Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Chirurgia oferă satisfacţii pe măsură

Chirurgia oferă satisfacţii pe măsură

Cu ocazia lansării seriei complete a Tratatului Na­ţional de Chirurgie, 10 volu­me, Prof. Dr. Irinel Popescu ne-a acordat un interviu.

Alexandra Constantin

 

Secretar General de Redacţie Reţeaua Info-Sănătate


Cu ocazia lansării seriei complete a Tratatului Na­ţional de Chirurgie, 10 volu­me, Prof. Dr. Irinel Popescu ne-a acordat un interviu.


Ce aduce nou acest tratat, faţă de cărţile de specialitate publicate până acum?

Tratatul aduce nou, într-o formă sintetică, tot ceea ce s-a acumulat în chi­rurgie de la precedenta ediţie (sub redacţia Prof. Nicolae Angelescu, 2001).


Ce influenţă a avut tehno­logia nouă în redactarea tratatului?

Este prima ediţie a unui tra­tat de chirurgie care conţine noţiuni de chirurgie robo­tică. De asemenea, sunt dezvoltate pe larg capitole de laparoscopie, endoscopie intervenţională, neuronavigaţie, etc, care se referă la ultimele achiziţii în materie de tehnologii.

Cui se adresează în principal tratatul?

Tratatul se adresează în pri­mul rând rezidenţilor, dar şi tinerilor specialişti, precum şi tuturor celor care doresc să îşi îmbo­găţească şi să îşi actualize­ze cunoştinţele.

Aţi întâmpinat dificultăţi în armonizarea stilurilor specialiştilor care au colaborat la realizarea Tratatului?

Desigur şi principalul lucru pe care mi-l reproşez este că nu am fost mai ferm (evi­dent, din considerente de colegialitate) cu armonizarea la care vă referiţi.

Care sunt planurile dvs. de viitor din punct de vedere redacţional?

În afară Tratatului de Chi­rurgie, lucrez împreună cu prof. Ionel Câmpeanu la o nouă ediţie a Tratatului de Chirurgie a Ficatului, devenit acum Tratat de Chi­rurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi la care mi s-a propus o colaborare cu un prestigios colectiv din Italia. Acest tratat se va adresa specialiştilor în chirurgia ficatului, căilor biliare şi pancreasului, specializare care are deja o a­numită tradiţie în România şi în care avem destui chi­rurgi care s-au format.

Urmează o nouă ediţie? În cât timp estimaţi publicarea?

Editura Academiei mi-a făcut onoarea să-mi încre­dinţeze şi redactarea următoarei ediţii a Tratatului de Chirurgie, la care voi cola­bora cu prof. dr. Constantin Ciuce, şeful Clinicii Chirurgicale I, din Cluj-Napoca. Sunt sigur că va fi o ediţie mai bună decât aceasta şi îmi propun să apară în cursul anilor 2013-2014.

În ce fel credeţi că îi va ajuta tratatul pe tinerii chirurgi în începutul de carieră?

Cam toate ţările cu o me­dicină dezvoltată au câte o “Biblie” a tinerilor care se formează într-o anumită specialitate. Dorinţa noastră este ca Tratatul de Chirurgie să se apropie cât mai mult de acest deziderat, ajutându-i, deci, pe cei tineri să-şi însuşească acele cunoştinţe teoretice fără de care nu pot să practice chirurgia.


Ce discipline chirurgicale lipsesc din tratat şi de ce ?

Lipsesc obstetrica, oftalmo­logia şi ORL-ul şi ne vom strădui să facem să dispară această lipsă.

Având în vedere că tratatul e unul dintre cele mai complete din punct de vedere al conţinutului de specia­lităţi chirurgicale, consi­deraţi că mai poate fi adăugat ceva substanţial ?

Tratatul însuşi poate fi îmbunătăţit de la ediţie la ediţie.  De asemenea, monografii care pot apărea între timp, pot fi utile pentru adâncirea cunoştinţelor în unul sau altul din domenii.


Care e cea mai mare pie­dică în calea carierei unui tânăr chirurg, în opinia dvs.?

Sunt mai multe: lipsa resurselor materiale adecvate, lipsa unei perspective clare legată de carieră, lipsa unor posibilităţi reale de a lucra la nivelul medicinei occidentale în multe servicii chirurgicale din România.


Ce părere aveţi despre “migraţia” medicilor?

E un fenomen care nu poate fi împiedicat, de aceea ţinta noastră este să încercam să le oferim acele condiţii (care nu înseamnă întotdeauna venituri) care să-i facă să rămână aici.


Cum ar putea fi aceştia împiedicaţi să plece?

În primul rînd, oferindu-le posturi atractive.


Doriţi să transmiteţi ceva celor care se află la început de drum în cariera lor de chirurg?

Să fie convinşi că, deşi e o meserie grea, chirurgia le va oferi satisfacţii pe măsură, pe care puţine alte specialităţi le pot oferi.

« inapoi

Articol vizualizat de 4223 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805