Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Un nou medicament pentru combaterea SIDA

Un nou medicament pentru combaterea SIDA

INTELENCE (etravirina) este disponibil în România ca parte din terapia combinată anti-HIV

 

INTELENCE este primul inhibitor non-nucleozidic al reverstranscriptazei (NNRTI) care are efect antiviral la pacienţii cu virus rezistent la NNRTI.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a acordat în august 2008 autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului anti-HIV INTELENCE (etravirina), iar din februarie 2010 medicamentul este disponibil şi în România.

INTELENCE reprezintă următoarea generaţie de inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (NNRTI) şi este primul medicament care şi-a dovedit eficienţa la pacienţii cu virus HIV rezistent la NNRTI. INTELENCE este primul NNRTI nou care a fost aprobat în ultimii aproximativ 10 ani. Cunoscut şi ca TMC125, INTELENCE a fost dezvoltat de Tibotec Pharmaceuticals, Ltd. şi va fi comercializat în Europa de Tibotec, o divizie a Janssen-Cilag. Janssen-Cilag International NV deţine autorizaţie de punere pe piaţă.

Inhibitorii non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (NNRTI) sunt folosiţi de către medici în terapiile antiretrovirale de mai bine de 10 ani, dar rezistenţa la NNRTI a limitat utilizarea acestei clase importante de medicamente” spune prof. Christine Katlama, directoarea Departamentului de Cercetare a Bolilor Infecţioase din cadrul Spitalului Pitié-Salpêtrière din Paris. “INTELENCE extinde aria de acţiune a clasei NNRTI la mii de pacienţi experimentaţi din Europa, care sunt infectaţi cu virus rezistent la NNRTI, oferindu-le posibilitatea de a reduce virusul la niveluri de nedetectabilitate – scopul tratamentului anti-HIV.

INTELENCE, în combinaţie cu un inhibitor de protează stimulator şi alte tratamente antiretrovirale, este indicat în tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane de tipul 1 (HIV 1) la pacienţii adulţi experimentaţi cu antiretrovirale.

Această indicaţie se bazează pe rezultatele săptămânii 24 a două studii randomizate, double-blind, cu grup de control placebo, de fază III, realizate pe pacienţi experimentaţi, infectaţi cu tulpini virale ce suferă mutaţii rezistente la NNRTI şi PI (inhibitorii proteazei); INTELENCE a fost studiat în combinaţie cu un regim de background optimizat (OBR) care includea darunavir/ritonavir.

Datele au arătat că semnificativ mai mulţi dintre pacienţii trataţi cu INTELENCE au ajuns la un nivel de nedetectabilitate a virusului (mai puţin de 50 copii/mL) faţă de grupul placebo (58.9 % vs. 41.1 % [p<0.0001]). INTELENCE a fost în general bine tolerat. Cel mai frecvent efect secundar asociat cu INTELENCE au fost iritaţiile de intensitate mică şi moderată (> gradul 2); 9% la INTELENCE vs 3,2 % la grupul placebo.

Doza orală recomandată de tablete INTELENCE este de 200 mg (două tablete de 100mg), de două ori pe zi, după masă. Tabletele pot fi administrate şi dizolvate într-un pahar cu apă.

“Aprobarea INTELENCE demonstrează dedicarea noastră pentru descoperirea de terapii inovative pentru tratarea pacienţilor experimentaţi cu HIV“ spune Roger Pomerantz, preşedintele Tibotec Research & Development.

“Lucrăm împreună cu autorităţile naţionale de sănătate pentru ca acest medicament să fie cât mai repede disponibil pacienţilor din Europa care au nevoie de noi scheme de tratament.”

Decizia EMEA vine după decizii similare de aprobare din Elveţia, Rusia, Argentina, Canada, Coreea de Sud şi SUA. Lansările comerciale vor varia de la ţară la ţară, în funcţie de preţul local şi de discuţiile despre compesare care vor avea loc cu autorităţile locale.

