Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Succesul şcolar al copilului şi empatia

Succesul şcolar al copilului şi empatia

Starea emoţional-afectivă, alimentaţia şi somnul influenţează cel mai mult performanţele şcolare ale copilului.

Irina Petrea

 

Psiholog si realizator TV


Mulţi părinţi cred că performanţele şcolare depind de inteligenţa copilului, profesionalismul cadrelor didactice, dotarea şcolii, accesul la cărţi, manuale, computer, internet. Specialiştii sunt însă de părere că starea emoţional-afectivă, alimentaţia şi somnul sunt factorii principali.

Argumentele ştiinţifice dovedesc că gândurile negative afectează profund sistemul nostru limbic şi ne provoacă probleme la acest nivel. (De aceea, este atĺt de important să învăţăm să gândim pozitiv!). Stresul, starea emoţionalănegativăne împiedicăsălu`m cele mai bune decizii, ne afecteazăjudecata şi memoria, precum şi capacitatea de a învăţa.

Există cinci aspecte cheie de care depinde starea emoţional-afectivă şi succesul şcolar al unui copil: conştiinţa de sine, gestionarea stărilor de spirit, motivaţia, empatia şi abilităţile sale sociale.

Empatia este abilitatea de a percepe şi înţelege sentimentele şi stările celorlalaţi şi de ne păsa de ceilalţi. Când copilul nu e capabil să empatizeze, va avea dificultăţi în a-şi face prieteni, în a avea o viaţă socială normală. {tim cât e de important pentru copilul şcolar (nu mai puţin pentru puber şi adolescent!) să aibă prieteni, să fie acceptat de grup.

Respingerea lui de către colegi va transforma şcoala într-un loc neplăcut pe care va căuta să-l evite. Dezinteresul faţă de scoală creşte, performanţele scad, riscul de a rămâne corigent, apoi repetent şi, în cele din urmă, de a abandona şcoala creşte. Copilul respins se poate interioriza sau poate dezvolta o agresivitate manifestă faţă de profesori şi de colegii lui.

Cum ne învăţăm copilul să empatizeze? Cereţi-i să îşi imagineze cum s-ar simţi colegii şi prietenii lui în situaţii ipotetice (când cineva îi ia în râs sau îi păcăleşte, când au luat o notă nemeritat de mică sau nemeritat de mare etc). Popularitatea este la mare preţ pentru un elev şi cei mai populari copii sunt întotdeauna cei care se înţeleg cel mai bine cu toată lumea. Un elev care se împacă bine cu colegii vine la şcoală cu mai multă plăcere decât unul care se simte exclus sau ridiculizat de colegi.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 7085 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805