Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sănătatea mintală la români

Sănătatea mintală la români

Interviu cu prof. univ. dr. Florin Tudose

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Cum stăm în România la capitolul sănătatea mintală? Există programe în acest sens?
Dacă ar fi să vorbesc din perspectiva unor programe, aş putea să fiu optimist. În România există sau se încearcă construirea unor programe de sănătate mintală. Dacă ar fi să vedem cum se aplică ele sau ce şanse au aceste programe să devină realităţi, atunci aş fi mult mai pesimist. Dar trebuie să vă spun, în primul rând, că în ultimii 30, 40 de ani sănătatea mintală a devenit o valoare fundamentală a oricărei societăţi democratice. Nu există democraţie, nu există bunăstare, nu există calitatea vieţii, dacă omul nu este sănătos din punct de vedere mintal.

Cine răspunde de sănătatea mintală?
S-a înţeles un lucru fundamental, că de sănătatea mintală nu răspund doar medicii. Iar dintre aceştia nu răspund doar psihiatrii. S-a înţeles că această problemă este una a întregii societăţi şi că societatea trebuie să o rezolve prin toate elementele sale. În alte ţări există legi care apără drepturile persoanelor care au suferit în ceea ce priveşte sănătatea mintală, le apără dreptul lor la egalitate cu ceilalţi membri ai societăţii şi, evident cu foarte mare greutate, au apărut şi în România astfel de legi. În ţara noastră există Liga Română pentru Sănătatea Mintală. Este de salutat că în ultima vreme, după reapariţia psihologiei ca o disciplină importantă în universităţi, mulţi studenţi din facultăţile de psihologie se îndreaptă spre domeniul sănătăţii mintale.

De când ar trebui să începem să ne protejăm această formă de sănătate?
De când ne naştem şi până în ultimul moment al vieţii. Sănătatea mintală este ceea ce defineşte cel mai bine esenţa fiinţei umane şi pierderea ei are consecinţe extrem de dăunătoare. Şi acum să-ţi prezint situaţia acesteia într-o societate aflată sub presiunea unui stres informaţional permanent, a unor schimbări structurale şi valorice deosebite. Aceasta este întrebarea fundamentală şi este o cheie la care orice demers medical sau de altă natură, social sau psihologic, trebuie să încerce să facă faţă.

Este o mare provocare...
Este cea mai mare provocare a secolului în care trăim. De ce se observă tot felul de fenomene noi şi neobişnuite, ca de exemplu îmbătrânirea populaţiei? Pentru că sunt lucruri care modifică radical societatea românească. Iată, oamenii vor fi mai activi până la o vârstă mai înaintată, vor dezvolta boli cum este boala Altzheimer. Noi nu ştim dacă antecesorii noştri n-ar fi suferit în aceeaşi măsură ca şi noi de maladia respectivă. Dar ei nu au atins niciodată vârsta la care această boală începe să aibă o pondere socială. Apoi mă gândesc la numărul de depresii, de sinucideri, de comportamente deosebite, cele legate de consumul de droguri fiind în creştere. De asemenea, alte obiceiuri, cum ar fi fumatul, afectează în mod important sănătatea generală şi sănătatea mintală. Nenumărate aspecte vin să se alăture factorilor care rămân relativ constanţi, şi anume patologia mintală, cea psihiatrică. Există, fără doar şi poate un număr important de boli psihice, cărora li se adaugă, în forme mai mult sau mai puţin asemănătoare, patologiile de adaptare.

Cum ar fi?
Iată depresiile, există depresia de factură afectivă, dar sunt şi nenumăratele depresii de adaptare, care sunt consecinţa unor strategii adaptative eşuate. Se manifestă tot mai multe tulburări de anxietate. Spre exemplu, apar tot mai multe atacuri de panică, tulburări grave de anxietate care paralizează individul, modifică comportamentul în aşa fel încât se poate ajunge până la un grad de invaliditate socială. Au apărut boli noi ca fobia socială, care au o frecvenţă extraordinară în raport cu ceea ce reprezentau ele altădată. ştim de anemia tinerelor fete de 20 de ani, dar mai puţin despre anorexia mintală, ca un fenomen în masă, care să facă victime mortale...

Cum ne păstrăm sănătatea mintală, ce facem în faţa unui asalt împotriva minţii noastre?
Sigur, putem să facem profilaxie ca să învăţăm oamenii cum să scape de o serie de probleme, existând tehnici psihologice simple ca relaxarea, care ne ajută să scăpăm măcar de o parte din lucrurile acestea. Trebuie să instituim cât mai repede terapia medicamentoasă ori de câte ori se poate şi oriunde se poate, pentru ca bolile să nu se cronicizeze, să nu înceapă să aibă un caracter mai prelungit decât evoluţia lor naturală, să însoţim întotdeauna psihofarmacologia cu psihoterapia, să încercăm să avem o societate curată, ecologică, o societate în care sănătatea mintală să fie tot timpul promovată ca o valoare. Din păcate, în România acest lucru este departe de a se întâmpla. Iarăşi, este important să destigmatizăm boala psihică, suferinţa fizică. Făcând asta, dăm şansa mult mai multor oameni să se trateze fără niciun fel de dificultate şi vom creşte, de asemenea, coeficientul de sănătate mintală al societăţii în care trăim.
« inapoi

Articol vizualizat de 5668 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805