Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Fiecare medic homeopat trebuie să îşi instruiască pacienţii

Fiecare medic homeopat trebuie să îşi instruiască pacienţii

Pacientul care solicită consult homeopatic este de obicei nemulţumit de alopatie; fie de rezultatele ei, fie de modul de abordare, fie din cauza opţiunilor sale ideologice.

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


Dar de cele mai multe ori adevăratul motiv este disperarea că nu îşi poate rezolva problemele. De asemenea, de cele mai multe ori el nu ştie nimic sau are o idee falsă despre această terapeutică. Mulţi pacienţi confundă homeopatia cu „naturismul” şi se aşteaptă ca medicul homeopat să le prescrie „ierburi „ sau „ ceaiuri”, să le dea regimuri alimentare draconice sau să le facă un consult psihanalitic.

Faţă de aceste niveluri de expectaţie medicul homeopat trebuie să îşi definească metoda şi mijloacele, trebuie să se delimiteze de ansamblul (uneori onorabil) al alternativelor medicale şi să îşi precizeze calitatea de medic care practică o disciplină pur medicală (şi nu derivată din alte concepţii) ce are drept scop vindecarea. Este un efort de informare ce trebuie făcut cu fiecare pacient, ca acesta să înţeleagă obiectivul tratamentului, mijloacele sale şi (mai ales) modul corect de administrare a remediilor. Cu alte cuvinte, fiecare medic homeopat trebuie să îşi instruiască pacienţii, să îi educe şi să îi facă să înţeleagă dacă nu esenţa, cel puţin aspectele formale ale tratamentului.

Poate cel mai dificil lucru de învăţat este acela că homeopatia nu are ca obiectiv principal boala ci sănătatea; că este o metodă orientată spre dobândirea sănătăţii şi că acest obiectiv nu are drept scop imediat combaterea simptomelor, aşa cum se întâmplă în alopatie ci vindecarea, acea „stare de bine fizic, psihic şi social” care defineşte sănătatea după OMS. Mai ales în privinţa părinţilor disperaţi că progeniturile lor fac mereu boli acute sau care trenează este de subliniat faptul că nu bolile copiilor (de obicei intercurenţe benigne) sunt adevărata problemă ci starea lor de sănătate, faptul că sunt sensibili la boli şi că (nu rareori cu ajutorul abuzului de antibiotice sau alte medicamente ce suprimă reacţiile naturale ale organismului) nu mai ştiu să se apere de ele. Părinţi trebuie instruiţi pentru tratamentul copiilor şi nu rareori trebuie trataţi ei înşişi pentru că proiectează asupra copiilor propriile spaime, complexe şi insuficienţe.

Într-o lume în care homeopatia ar fi privită ca o disciplină medicală normală şi de primă intenţie, toate aceste explicaţii ar fi probabil inutile: esenţial ar fi ca medicul să prescrie eficace şi pacientul să se vindece. Nu se întâmplă aşa pentru că, încă (pentru mulţi pacienţi şi medici), homeopatia este o disciplină exotică, stranie, de neînţeles. Este de datoria fiecărui homeopat să o facă comprehensibilă, dar mijlocul cel mai eficace pentru a convinge este să îşi vindece pacienţii.

« inapoi

Articol vizualizat de 5113 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805