Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Scapă de ochelari

Scapă de ochelari

La operaţia laser pentru corectarea miopiei s-ar putea crede că vin mai mult femei, dar de fapt proporţiile între sexe sunt apropiate.

Radu Iulian Burcin

 

Radu Iulian Burcin este medic oftalmolog la Optilaser Medical Center din Bucuresti.


Persoanele care vin pentru intervenţie au de obicei mai mult de - 2,5 şi numărul de dioptrii se opreşte pe la -11, pentru că miopiile mai mari nu pot fi tratate prin laser. Pentru miopiile mici şi medii, motivaţia ţine mai mult de aspectul estetic. Pentru miopii cu mai mult de 6 dioptrii, confortul este cel care dictează, căci atunci când îşi scoate ochelarii, un miop cu 8 dioptrii, de exemplu, abia reuşeşte să vadă la un metru.

Laserul îţi şlefuieşte corneea
Operaţia foloseşte un laser cu o putere foarte mică, ce nu trece prin cornee sau prin retină. Este un laser reglabil care topeşte ţesutul la nivel de microni şi care schimbă foarte uşor curburile suprafeţei corneei. Pentru fiecare dioptrie, laserul „şlefuieşte“ 13 microni. Dacă înainte, punctul focal era înaintea lentilei, printr-o aplatizare a curburilor punctul focal va ajunge pe retină. Există şi persoane care nu au voie să facă această operaţie, cum sunt cele cu diabet, pentru că refracţia ochilor lor oscilează în funcţie de nivelul glicemiei. Operaţia durează cam 7 minute pentru fiecare ochi.

În primele ore după intervenţie, pacientul simte deja o îmbunătăţire, dar după câteva ore, când trece efectul anesteziei, el simte o jenă oculară. Ochiul se linişteşte a doua zi şi după câteva zile se scoate lentila de contact terapeutică ce joacă rolul unui bandaj. După aceea, recuperarea începe într-un ritm accelerat. După două săptămâni, cel operat vede deja cam 60%-70% din cât ar trebui să vadă şi la o lună de zile vederea lui este complet refăcută.

Ce aşteaptă pacienţii?
Un procent de 80% din reuşita operaţiei este dat de informarea corectă a pacientului. Dacă pacientul n-a fost bine informat, operaţia poate să fie perfectă, iar el poate să spună că nu vede bine o cifră de pe panou şi să fie nemulţumit. Trebuie spus că în primele luni, contrastul este uşor scăzut. De asemenea, e destul de probabil ca persoanele cu pupilă mare să vadă seara halouri în jurul punctelor luminoase. Acest efect optic apare în urma operaţiei de sfericitate provenite în urma şlefuirii corneei. În fine, în primele 6 luni de la operaţie, reflexul lacrimal se atenuează iar ochiul va fi mai uscat, lipsă compensată prin nişte picături lacrimale.
« inapoi

Articol vizualizat de 7689 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805