Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

APMGR critica metodologia de calcul a preturilor propusa de Guvern

APMGR critica metodologia de calcul a preturilor propusa de Guvern

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri ample cu toate părțile implicate.

15 Oct. 2016

 

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, își exprimă dezamăgirea față de proiectul de Hotărâre de Guvern privind metodologia de calcul a prețurilor medicamentelor lansată în consultare publică și solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri ample cu toate părțile implicate.

APMGR atrage atenția că noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de prețuri și nu ameliorează în niciun fel situația gravă în care se află medicamentele genericele, care rămân discriminate prin aplicarea aceleiași duble referenţieri, la cel mai mic preț din 12 țări de referință și la 65% din prețul medicamentului inovativ, se arată într-un comunicat de presă.

Schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un număr limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ca medicamente esențiale, nu poate avea un impact benefic atât timp cât acestea vor continuă să fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicată nediferențiat, atât medicamentelor generice, cât și celor inovative, arată APMGR.

În aceste condiții, mii de medicamente generice esențiale cu prețuri accesibile vor continua să dispară în mod accelerat de pe piață în perioada imediat următoare.  

În plus, APMGR consideră că micșorarea în trepte a prețului medicamentelor off-patent (medicamente inovative ieșite de sub brevet) nu asigură un mediu concurențial pentru medicamentele generice, în condițiile în care această reducere graduală a prețului nu este aplicabilă și medicamantelor generice.  

“În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărui eșec a fost deja dovedit de dispariția medicamentelor de pe piață”
, a declarat Laurențiu Mihai, directorul executiv al APMGR. “Facem un apel către Ministerul Sănătății și Primul Ministru Dacian Cioloş de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienților,” a adăugat Mihai.  

APMGR consideră că o strategie a medicamentului în România nu are nevoie de revizuiri minore ale vechilor politici, ci de o abordare complexă, care să includă pe lângă măsuri administrative legate de preț și măsuri fiscale, precum introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

APMGR își exprimă, încă o data, disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune măsuri pentru această reglementare importantă, care afectează atât pacienții cât și industria farmaceutică din România, o industrie strategică pentru economia națională. 

***

Despre APMGR:


Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) - www.apmgr.org - este o organizatie non-guvernamentala și indepedenta, care își propune sa contribuie în mod activ la îmbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani. 

Companiile membre APMGR au capacitati de productie în București, Cluj-Napoca, Targu Mureș și Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, pana la produse oncologice de înalta clasa. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca. APMGR este afiliata la Medicines for Europe - www.medicinesforeurope.com - organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.  

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 1110 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017