Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cum ia naştere remediul homeopat: diluare – dinamizare – potenţare

Cum ia naştere remediul homeopat: diluare – dinamizare – potenţare

Preparate corect, diluţiile mari nu numai că nu îşi pierd efectul ci ,dimpotrivă, acţionează mai profund asupra organismului

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


Primele experienţe ale lui Hahnemann au folosit substanţe în doze mult diminuate cantitativ; observând că aceste doze încă pot produce efecte nedorite el a crescut progresiv diluţiile; de asemenea a observat că, preparate corect, diluţiile mari nu numai că nu îşi pierd efectul ci ,dimpotrivă, acţionează mai profund asupra organismului.


Deja, în 1810, în anul apariţiei primei ediţii a Organonului, el a fixat o modalitate de preparare relativ comodă şi care dă o bună repetabilitate remediilor şi anume scara centezimală: la fiecare treaptă de diluţie raportul între substanţă şi solvent este de 1/100.

Hering a introdus scara decimală de diluare, în care raportul este de 1/10.

Spre sfârşitul vieţii, pe când se afla la Paris, Hahnemann care a fost un mare experimentator toată viaţa, nemulţumit de faptul că remediile chiar şi în diluţii mari mai pot da încă agravări, a introdus scala LM, în care raportul de diluare este de 1/50 000.

În principiu remediile homeopatice sunt substanţe diluate, dar nu este vorba de o simplă diluare ci de o diluare care se însoţeşte la fiecare treaptă de o energică sucusiune (scuturare, amestecare ritmică şi repetată) care face ca întreg lichidul de diluţie să fie „impregnat” de fiecare dată cu informaţia remediului.

De aceea, de multe ori homeopaţii nu vorbesc despre diluţie ci despre potenţă, iar procesul de reiterare a informaţiei a fost denumit de Hahnemann dinamizare sau potenţare.În cazul plantelor procesul porneşte de la un extract alcoolic din plantă (de obicei proaspătă) numit Tinctură-mamă.


În cazul sărurilor, metalelor sau altor substanţe insolubile prepararea iniţială se face prin triturare cu lactoză până la a treia centezimală, după care se trece pe alcool.


În final cu preparatul lichid se face o pulverizare fină şi repetată a unor granule sau tablete care se administrează perlingual.

Pentru anumite preparate este însă posibil să se folosească soluţia în loc de granule.

« inapoi

Articol vizualizat de 6194 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805