Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Tuberculoza la copii

Tuberculoza la copii

Încă de la naştere, copiii noştri sunt vaccinaţi împotriva acestei boli de temut. Şi totuşi…

Cristina Anca Dascalescu

 

Cristina Anca Dascalescu este medic primar în medicina de familie, cu competenţă în api-fitoterapie


Tusea rezistentă la antibiotice, subfebrilitatea şi astenia nejustificată trebuie să ne impună prezenţa copilului la specialist pentru un diagnostic de acurateţe. Ce este tuberculoza, cum şi unde se poate diagnostica şi mai ales, ce putem face pentru a preveni răspândirea infecţiei, sunt cele mai frecvente întrebări care îmi sunt adresate, ca medic de familie, cu privire la această boală.

Ce este tuberculoza? 
Tuberculoza este o boală infectocontagioasă provocată de bacilul tuberculos Mycobacterium tuberculosis numit şi bacilul Koch, după numele medicului german Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei. Boala afectează în special plămânii, unde bacilul găseşte condiţii prielnice, dar poate apare şi în alte organe ca oasele, creierul, articulaţiile, ganglionii, meningele, etc. După stadiul de evoluţie al bolii, dar şi după gradul de rezistenţă al organismului, tuberculoza, numită şi boala sărăciei, poate fi primară, pulmonară, complicată meningian sau extrapulmonară (ganglionară, vertebrală şi a articulaţiilor, a seroaselor).

Cum şi unde se pot infecta copiii?
Infecţia se face cel mai frecvent prin inhalare, pe calea aerului. Boala poate fi transmisă de la orice persoană care elimină prin tuse, bacilul Koch în mediul înconjurător, în locuinţă, în şcoală, în mijloacele de transport în comun sau în orice alte spaţii închise. Mai rar, boala se transmite şi prin firele de praf purtătoare de bacili de pe hainele bolnavului. Nu toate persoanele purtătoare de bacili Koch au şi tuberculoză. Dacă rezistenţa organismului lor este bună, ei nu se vor îmbolnăvi, dar vor purta bacilul, fără semne de boală, având o infecţie latentă. Persoanele cele mai expuse sunt copiii de orice vârstă, dar şi adulţii, ce se află în imediata apropriere a purtătorului bolnav sau aparent sănătos, de bacili Koch.  Dacă rezistenţa organismului este bună, contacţii vor fi la rândul lor purtători sănătoşi, iar dacă imunitatea purtătorului se reduce, datorită bolilor cronice de care suferă, ca diabet, SIDA, ciroză hepatică, sau dacă persoana este epuizată fizic sau psihic, ea va manifesta boala imediat. De aceea tuberculoza este o boală perfidă, care loveşte atunci când nu te aştepţi.

Care copil se poate infecta de tuberculoză?  
În cazul copiilor, infecţia se produce atunci când un copil nevaccinat sau o persoană neatinsă de infecţie este contaminată prin una din modalităţile prezentate.  Nu există o vârstă de predilecţie pentru primoinfecţia tuberculoasă. Acesta este cu atât mai gravă, cu cât vârsta copilului este mai mică, putând apare astfel, complicaţii grave cum sunt: meningita, bronşiectazia, tuberculoza miliară, care poate pune viaţa copilului în pericol.

Cum se manifestă tuberculoza?
De cele mai multe ori, primoinfecţia tuberculoasă nu este manifestă, nu se însoţeşte de nici un simptom şi din acest motiv, trece neobservată. În alte cazuri, copilul  are febră 37,50 -38° C este indispus, transpiră mai ales noaptea, tuşeşte mai multe săptămâni la rând, uneori cu expectoraţie, nu are poftă de mâncare, scade în greutate şi devine palid. Trebuie ştiut însă că în această perioadă cu simptome, de obicei înainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagioşi. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât mai multă lume vor infecta în jur.

Cum se poate diagnostica boala?
Un prim semn este contactul cu persoana bolnavă, urmat de simptomatologia bolii ce trebuie diagnosticată de specialist. Radiografia toracică, examenul histologic şi al sputei la copiii mari şi la adulţii ce intră în contact cu copiii şi intradermoreacţia la tuberculină I.D.R. sau P.P.D. (Protein Purified Derivative) la copii, sunt cele mai eficiente şi simple teste de depistare a unei persoane suspecte de a fi bolnave. Reacţia la tuberculina, citită la 72 ore de la realizarea testului, se consideră negativă, când are o dimensiune 0 - 9 mm şi pozitivă, dacă are o dimensiune mai mare de  10 mm, inclusiv. Reacţia pozitivă, dacă nu este datorată unei vaccinări B.C.G. atestată prin prezenţa cicatricei, indică prezenţa infecţiei tuberculoase. Controlul radiologic realizat prin radiografie la copiii între 0 şi 5 ani şi prin radiofotografie la elevi şi adolescenţi, este necesar la toţi copiii la care intradermoreacţia (I.D.R.) a fost pozitivă. Examenul radiologic de control, care are valabilitatea de 6 luni, se face şi la admiterea în licee sau facultăţi, încorporarea în armată, trimitere în staţiuni balneare sau adopţia de copii.

