Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Alergiile copiilor noştri. Cauze, simptome, tratament şi profilaxie

Alergiile copiilor noştri. Cauze, simptome, tratament şi profilaxie

De câte ori nu s-au confruntat copiii noştri cu supărătoarele alergii?

Cristina Anca Dascalescu

 

Cristina Anca Dascalescu este medic primar în medicina de familie, cu competenţă în api-fitoterapie


Fie că erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt căpşunile, fie după o plimbare pe un câmp sau într-o livadă înflorită, senzaţia de mâncărime, erupţia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toată bucuria zilei. De ce apare alergia şi mai ales ce putem face în cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie şi la care voi răspunde în acest articol.

Ce este alergia?
Alergia reprezintă o reacţie de hipersensibilitate dobândită a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substanţe alergene, care în mod normal sunt inofensive (păr, praf, polen, ciocolată, peşte, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumită bacterie. Pot fi întâlnite reacţii ale organismului dintre cele mai neaşteptate, dar cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor şi al căilor respiratorii.

Cauzele alergiilor
Cele mai frecvente cauze care provoacă alergiile la copii sunt: polenul (conduce la apariţia rinitei sezoniere), sporii de mucegai, părul de pisică sau de câine, gândacii de bucătărie, acarienii (care se adăpostesc în mochete, saltele, perne, covoare), alimentele (ouă, ciocolată, unele prăjituri, peşte, drojdie, proteinele din laptele de vacă sau de soia, ţelina, arahidele, căpşunile, fructele de pădure, portocala, mărul, kiwi, nucile, roşiile), veninul provenit din muşcături de animale (şerpi), înţepături de insecte (albine, viespi sau păianjeni) medicamente (penicilina) sau vaccinuri (vaccinul antitetanic, vaccinul împotriva tusei convulsive, vaccinul împotriva pneumoniei pneumococice), produsele cosmetice şi detergenţi (cu conţinut de clor, sodă caustică sau fosfaţi) folosite pentru igiena copilului sau a casei, diverse substanţe iritante, etc.

Un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari (2-3%), este provocat de lapte. Aceasta dispare, de cele mai multe ori, până la vârsta de 4-5 ani şi este cauzată, în principal, de laptele de vacă, capră sau oaie şi, foarte rar, la cel de mamă. Alergia este provocată de proteina din lapte şi conduce la deranjament stomacal, manifestat prin: scaune moi, colici, urticarie, agitaţie şi iritabilitate a copilului. Aceasta nu trebuie confundată cu intoleranţa la lactoză, care apare la vârste mult mai mari şi care este cauzată de incapacitatea organismului de a digera lactoza.

Simptomele
Cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii. Ele se manifestă sub formă de rinite, urticarie, eczeme, astm bronşic sau chiar edem şi pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate. Un prim contact cu alergenul poate declanşa o reacţie acută cu dificultatea de a respira, spasme bronşice, tuse, tumefiere locală la locul muşcăturii sau înţepăturii, urticarie cu mâncărimi puternice, învineţire a pielii, crampe stomacale, greaţă, vomă, dureri de cap, modificări ale pulsului etc. Din fericire, acestea sunt mult mai rare, dar întotdeauna ele trebuie tratate imediat de către medic în spital, deoarece pun în pericol viaţa copilului. Mai frecvent se întâlneşte doar o reacţie uşoară cu urticarie, lăcrimarea ochilor, răguşeală, deranjamente stomacale şi eventual inflamarea zonei locale, în cazul înţepăturilor sau al muşcăturilor de animale.

Tratament
Alergiile acute, cum sunt şocul anafilactic, sunt tratate de urgenţă în spital unde, după încetarea crizei, se prescriu medicamente antihistaminice pentru a reduce mâncărimile şi de tip cortizonic pentru reducerea inflamaţiei. În cazul alergiilor uşoare, alăturat tratamentului prescris de medicul specialist este suficientă doar o alimentaţie de protecţie hepatică, evitarea emoţiilor şi a eforturilor intense. Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi include antihistaminice orale sau locale, care atenuează simptomele, tratament cortizonic, imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face în anumite condiţii, în funcţie de alergen, de starea sau de vârsta copilului.

Fitoterapia este un redutabil aliat la copiii mai mari prin infuziile de: trei fraţi pătaţi, coada şoricelului, urzică, flori de levănţică, muguri de coacăze negre. Se va testa toleranţa la fiecare plantă şi doar apoi se pot face asocieri de plante medicinale, doar cu consultul specialistului. Gemoterapia vă invită să folosiţi, la copiii peste 3-4 ani, extractul din muguri de Ribes Nigrum (Coacăz negru), în doza indicată de specialist. Poate fi utilizat şi cărbunele medicinal pentru că are proprietăţi antitoxice, antispastice, absorbante, calmante şi cicatrizante, putând fi folosit ca atare sau sub formă de comprimate. Aromoterapia indică utilizarea uleiul esenţial de mentă, diluat în apă, care se aplică local cu care se umezeşte uşor zona externă afectată.

Profilaxie eficientă în cazul alergiilor
Mai importantă este prevenirea alergiilor, care se face, în primul rând, cunoscând substanţa la care este alergic micuţul şi evitând, pe cât este posibil, contactul cu aceasta. Este important pentru cei sensibili să evite zonele cu polen în exces din copaci (teiul) sau de la ierburi (pătlagina şi măcrişul). Esenţială este şi echilibrarea sistemului imunitar, încă din momentul naşterii, şi menţinerea lui astfel toată viaţa, prin alegerea unei alimentaţii cu multe fructe (cătină, coacăze, afine), legume proaspete, seminţe şi cereale. Vom consuma alimente bogate în vitaminele C, A, E, în bioflavonoide ce controlează producerea de histamină, substanţă răspunzătoare de prurit şi inflamaţie, flavonoizi ca antioxidanţi naturali, carotenoizi, zinc, seleniu, dar şi calciu.

Se va trata eficient alergia de la primul simptom, pentru a se preveni agravarea sau cronicizarea bolii. Aerisirea şi aspirarea camerei previn prezenţa acarienilor care, prin proteinele conţinute, pot fi o sursă de întreţinere nu doar a fenomenelor alergice, dar şi a astmului, a rinitelor sau a eczemelor pentru că se dezvoltă foarte bine la căldură şi umiditate, în locuri fără curenţi de aer. Nu în ultimul rând, este bine ca adolescenţii cu o sensibilitate crescută la alergeni sau părinţii ai căror copii sunt alergici să poarte întotdeauna, în trusa de urgenţă sau la îndemână, medicamentele indicate de medicul specialist pentru situaţiile de criză.

Doresc tuturor cititorilor revistei şi copiilor o sănătate deplină şi cu cât mai puţine alergii, fie ele alimentare, medicamentoase, de mediu, sociale sau de altă natură.
« inapoi

Articol vizualizat de 12551 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805