Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Concluzii de la conferinta ThinkHealth: Sanatatea incepe cu noi

Concluzii de la conferinta ThinkHealth: Sanatatea incepe cu noi

Pe data de 13 octombrie s-a desfăşurat conferinţa ThinkHealth, ocazie cu care a fost abordată situaţia sistemului sanitar în România din perspectiva zilei de după mâine.

23 Oct. 2016

 

Pe data de 13 octombrie s-a desfăşurat conferinţa ThinkHealth, ocazie cu care a fost abordată situaţia sistemului sanitar în România din perspectiva zilei de după mâine.

Sănătatea este subiectul momentului în România şi ar trebui să reprezinte o prioritate atât pentru autorităţi, cât şi pentru celelalte părţi implicate în asigurarea unui act medical de calitate, pornind de la studenţii care acumulează zilnic informaţii utile pentru viitor, mergând mai departe la medici şi farmacişti, manageri de spitale, lideri de opinie şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice. La ora actuală opinia generală încadrează sistemul ca fiind unul politizat, care nu pune accent pe pacient, ineficient, disfuncţional.

Nu există o continuitate în planurile susţinute de autotităţi, o coerenţă între oameni şi idei, acestea se modifică o dată cu schimbarea claselor politice ceea ce fragmentează întreg procesul de revitalizare şi de dezvoltare a sistemuui de sănătate, efecte resimţite atât la nivel economic cât şi la nivel social, uitându-se de multe ori de faptul că beneficiarul ultim al întreg procesului este PACIENTUL.

Visăm, credem, îndrăznim, acţionăm şi inovăm!

Conceptul în jurul căruia s-a conturat întreaga discuţie a dorit să evidenţieze nevoia de a înţelege exact unde ne poziţionăm ca ţară la ora actuală, care sunt probleme cu care se confruntă profesioniştii din domeniul sănătăţii şi ce ne dorim de la acest sistem sanitar pentru a asigura un cadru stabil pe termen lung. Pentru a vedea exact situaţia la ora actuală, comparând şi cu alte sisteme de sănătate europene, au fost atrenaţi în discuţie Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Consilierul de Stat al Departamentului de Sănătate Publică – Administraţia prezidenţială, Diana Loreta Păun, reprezentantului McKinsey London- Healthcare practice, John Leach şi alţi lideri de opinie care nu doar au semnalizat barierele în calea dezvoltării, dar au şi încercat să aducă soluţii.

Dacă în prima parte a conferinţei s-au identificat disfuncţiile sistemului, în partea a doua au început să fie puse primele cărămizi la sistemul pe care ni-l dorim. Dintre subiectele de discuţie, amintim impactul deciziilor politice asupra dezvoltării sistemului, fiind prezenţi membri ai partidelor PSD- Florin Buicu, PNL- Cristian Buşoi, USR - Clotilde Armand, care sunt vocile schimbării: medicul, pacientul, industria, societatea, clasa politică, noile modele de servicii medicale şi economia noului sistem de sănătate.

Întrucât cu toţii ne dorim un sistem mai bun de asistenţă medicală, servicii medicale integrate, acces facilitat la terapie şi un proces cât mai clar pentru pacient, ultima parte a discuţiilor a luat forma unor mese tematice pentru a încuraja colaborarea mediu business-profesionişti din domeniul sănătăţii-societate civilă-administraţie-clase politice.

Cele 6 teme abordate au fost:


1. Bolile cardiovasculare-principala cauză de mortalitate din România;
2. Accesul la inovaţie;
3. Bolile rare şi pacientul minoritar;
4. Transparenţă, standardizare, big data;
5. Programe de prevenţie;
6. Revoluţia spitalelor.

S-a dorit realizarea unui top al celor mai importante 5 măsuri care trebuiesc elaborate pentru o bună funcţionare a sistemului pe viitor.

Viitorul stă în ceea ce clădim astăzi, de aceea este importantă cunoaşterea actualelor deficienţe şi a modurilor prin care le putem compensa. Repoziţionarea profesioniştilor, continuitatea planurilor de dezvoltare a sistemului şi refinanţarea acestuia constituie elemente cheie în a ne garanta siguranţa zilei de azi, a celei de mâine şi a celei de după mâine.

Un articol de Popescu Cristina-Valeria  -  Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti
« inapoi

Articol vizualizat de 1217 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017