Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sursele remediul homeopatic

Sursele remediul homeopatic

Există trei surse principale pentru a forma imaginea acţiunii substanţei ce va deveni, prin preparare specifică, remediul homeopatic

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


Prima sursă este reprezentată de rapoartele toxicologice (care arată efectul substanţei în intoxicări accidentale sau ocupaţionale) şi de rapoartele asupra iatrogeniilor, a simptomelor apărute ca efecte adverse în urma administrării de medicamente.

Este o sursă importantă pentru că aduce simptome de mare certitudine ce reflectă efectul primar, direct al substanţei asupra omului. Astfel a rezultat, de exemplu, că Belladona produce midriază, Mercurul ulceraţii, Plumbul colici şi polinevrite.

O a doua sursă a Materiilor Medicale o reprezintă simptomele apărute în urma administrării de substanţe diluate, sub limita toxică, la voluntari sănătoşi, în scopul producerii experimentale de simptome specifice.

Procesul se numeşte probare sau, în termenul încetăţenit, - proving, şi are ca rezultat simptome care reflectă mai mult efectul secundar al substanţei, respectiv reacţia organismului. Simptomele rezultate sunt de multe ori foarte specifice şi particulare pentru că rezultă din sensibilitatea specifică a unor probatori la acea substanţă.

Noţiunea de individ sensibil este esenţială pentru homeopatie: aşa cum indivizii care au o anumită sensibilitate la substanţă produc simptome specifice şi particulare, la fel, dacă un bolnav prezintă acele simptome în cadrul bolii sale, conform principiului similitudinii, el este sensibil la acţiunea remediului homeopatic respectiv.

La început provingurile homeopatice au fost făcute cu doze foarte puţin diminuate, dar astăzi cele mai multe se fac cu diverse diluţii homeopatice. Un proving cuprinde un număr mai mare sau mai mic de probatori cărora li se administrează substanţa şi se desfăşoară sub conducerea unor supervizori. Provingurile moderne (conform indicaţiilor Comitetului European pentru Homeopatie) [RRH, nr. 22] se fac în simplu sau dublu orb; fiecare probator ţine un jurnal de proving în care notează toate simptomele apărute; la sfârşit toate simptomele sunt colectate, analizate şi verificate ca reale de către supervizori şi se redactează un raport de proving care este publicat.

A treia sursă a simptomelor din Materiile Medicale o reprezintă verificările clinice ale remediilor care au vindecat anumite simptome. Este de asemenea o sursă de încredere şi de aceea o mare parte din literatura homeopatică se ocupă de descrierea, uneori cu lux de amănunte, a unor cazuri vindecate.

Din aceste cazuri se pot deduce nu numai simptomele vindecate dar se poate completa de asemenea imaginea asupra indivizilor sensibili (a tipologiei), asupra cauzalităţilor şi tipurilor de evoluţie, asupra relaţiilor între diferitele remedii homeopatice, asupra duratei de acţiune ş.a.m.d.

« inapoi

Articol vizualizat de 4314 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805