centre (un sanatoriu pentru copii din Bratislava) și co-director al centrului de acompaniament creativ din Valencia, Spania. Predă cursuri și ateliere despre perioada de doliu și îngrijiri paliative destinate copiilor. A lucrat cu copii cu afecțiuni oncologice și, recent, a publicat cartea “The adventure of Ayu and Grof: In The Land of Volcanoes”, pentru a-i ajuta pe copii și pe părinți să gestioneze pierderile.

Workshop-ul ținut de Prof. Dr. Ruben Bild și Ivan Gomez face parte dintr-un program mai amplu al Asociației Dăruiește Viață intitulat, Healthcare: Human to Human. Au participat la cursuri medici și asistente medicale din București, Constanța, Brașov și Timișoara.

« inapoi

Articol vizualizat de 532 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017