Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

31 august Ziua Internaţională a Solidarităţii

31 august Ziua Internaţională a Solidarităţii

World Association of Perinatal Medicine şi Societatea Română de Obstetrică Ginecologie organizează cu această ocazie o dezbatere pe tema mortalitatea maternă şi infantilă.

31 Aug. 2010

 

Prof. Dr. Gabriel Banceanu, împreună cu prof. Dr. Radu Vladareanu şi conf. Dr. Nicolae Suciu, aduc în prim plan o problemă existentă la nivel mondial, care nu ocoleşte nici ţara noastră: sănătatea maternă şi infantilă şi modalităţi de combatere a decesului mamei şi copilului.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Solidarităţii este marcată prin conferinţe organizate simultan, în toate colţurile lumii, acestea având menirea de a atrage atenţia asupra numărului mare de mame şi copii care mor în timpul sarcinii, naşterii sau imediat după naştere.

Mortalitatea maternă şi infantilă reprezintă o problemă actuală ce afectează întreaga populaţie a lumii. Statisticile privind mortalitatea maternă şi infantilă sunt cutremurătoare:

-în fiecare minut, în lume, o femeie însărcinată moare!
-anual, 4 milioane de copii mor în primele 28 de zile de la naştere!

Deşi ţările din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea maternă şi infantilă, nici România nu se situează prea bine la acest capitol.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, la 100.000 de nou-născuţi, 14 femei mor la naştere. De asemenea, în 2009 au murit 2.250 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 1 an. Este vorba despre o rată de 10,1%, adică la 1000 nou-născuţi există un număr de 10 decese la naştere.

Cauzele mortalităţii materne şi infantile sunt variate, însă ultimul studiu, realizat în 2007, în ţara noastră, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe tema mortalităţii infantile, aduce în prim plan principalele cinci cauze de mortalitate a bebeluşilor din România.

„În 2007, s-a înregistrat un număr de 2574 de decese în rândul nou-născuţilor. Este vorba despre 1476 băieţi şi 1098 fete. Aceste decese, înregistrate în primul an de viaţă, au avut multiple cauze, printre care cele mai frecvente au fost: afecţiunile cu origine în perioada perinatala, afecţiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia şi asfixierea la naştere şi anomaliile congenitale ale inimii şi sistemului circulator, arată studiul OMS”, a declarat prof. Dr. Radu Vladareanu, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Elias, membru al Boardului WAPM.

Problema creşterii mortalităţii materne şi infantile va fi dezbătută la nivel global în cadrul Congresului Mondial de Sănătate Maternă şi Infantilă organizat în perioada 22-26 septembrie la Barcelona.

Experţi din peste 80 de ţări ale lumii vor fi prezenţi în Barcelona în această perioadă, pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele şi experienţa în domeniul sănătăţii mamei şi a copilului, precum şi pentru a discuta despre cele mai avansate metode de tratament în scopul scăderii mortalităţii materne şi infantile. Astfel, timp de câteva zile, Barcelona va deveni Capitala Mondială a Medicinei Perinatale.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu va semna în timpul Congresului, în numele Romaniei, Apelul către Cetăţeni, manifest care atrage atenţia asupra stadiului curent al sănătăţii materne şi infantile. Apelul va fi prezentat şi în cadrul dezbaterii cu ocazia Zilei Internaţionale a Solidarităţii.

Congresul Mondial de Sănătate Maternă şi Infantilă reuneşte pentru prima dată principalele trei grupuri de bază în medicina perinatală, în scopul schimbării situaţiei dramatice în care se află sănătatea materna şi infantilă la nivel mondial.

Este vorba despre toate societăţile internaţionale de medicină perinatală (WAPM, EAPM, IAPM, The Fetus as a Pacient etc.), ONG-urile şi Fundaţiile care activează în domeniu şi agenţiile specializate ale Naţiunilor Unite. Acesta este motivul pentru care cuvintele cheie ale acestui congres sunt: Globalizare, Dialog şi Solidaritate.
« inapoi

Articol vizualizat de 9525 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805