Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

De la bunica

De la bunica

Dacă organismul nostru este revitalizat, înviorat, facem faţă răcelii mult mai uşor. Aceste remedii nu înlocuiesc sfatul medicului sau tratamentul prescris de acesta.

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Răceală
Imediat ce au apărut primele simptome, ar trebui să ne gândim la relaxantele şi revitalizantele băi.
Baia picioarelor. Introduceţi picioarele într-un lighean cu apă caldă, adaugând puţin câte puţin apă din ce în ce mai fierbinte. Ştergeţi-vă apoi picioarele şi încălţaţi-le în şosete groase. Foarte eficient este să înmuiaţi şosetele în oţet de trandafiri (umpleţi o sticlă cu petale de trandafiri de grădină. Adăugaţi apoi oţet de mere până ce acesta acoperă petalele şi lăsaţi-le la macerat timp de o săptămână).
Baia întregului corp. Apa din cadă ar trebui să aibă o temperatură cuprinsă între 35-400 C, în funcţie şi de gradul dumneavoastră de suportabilitate. Dacă aveţi probleme de circulaţie sau cardiace, este indicat să nu faceţi aceste băi. Adăugaţi în apa de baie ulei de pin şi sare mare. După baie acoperiţă-vă corpul cu o pătură groasă şi odihniţi-vă timp de o oră.

Tuse şi dureri de gât
Taiaţi o ceapă în jumătate şi puneţi-o lângă cap, în aşa fel încât să inhalaţi vaporii în timpul somnului. O altă variantă de utilizare a cepei este decoctul, care ajută în cazul durerilor de gât şi al tusei. Se iau două cepe de mărime medie, se spală (nu se curăţă de coajă, nu se toacă) şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă timp de 15 minute, fără a adăuga zahăr. Siropul rezultat se bea dimineaţa pe stomacul gol. Atenţie însă, gustul nu este plăcut.

O variantă mult mai gustoasă este sucul de lămâie. Bem în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, un pahar cu apă caldă, suc de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de miere. Acest amestec favorizează chiar şi somnul.
Putem face şi gargară. 30 gr salvie şi jumătate de linguriţă de piper măcinat se fierb în 500ml apă. Apoi lăsăm conţinutul 12 ore, după care îl filtrăm. Cu soluţia rezultată se poate face doar gargară.

O altă variantă sunt inhalaţiile. Dacă punem 4-5 cuişoare (Eugenia caryophyllata) într-un pahar cu apă caldă, obţinem ceaiul de cuişoare. Acesta se poate bea, dar putem face şi inhalaţie cu vapori.

Nas înfundat
Amestecaţi o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de sare mare în 500 ml de apă foarte rece. Ingredientele trebuie să topească foarte bine. Înmuiem în soluţia rezulatată o batistă, cu care acoperim tot nasul. Foarte important este să menţinem soluţia foarte rece. În acest fel decongestionăm căile nazale.

Hreanul răzuit şi pus pe frunte (învelit în prealabil într-o batistă) decongestionează sinusurile şi ne desfundă nasul. Această acţiune se poate face de maxim duă ori pe zi, timp de o săptămână. O atenţie deosebită trebuie să manifeste cei care au pielea foarte sensibilă.
Măghiranul are acelaşi efect de decongestionare a căilor respiratorii. La o cană de apă fierbinte se adugă 2-3 linguriţe de măghiran pulbere. Infuzia rezultată se strecoară şi se bea îndulcită cu miere, timp de o zi, din oră în oră. Este indicat să se bea atunci când nu aveţi febră.

« inapoi

Articol vizualizat de 6718 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805