Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Relaţia dintre remediile homeopatice şi medicamentele alopate

Relaţia dintre remediile homeopatice şi medicamentele alopate

Una dintre problemele spinoase atât pentru pacient cât şi pentru medici este relaţia dintre remediile homeopatice şi medicamentele alopate.

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


În general, fiecare dintre aceste discipline se opune la renunţarea tratamentului prescris iar pacientul este de multe ori derutat, prins între jocul argumentelor (şi orgoliilor, din păcate) fiecăreia.O bună colaborare şi o atitudine corectă din punct de vedere deontologic este de dorit pentru medicii ambelor discipline şi cu siguranţă soluţia cea mai bună pentru pacient.


În principiu este de preferat ca cele două tipuri de prescripţie să nu se amestece decât atunci când este absolut necesar.

Medicamentele alopate, în marea lor majoritate, blochează anumite mecanisme fiziologice (receptorii pentru durere; mecanismele febrei sau ale alergiei, inflamaţia, etc.) astfel blocând expresia bolilor dar nu neapărat şi cauza lor.

Homeopatia acţionează asupra aceloraşi mecanisme dar din altă perspectivă; dacă aceste mecanisme sunt blocate acţiunea ei este mai redusă.

Începerea tratamentul homeopatic în timp ce pacientul foloseşte medicamente alopate

Cu toate acestea, în special în bolile cronice, s-a observat că este posibil de început tratamentul homeopatic în timp ce pacientul foloseşte medicamente alopate, şi că, în timp, un bun tratament homeopatic poate duce la scăderea dozelor alopatice ; aşa este cazul în hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, în astmul bronşic etc.)

La fel ca la copii care au luat multe antibiotice sau la pacienţii cu corticoterapie, în aceste cazuri rezultatele apar mai greu şi mai lent, pentru că organismul trebuie să înveţe să îşi reia paternurile reacţionale depăşite de boală şi puse în paranteză de medicamentele alopate.

În cazurile cronice nu este întotdeauna posibil de renunţat dintr-o dată la medicamentele alopatice şi acesta din două motive:


- oprirea medicamentelor alopatice duce la o de-supresie a mecanismelor bolii ceea ce de obicei se manifestă ca o recrudescenţă a simptomatologiei. Mecanismele fiziologice prin care organismul se opune bolii sunt supresate de alopatie şi până să intre sub influenţa remediilor e nevoie de timp;

- oprirea medicamentele alopate duce la apariţia şi evoluţia naturală a bolii ceea ce provoacă adeseori o agravare a simptomelor şi înrăutăţirea stării pacientului.

Pe de altă parte, continuarea la nesfârşit a medicaţiei alopate, mai ales când e vorba de doze mari, face aproape imposibilă atingerea obiectivului tratamentului homeopatic, care este vindecarea definitivă, permanentă, pentru că mecanismele care ar duce la această vindecare sunt blocate. De aceea este necesară o atitudine înţeleaptă din partea tuturor medicilor care participă la actul terapeutic şi, cel puţin în cazurile grave, scăderea dozelor de medicamente alopatice să se facă atent şi în măsura în care nu periclitează bolnavul.

În cazul bolilor acute situaţia este oarecum diferită

În principiu, majoritatea bolilor acute pot fi tratate cu succes prin homeopatie, mai ales dacă este vorba de persoane care au o vitalitate bună şi nu au luat recent (sau prea multe) medicamente alopatice. Oricum, medicul curant este suveran să hotărască ce alternativă este mai adecvată pacientului său, iar dacă este vorba de un homeopat, atitudinea sa ţine mai mult de experienţa personală şi de evaluarea fiecărui caz în parte decât de indicaţii generale.

Dacă homeopatul ştie că poate rezolva un caz acut prin remediile sale în deplină siguranţă, dacă îşi poate asuma responsabilitatea cazului, să o facă. Dacă simte însă că nu este sigur sau cazul îl depăşeşte este preferabil să recurgă la metodele clasice pentru a evita ca pacientul să fie pus în pericol.
« inapoi

Articol vizualizat de 9482 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805