Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Ziua mondială de combatere a virusului HIV/SIDA

Ziua mondială de combatere a virusului HIV/SIDA

Pentru români, 1 decembrie este Ziua Naţională, însă aceeaşi dată este marcată în întreaga lume drept Ziua Mondială de Luptă Anti-HIV/SIDA.

 

Ziua Mondială de luptă  împotriva SIDA, a fost marcată încă  din 1988 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri. (Acronimul SIDA provine din limba franceză: Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai foloseşte şi acronimul AIDS, provenit din limba engleză: Acquired Immune Deficiency Syndrome.)

Orice persoană poate fi supusă riscului de infectare cu virusul HIV (virusul Imunodeficienţei Umane sau în limba engleză Human Immunodeficiency Virus) iar două treimi din cei infectaţi nu ştiu că sunt seropozitivi (purtători de HIV). Asia Centrală şi Europa de Est reprezintă zonele cu cea mai mare creştere de noi infecţii cu HIV iar jumătate dintre oamenii infestaţi cu HIV au vârste cuprinse între 15 şi 26 de ani.

Societatea civilă are datoria sa-si manifeste spiritul civic prin protejarea persoanele infectate cu HIV şi/sau bolnave de SIDA. Pentru protecţia confidenţialităţii de care trebuie să beneficieze fiecare infectat, a măsurilor de protecţie socială, a confidenţialităţii tratamentului adecvat, a fost elaborată şi aprobată în România Legea nr. 584 din 29 octombrie 2002.

Comisariatul pentru Societatea Civilă îşi exprimă îngrijorarea faţă de amploare acestei maladii şi îndeamnă la protecţie şi prevenire, întrucât SIDA reprezintă un pericol real pentru omenire, aducând prejudicii morale, sociale şi economice.

« inapoi

Articol vizualizat de 5001 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805