Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Consultul homeopatic în cazurile cronice

Consultul homeopatic în cazurile cronice

În cazurile cronice consultul este mai laborios, dar totul depinde de nivelul de comunicare între medic şi pacient, de înţelegerea pacientului de către medic şi de ştiinţa şi experienţa lui.

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


Spre deosebire de afecţiunile acute, în cazurile cronice ceea ce contează este găsirea remediului tipologic iar în cadrul consultului uneori este necesar ca medicul să stabilească nişte date generale despre constituţia, tipologia, diateza (miasma) pacientului.

Constituţia pacientului derivă din datele sale antropometrice, psihosomatice şi caracteriale; este o noţiune importantă mai ales la copii, unde ea se poate stabili uneori „dintr-o privire” ; astfel există constituţii carbonice (rubiconde), fosforice (longilini), fluorice (cu dismorfisme) etc.

Tipologia se referă la datele cele mai caracteristice, „tipice” pacientului şi, în cele din urmă la remediul similar, tipologic sau de fond al acestuia. Remediul tipologic este de mai mare profunzime şi mai stabil decât remediile conjuncturale care se dau pentru anumite afecţiuni specifice sau pentru afecţiunile acute.

Diateza (sau în terminologia hahnemanniană, miasma) este o noţiune care se referă la tendinţele patologice dobândite sau înnăscute care fac mai probabilă apariţia unor afecţiuni. Este vorba de predispoziţii morbide care se pot actualiza sau nu şi care influenţează patternul reacţional al pacientului.

Hahnemann a vorbit de trei miasme: psora (cu tendinţa de a face afecţiuni cutanate pruriginoase), sicoza (tendinţa la sindroame secretorii şi la neoformaţii) şi sifilisul (cu tendinţa la ulceraţii şi distrucţii organice). La acestea s-au mai adăugat tuberculinismul şi cancerismul dar nu toţi homeopaţii sunt de acord cu aceste noţiuni. Ele totuşi pot fi de folos, pentru că îngustează oarecum spectrul alegerii remediului şi pot da o imagine mai exactă asupra evoluţiei pacientului.

« inapoi

Articol vizualizat de 3928 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805