Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Psihologie: Ce este starea de constienta?

Psihologie: Ce este starea de constienta?

Majoritatea oamenilor nu traiesc clipa si se gandesc mai degraba la trecut sau viitor, decat sa se conecteze realmente la momentul prezent. 'Visam cu ochii deschisi', se spune.

17 Dec. 2015

 

Majoritatea oamenilor nu traiesc clipa si se gandesc mai degraba la trecut sau viitor, decat sa se conecteze realmente la momentul prezent. 'Visam cu ochii deschisi', se spune. La polul opus, tot mai multi oameni dezvolta astazi abilitatea de a fi prezenti, ceea ce aduce cu sine o stare de constientizare a propriei existente si a lumii din jur - starea „de observator”- atunci cand suntem capabili sa ne observam propriile ganduri, emotiile si reactiile din corp, fara a interfera cu acestea.

Cercetatori din intreaga lume sunt preocupati sa defineasca starea de constienta, experienta „eu sunt”. Unul dintre acestia este si cercetatorul roman Dr. Ovidiu Brazdau, autorul a numeroase lucrari de specialitate, cum ar fi Ghidul pentru conștientizare și transformare interioară (aparut online), sau Experienta constientizarii.

Vrei sa afli daca functionezi pe pilot automat sau nu? Cercetatorul roman a realizat primul test din lume care masoara coeficientul de constientizare.

Ce inseamna experienta „Eu sunt – starea de observator”?

Psihologul Ovidiu Brazdau a scris un ghid pentru experienta de constientizare, care ne ajuta sa intelegem mai bine aceasta perspectiva. Studiul este disponibil online.

„A fi constient este opusul functionarii pe automat. Studiile arata ca oamenii functioneaza pe pilot automat peste 70% din timp, perioada in care nu isi dau seama ca si-au pierdut libertatea de a alege ce li se intampla si cum reactioneaza la ceea ce li se intampla. Traim ca si cum am fi un fel de roboti, programati prin educatie si auto-programati in baza experientei.

„Dez-automatizarea implica se devenim reflexivi, sa ne putem uita la noi in orice moment. O prima etapa in dez-automatizare este sa ne analizam post-eveniment, dupa ce faptele s-au intamplat. Un nivel mai bun de claritate este sa ne observam in timpul evenimentului, sa stim ca facem ceea ce facem, in timp ce facem. Ca si cum am avea o oglinda permanenta in noi, care ne ajuta sa ne reflectam tot timpul. (...)

Ce mi se pare important de stiut este ca acest martor nu este conceptual, nu este o forma de supraeu care analizeaza ce se intampla. Este pur si simplu experienta de a fi si de a simti ca sunt.

Poti afla cat esti de constient/a prin intermediul unui test de constientizare pe care l-a elaborat cercetatorul roman: „Din punctul meu de vedere, a fi constient inseamna sa existe ”activata” abilitatea de a fi prezent permanent (witnessing awareness), impreuna cu un grad de libertate a mintii, emotiiilor, corpului, si a pattern-urilor de comportament.

Am descris experienta constienta prin 7 aspecte care formeaza „coeficientul de constientizare”, fiecare categorie reprezentand aspecte din noi unde e nevoie sa ne observam in cadrul procesului de transformare interioara: fizic, emotional, cognitiv, spiritual, socio-relational, eul (identitatea) si mecanismele de schimbare si transformare.” – O. Brazdau

Fa-ti si tu acest test si afla cat esti de constient/a: http://www.consciousness-quotient.com/test-cq/

Un articol via Garbo.ro
Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 3156 cititori

www.garbo.ro/articol/Lifestyle/19721/cauza-nefericirii.html

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805