Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Masajul

Masajul

Masajul este una dintre cele mai practicate şi apreciate metode de recuperare şi refacere a energiei fizice şi psihice.

Bianca Sandu

 

Bianca Sandu este psiholog si medic specializat in medicina de familie. Are o experienta bogata in medicina Ayurveda, cromoterapie, presopunctura, igiena si nutritionism.


El redă vigoarea, buna dispoziţie, iar mâinile pricepute îl transformă în terapie, dătătoare de sănătate. Masajul, ridicat la nivel de artă, ne relaxează nu numai musculatura, dar şi psihicul. Prin creşterea circulaţiei în zonele masate, contribuie la eliminarea toxinelor, îmbunătăţeste nivelul „hormonului fericirii“ - serotonina, care ne păzeşte împotriva depresiilor şi a dezordinilor psihice.

Arta de a ne explora corpul
În febra vieţii cotidiene suntem mereu activi, ne risipim energia sau suntem mereu în alertă. În timpul şedinţei de masaj, suntem pasivi, ne abandonăm în mâinile binefăcătoare ale celui care are, aproape ca unic, rolul să ne readucă aminte că suntem vii şi avem nevoi, simţiri, plăceri simple, ca aceea de a fi atinşi (prin manevre specifice masajului) fară a opune rezistenţă, aşa cum facem mai tot timpul, zilnic. Ne obişnuim din nou cu corpul nostru, intrăm din nou în pielea noastră, facem cunoştinţă cu durerile şi plăcerile trupului, dar şi ale psihicului nostru. Avem, în sfârşit, timp să simţim, să ne resimţim, să comunicăm cu noi înşine.

Indiferenţa faţă de noi înşine cauzează tensiuni fizice
Masajul este plăcere şi terapie în acelaşi timp, plăcerea de a ne simţi, bucuria de a ne vindeca de dureri ale trupului, dar şi ale minţii, care se nasc în special din indiferenţa faţă de noi înşine. Dacă nu acorzi timp copilului tău, el se supără şi plânge. Tot aşa, şi trupul tău neglijat te atenţionează prin durere. E un mecanism natural, compensator, pe care, dacă nu îl luăm în seamă, ne punem singuri în primejdie.

Timpul pe care îl acordăm masajului e un timp câştigat. Masajul ne încarcă cu energie, ne vitalizează, pentru că pune în mişcare sîngele, creşte metabolismul, accelerează schimburile de oxigen de la nivelul celulelor. În acest fel, respiraţia metabolică se intensifică, arderile de toxine se accelerează şi celulele scapă de deşeuri. Astfel, echilibrul energetic al corpului se reface, iar funcţiile tuturor organelor se restabilesc. În plus, este un mod de a îmbina utilul cu plăcutul, de a acorda, în acelaşi timp, atenţie şi sufletului, şi trupului.

Masajul general de relaxare: este un masaj care se bazează, în principiu, pe tehnicile clasice ale masajului suedez, care se adaptează la specificul acestui tip de masaj. Astfel, mişcările în acest caz vor fi uşoare şi relaxante, dând corpului pacientului o stare de confort, regăsire de sine şi bine general.

Masajul artistic este un tip de masaj nou, al cărui inventator este Guy Dumont. Este un masaj ritmic, care se foloseşte de muzică şi de mişcările speciale pentru a induce persoanei o stare profundă de relaxare şi în acelaşi timp de trezire a simţurilor, în special a celui tactil.

Drenajul limfatic
Dr. Emile Vodder şi-a dedicat întreaga viaţă studierii acestei metode. A realizat o schemă completă a sistemului limfatic şi a elaborat patru tehnici principale de drenare a limfei. Efectele sunt detoxifierea şi eliminarea blocajelor, fiind util şi în cazul unor boli cronice, precum sinuzita.

Chiropractica este o tehnică care are la bază zonele reflexogene de la nivelul tălpilor şi al palmelor. Este deja binecunoscut faptul că există o interdependenţă clară între anumite zone reflexogene şi organele interne. Prin stimularea acestor zone se obţin efecte, aproape imediat, la nivelul funcţionării organelor interne.

Presopunctura este metoda chinezească de masaj prin presare (trei tipuri de presiuni) a punctelor situate pe meridianele energetice. Există o relaţie clară între un organul afectat şi un meridian blocat, această tehnică fiind recomandată ca un substitut al acupuncturii (trei şedinţe de presopunctură = o şedinţă de acupunctură).

Acupunctura deblochează energia prin înţeparea punctelor importante aflate de-a lungul meridianelor energetice care asigură funcţionarea organismului. Este foarte important să se facă această deblocare deoarece, altfel, organele afectate vor fi în continuare insuficient „hrănite“, rezultând afectarea funcţionării altor organe.

Shiatsu este o tehnică japoneză de atingere a punctelor de pe corp, determinate de milenara experienţă orientală, se execută cu degetele şi cu palma, fiind uşor de învăţat şi aplicat atât asupra propriei persoane, cât şi asupra altora.

Reiki este o altă tehnică originală din Japonia, relativ nouă, care are ca principiu transferul de energie-lumină. Prin intermediul unor iniţieri speciale, practicanţii acestei tehnici folosesc simboluri specifice cu care îşi activează mâna energetică trimiţând lumină sau fac aceste simboluri asupra plantelor sau lucrurilor pe care vor să le ajute.

Masajul anticelulitic Celulita este de două tipuri: hiperplastică şi hipertrofică. Cea mai întâlnită este celulita hipertrofică, care se dezvoltă din cea hiperplastică prin creşterea în volum. Ea poate fi redusă ca volum prin tehnici specifice de masaj.

Auricologia este o altă tehnică originară din Franţa, al cărei inventator este dr. H. Jarricot. El a realizat o hartă exactă cu reflexia organelor interne la nivelul urechii. Prin înţepături pe punctele respective, se pot rezolva aproape instantaneu disfuncţiile anumitor organe.
« inapoi

Articol vizualizat de 3902 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805