Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Psihoterapie pentru tulburări digestive

Psihoterapie pentru tulburări digestive

Sistemul digestiv este foarte receptiv la stres. Problemele digestive sunt întreţinute psihologic fie de o suprimare a mâniei, fie dimpotrivă, de o mobilizare agresivă în faţa stresului.

Ioana Omer

 

Ioana Omer este psiholog si psihoterapeut cu formare in psihoterapie cognitiv-comportamentala


Acum câţiva ani am avut o pacientă, Melania A., de 34 de ani, care se plângea de dureri şi balonări abdominale, greaţă, regurgitaţii, „nervi la stomac“. Investigaţiile medicale au exclus natura organică a suferinţei digestive, iar tratamentele medicamentoase pentru tulburările sale digestive nu dăduseră rezultate.

La prima consultaţie am remarcat că pacienta era deprimată din cauza problemelor de sănătate. Melania credea că felul în care gândea despre sine şi viitor („nu o să mă mai fac bine niciodată“, „sunt incapabilă să-mi găsesc alt loc de muncă“, „colegii mă consideră nebună“, „cei din jur trebuie să-mi înţeleagă problemele“, „partenerul nu mă iubeşte“) reflectă realitatea.

Gândurile negative îi generau frustrare, furie, tristeţe, dezamăgire, disperare, revoltă. Simptoamele digestive se agravau pe măsură ce trăia intens şi repetat aceste emoţii. Sentimentul de insatisfacţie profesională era persistent şi, deşi dorea să îşi schimbe locul de muncă, nu avea suficientă încredere că o să facă faţă unei noi provocări. Cu soţul, comunicarea era defectuoasă şi resimţea absenţa suportului în momentele dificile.

Am hotărât să abordăm aceste gânduri şi raţionamente distorsionate care îi menţineau emoţiile excesive. Modul prăpăstios de a gândi despre ceea ce i se întâmplă îi crea probleme. Şedinţele s-au desfăşurat săptămânal (o şedinţă pe săptămână) timp de 4 luni. Treptat, şi-a dat seama că gândurile negative erau legate de situaţii cu încărcătură emoţională negativă, mai ales în discuţiile de interes profesional cu şefii sau colegii.

Pe parcursul şedinţelor şi-a depistat raţionamentele care îi induceau emoţii intense (mânie, revoltă, nemulţumire, tristeţe). A învăţat să îşi corecteze convingerile negative şi a reuşit astfel să se echilibreze emoţional. La finalul terapiei, a relatat dispariţia simptomatologiei digestive.
« inapoi

Articol vizualizat de 7921 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805