Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Tratamentele homeopatice generează o reacţie în organism

Tratamentele homeopatice generează o reacţie în organism

Homeopatia este probabil disciplina care aplică cel mai consecvent dictonul „nu există boli ci doar bolnavi”

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


Homeopatia încearcă să treacă dincolo de noţiunea abstractă a diagnosticului şi să revină la suferinţa concretă a fiecărui pacient.


Principiul individualizării

Dacă alopatia merge de la particular (simptome şi semne) la general (diagnosticul de boală), homeopatia face un pas mai departe şi încearcă să ajungă la individul suferind. Tratamentele homeopatice vindecă boala prin reacţia pe care o iscă în pacient, prin punerea în mişcare a resorturilor sale de autoechilibrare fiziologice, psihice şi imunologice.

Pentru ca această reacţie să aibă loc, trebuie ca remediul să fie bine ales şi întreg consultul homeopatic are ca scop găsirea acelui remediu care să acopere totalitatea simptomelor pacientului, remediu faţă de care acesta este probabil cel mai sensibil.

Principiul totalităţii simptomelor

Pentru ca imaginea pacientului să fie cât mai exactă trebuie să fie luate în considerare toate simptomele pe care le prezintă acesta dar şi o serie de caracteristici ale sale care îl precizează ca individualitate.

Astfel, au o mare importanţă dorinţele (de ex. dorinţa de sare la Nat-m sau de lucruri acre la Sepia), aversiunile (de ex. aversiunea faţă de curenţii de aer la Silicea sau Hepar sulphuris), caracterul şi temperamentul său (de ex. avariţia la Arsenicum sau tendinţa colerică la Nux vomica), întâmplările semnificative ale vieţii, bolile personale sau ale rudelor etc., chiar dacă ele nu par să aibă legătură cu afecţiunea prezentă.

Homeopatul trebuie să reconstituie din acest puzzle de fragmente disparate o imagine coerentă şi unitară care să ducă mai apoi la remediul tipologic curativ similar.

Deşi toate simptomele trebuie luate în considerare, cele mai importante sunt cele mai particulare, neobişnuite sau caracteristice pacientului. Este o muncă de valorizare absolut necesară în care medicul trebuie să discearnă elementele cele mai semnificative şi care face ca homeopatia de clasă să fie o adevărată artă a înţelegerii fiinţei umane.

« inapoi

Articol vizualizat de 3682 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805