Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Îngrijirea dentiţiei de lapte

Îngrijirea dentiţiei de lapte

Primele cuvinte ale copilului, primii paşi pe care îi face, apariţia primului dinte sunt adevărate evenimente de familie, pe care părinţii şi le amintesc cu drag privindu-şi odraslele.

Daniela Tudor

 

Dinţii încep să se formeze încă din timpul vieţii intrauterine. Chiar dacă încă nu au erupt, ei au la naştere un anumit procent de smalţ format, care va continua să se deinească ulterior. Deşi rădăcina nu este complet formată, într-un an de zile procesul va fi complet.

Viteza de formare şi mineralizare a dinţilor este mare, în schimb rezistenţa la carii şi uzură este mai mică. Dinţii temporari sunt mai mici, cu excepţia celei de-a doua măsele, molarul de lapte, culoarea este alb-albăstrie, dată de subţirimea stratului de smalţ, iar erupţia dentiţiei temporare se realizează mai devreme la fete decât la băieţi.

La scurt timp după vârsta de 4 ani, maxilarul şi oasele faciale ale copilului încep să crească, creând spaţii între dinţii temporari. Este un proces de creştere normal, deoarece se formează un spaţiu necesar pentru dinţii permanenţi care vor erupe şi care sunt mai mari. Astfel, între 6 şi 12 ani, va exista o mixtură între dinţii de lapte şi cei permanenţi.

Simptome ale erupţiei dentare:
– salivaţie abundentă;
– uşoară înroşire a mucoasei gingiei la locul respectiv;
– durere discretă la atingere;
– uşoară senzaţie de mâncărime la locul respectiv, fapt pentru care copilul simte nevoia de a-şi introduce degetul sau jucării în gură;
– cel mic este într-o continuă căutare de obiecte pe care să şi le introducă între gingii;
– este posibil ca micuţul să facă febră şi să devină irascibil; este o stare de nervozitate care se observă chiar şi în cazul copiilor liniştiţi;
– uneori se pot manifesta simptome de pierdere a apetitului, diaree sau vomă.
« inapoi

Articol vizualizat de 3394 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805