Cine şi cum tratează bolnavul de tuberculoză?
Diagnosticarea şi tratarea copilului se  începe, de regulă, de către medicul ftiziolog sau pneumolog, în unităţile spitaliceşti sau în sanatorii, unde copilul sau adolescentul rămâne internat. În cazul în care specialistul hotărăşte ca tratamentul să se efectueze la domiciliu, acesta se va face de către medicul de familie, standardizat şi strict supravegheat de către personalul sanitar, împreună cu sprijinul responsabil al familiei.

Este nevoie de un regim alimentar special?
Copilul bolnav va primi un regim alimentar normal, echilibrat, nefiind supraalimentat. Sugarul va fi în continuare alimentat la sân, iar diversificarea alimentaţiei se va face similar copilului sănătos. La copilul mic şi mare se va da un regim alimentar variat, asigurând zilnic necesarul de proteine, glucide şi lipide, pregătit cu gust. Nu vor lipsi fructele, legumele, cerealele şi zarzavaturile pentru aportul natural de vitamine şi minerale. Când copilul este obosit se recomandă repaus la pat, iar în perioada de convalescenţă se vor face plimbări uşoare în mediu curat cu multă vegetaţie, evitând zonele poluate, ceaţa, vântul sau ploaia. Se va realiza o înţeleaptă alternanţă a odihnei pasive, somnul, cu cea activă, cu plimbări în aer curat, la munte sau deal, beneficiind de efectele curative ale aeroionilor negativi.  Activitatea normală se reia doar la indicaţia medicului, după un consult de specialitate. După vindecare, copilul sau adolescentul, va evita suprasolicitările fizice şi psihice. Se contraindică în această perioadă, cura heliomarină sau tratamentele balneare.

Cum se poate preveni boala?
Prima măsură este  vaccinarea cu B.C.G. la nou-născut, urmându-se în continuare schema de vaccinare a sugarului, copilului şi adolescentului. Rolul protector al vaccinului B.C.G. intervine la 2 luni după vaccinare. Evitarea contactului cu persoanele bolnave sau a purtătorilor sănătoşi, chiar şi a bolnavilor vechi, o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă corespunzător, întregesc tabloul profilaxiei bolii.

În concluzie, cum poate fi tuberculoza tratată şi prevenită?
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă ce se transmite prin aer, de la omul bolnav de tuberculoză pulmonară, la copilul, adolescentul sau adultul sănătos. Copiii mici nevaccinaţi se îmbolnăvesc cel mai uşor şi au cele mai severe complicaţii, putând fi soldate chiar cu deces. Cea mai eficace metodă de reducere a incidenţei bolii, este izolarea şi tratarea cât mai precoce, corectă şi completă a tuturor bolnavilor de tuberculoză. Tratată corect, tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecţioasă, sub directa observare medicală de specialitate. Este bine ca persoanele care tuşesc de mai mult de 3 săptămâni, să se prezinte la un control medical. În felul acesta, tuberculoza poate fi diagnosticată cât mai devreme, iar bolnavul tratat are cele mai multe şanse de vindecare, astfel perioada de contagiozitate este redusă la maxim.    

Tuberculoza este o boală care nu se vindecă singură ! De aceea, trecerea timpului nu va face decât să permită bolii să avanseze şi să se agraveze, bacilii înmulţindu-se şi realizând complicaţii de temut. Oricine are acces la tratamentul tuberculozei, acesta fiind gratuit pe toată durata lui, atât la copil, cât şi la adult.
Cea mai bună profilaxie este menţinerea unui regim de viaţă ordonat, a unei alimentaţii raţionale, bogate în produse proaspete, a igienei personale şi a locuinţei, a odihnei active şi pasive, pentru a menţine o imunorezistenţă eficientă generală a organismului, consumând de exemplu, şi produse pe bază de cătină, spirulină, echinaceea sau cimbru, în funcţie de vârstă.

« inapoi

Articol vizualizat de 22846 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805