Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Semnificaţia unui test Papanicolau anormal

Semnificaţia unui test Papanicolau anormal

Interviu cu Dr. Geanina Dragnea – medic specialist Obstetrica Ginecologie Centrul Medical Dr. Luca, Piteşti

 

Există metode de prevenţie primară, reprezentate de vaccinurile împotriva virusului Papilloma şi metode de prevenţie secundară reprezentate de: testul Babeş Papanicolau denumit şi citologie vaginală, de colposcopie şi de testele de detectare a virusului Papilloma cu risc oncogen. Citologia vaginală a fost şi rămâne o metodă extrem de utilă în prevenţia secundară a cancerului de col uterin.

Ce înseamnă prevenţia secundară?

Se ştie că neoplasmul de col uterin este precedat de leziuni precanceroase (neoplazii intraepiteliale) care pot fi depistate şi tratate. Citologia vaginală (examenul Papanicolau) are tocmai acest rol, de depistare a leziunilor pre-canceroase. Prin urmare, de cele mai multe ori, un examen Papanicolau anormal nu înseamnă cancer de col uterin, însă atenţionează asupra posibilităţii existenţei unei leziuni precanceroase perfect tratabile.

În prezent, se cunoaşte că majoritatea leziunilor precanceroase şi a cancerelor de col uterin sunt determinate de infecţia cu tulpini oncogene ale virusului Papilloma, infecţie obţinută prin contact sexual. Infecţia persistentă cu acest virus poate duce la apariţia de leziuni precanceroase. Leziunea precanceroasă constă în anomalii ale celulelor care însă nu au depăşit o barieră denumită membrană bazală.

Depăşirea acestei bariere (invazia) semnifică stadiul de cancer. Evoluţia, de la apariţia leziunilor precanceroase la stadiul de cancer, are durată variabilă şi, de obicei, este de mai mulţi ani. Astfel, efectuarea anuală a citologiei vaginale permite depistarea leziunilor precanceroase.

Trebuie ştiut că leziunile precanceroase sunt de obicei asimptomatice, simptomele (durere sau sângerare) apărând de obicei în stadii avansate ale cancerului de col uterin. Acest fapt este important, deoarece majoritatea femeilor cu cancer de col uterin afirmă că nu şi-au făcut niciodată un examen Papanicolau deoarece nu au avut nicio problemă până în prezent. Examenul Papanicolau nu este un test perfect, la un singur examen fiind depistate 60-80% din leziunile precanceroase ale colului uterin. De aceea, pentru creşterea probabilităţii de depistare se recomandă efectuarea repetată, anuală a testului.

Testul Papanicolau constă în recoltarea de celule de la nivelul colului uterin care sunt examinate la microscop de anatomopatolog sau biolog.

Examenul Babeş-Papanicolau se recomandă a se realiza anual, începând de la trei ani de la debutul vieţii sexuale (dar nu mai târziu de 21 de ani) până la 65-70 de ani. Pentru a se efectua acest test în condiţii optime se recomandă evitarea contactului sexual, a duşurilor intravaginale, a aplicării de ovule, de creme spermicide cu două zile înainte de prelevarea probei. Momentul optim de recoltare este între zilele 10-20 numărate de la începerea menstruaţiei.

Ce semnifică un Papanicolau anormal?

Rezultatul anormal al testului Papanicolau produce frecvent spaimă femeii că ar putea să aibă cancer. După cu am afirmat anterior majoritatea testelor anormale este determinată de leziuni precanceroase. În prezent se foloseşte frecvent o nouă clasificare a citologiei vaginale - sistemul Bethesda şi din ce în ce mai rar vechea clasificare care cuprindea cinci clase. În noua clasificare apar categorii ca: ASCUS, ASC-H, ACG, AGC-NOS, LSIL, HSIL, cancer. ASCUS (celule atipice scuamoase cu semnificaţie necunoscută) şi AGUS (celule glandulare atipice cu semnificaţie necunoscută) sunt anomalii ale celulelor, despre care anatomopatologul nu se poate pronunţa ce reprezintă. Pentru clarificarea situaţiei ginecologul va decide investigaţii suplimentare.

În majoritatea cazurilor nu va fi depistată o problemă serioasă. Totuşi, câteva femei cu aceste citologii, au o leziune semnificativă a colului şi vor necesita tratament. Categoria LSIL reprezintă un aspect citologic ce sugerează o leziune pre-canceroasă (displazie) uşoară, iar HSIL şi ASC-H

sugerează o leziune precanceroasă severă.

Există şi situaţii în care testul Papanicolau este anormal, fără a exista leziuni precanceroase la nivelul colului sau vaginului. Aceste situaţii sunt reprezentate de unele infecţii cu transmitere sexuală (inclusiv cu virusul Papilloma), de scăderea nivelurilor de hormoni în menopauză, de medicaţia intravaginală, de inflamaţii.

Ce trebuie făcut în caz de Papanicolau anormal?

Dacă se observă inflamaţie sau infecţie se recomandă investigaţii pentru a determina cauza acestora şi tratamentul lor.Dacă testul Papanicolau indică celule atipice de tipul ASCUS ginecologul poate indica repetarea citologiei sau testarea pentru virusul Papilloma sau efectuarea unei colposcopii. Dacă rezultatul anormal aparţine unei femei în postmenopauză poate fi necesar.

« inapoi

Articol vizualizat de 49623 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805