Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Obţinerea efectului dorit

Obţinerea efectului dorit

Scala potenţelor: alegerea cea mai potrivită a diluţiei pentru ca tratamentul homeopatic să aibă efectul scontat

Gheorghe Jurj

 

Dr. Gheorghe Jurj este medic primar medicină generală şi medic homeopat


O altă problemă spinoasă la care s-a răspuns diferit o reprezintă alegerea cea mai potrivită a potenţei sau diluţiei pentru ca tratamentul homeopatic să aibă efectul scontat. În general diluţiile sunt împărţite în mici, medii şi mari, dar înţelegerea lor este diferită în funcţie de şcolile de homeopatie.


Şcoala franceză
(care a influenţat mult homeopatia românească) consideră diluţii mici până la C 7; diluţii medii C9, C16 şi diluţii mari C30. Şcoala anglo-saxonă (engleză, americană şi prin influenţe directe şi cea indiană) consideră diluţii mici până la C30, diluţii medii C200 şi diluţii mari 1000 sau mai mult.

Diluţiile decimale (D sau X) comparativ cu cele centezimale (CH) sunt mai mici dar potenţarea este mai mare; de aceea sunt folositoare în cazurile acute sau în cazurile în care există leziuni organice manifeste. În această scală, diluţiile mici sunt până la D6, cele medii sunt D10, 15 şi cele mari D30.

Scala diluţiilor LM prezintă remedii cu diluţie foarte mare (1/50 000 la fiecare treaptă de diluţie) dar mai puţin potenţate; cei care o folosesc afirmă că în acest sistem există puţine agravări homeopatice, că remediile sunt foarte blânde şi manipulabile; are indicaţie mai ales în bolile cronice.

În alegerea potenţei potrivite intervin mai multe variabile care trebuie considerate, dar probabil factorul cel mai important este experienţa medicului.

Factorii care determină alegerea unei anume potenţe sunt, aproximativ în această ordine:

- vitalitatea pacientului ; o vitalitate bună suportă diluţii mai mari; o vitalitate scăzută cere diluţii mai mici ;

- nivelul de afectare; afecţiunile organice îndrumă spre potenţe mai mici, cele fiziologice spre potenţe medii, cele psihice spre diluţii mari ;

- gradul de similitudine ; cu cât similitudinea dintre simptomele pacientului şi remediu este mai mare cu atât se permite o potenţă mai înaltă ;

- nivelul de profunzime vizat de tratament ; cu cât se doreşte o acţiune mai profundă şi mai durabilă în timp, cu atât se urcă pe scara potenţelor.

Mai este de luat în considerare şi legea lui Arndt-Schultz, în legătură cu inversarea efectului după doză. Astfel, diluţii mici sunt stimulatoare ; diluţiile medii sunt modulatoare iar diluţiile mari frenatoare.

« inapoi

Articol vizualizat de 4522 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805