Clasa de inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei NNRTI blochează revers¬-transcriptaza, o enzimă cheie pe care virusul HIV o foloseşte pentru a se înmulţi. Rezistenţa la tratamentele NNRTI apare atunci când virusul HIV suferă mutaţii care împiedică parţial sau total NNRTI să se lege de enzima revers-transcriptazică, astfel încât medicamentul îşi pierde din eficienţă.

În general, când pacienţii dezvoltă rezistenţă la un NNRTI, devin rezistenţi la toate medicamentele de primă generaţie din acea clasă. INTELENCE este primul NNRTI care s-a dovedit a fi eficient la pacienţii infectaţi cu virus rezistent la NNRTI.

Studiile DUET-1 si -2
Studiile  DUET-1 si -2, identice ca structura dar desfăşurate în regiuni diferite, au plecat de la premiza ca INTELENCE, în combinaţie cu OBR, îşi va dovedi eficienţa în tratamentul pacienţilor cu HIV, adulţi, experimentaţi, cu rezistenţă dovedită la inhibitorii non-nucleozidici ai revers-transcriptazei (NNRTI) şi inhibitorii de protează (PI).

Aceste studii mari, randomizate şi controlate au avut ca prim obiectiv obţinerea în săptămâna 24 a unui nivel de nedetectabilitate mai mic sau egal cu 50 copii virale/mL. Societatea Clinica Europeana SIDA defineşte obiectivul tratamentului la pacienţii HIV experimentaţi ca fiind atingerea nivelului viral de mai puţin de 50 copii virale/mL.

Pacienţii cu HIV-1 eligibili pentru studiile DUET aveau, după ce urmaseră un tratament cu antiretrovirale timp de cel puţin 8 săptămâni, o încărcătura virală mai mare de 5000 copii/mL; de asemenea, îşi dovediseră rezistenţa la cel puţin un inhibitor non-nucleozidic al revers-transcriptazei şi avuseseră trei sau mai multe mutaţii la inhibitorii de protează. (D30N, V32I, L33F, M46I/L, I47A/V, G48V, I50L/V, V82A/F/L/S/T, I84V, N88S,sau L90M)

Rezultate DUET-1 si -2
Participanţii la studiile DUET au primit, prin randomizare, 200 mg de INTELENCE de două ori pe zi, zilnic (599 pacienţi) sau placebo (604 pacienţi), în plus faţă de tratamentul de background (OBR).  Pentru toţi pacienţii, OBR a inclus darunavir/ritonavir plus cel puţin două medicamente antiretrovirale (N(t)RTI) cu sau fără enfuvirtide. 

După 24 de săptămâni s-au observat următoarele rezultate INTELENCE plus OBR vs. placebo plus OBR:
Aproximativ 3 din 5 pacienti trataţi cu INTELENCE au atins nedetectabilitatea (58.9% vs. 41.1% au atins <50 copii/mL (p<0.0001).)
 Creşterea semnificativă a medianei celulelor CD4 faţă de momentul zero (creşterea mediană de 86 de celule/mm vs 67 celule/mm3 (p<0.006).)

A fost studiat de asemenea profilul de rezistenţă al INTELENCE. INTELENCE a continuat să acţioneze şi în prezenţa unor multiple mutaţii NNRTI, inclusiv K103N, care este cel mai frecvent substituent NNRTI in DUET-1 si -2. Nu mai există  NNRTI care să rămână activ la pacienţii cu astfel de mutaţii.

Rezultatele DUET-1 si DUET-2 au fost publicate separat în două articole în numărul din 7 iulie 2007 al revistei The Lancet. Rezultatele generale ale studiilor DUET au fost prezentate la a 47-a Conferinţă Interdisciplinară de Agenţi Antimicrobieni şi Chimioterapie (ICAAC) din septembrie 2007, dar şi la Congresul Internaţional SIDA din august 2008.

Informaţii importante pentru siguranţa tratamentului
Etravirina nu vindecă infecţia cu HIV sau SIDA şi nu previne transmiterea HIV.

Ca efecte secundare au fost prezente erupţiile cutanate severe; rar a aparut sindromul Stevens-Johnson (<0.1 %). Dacă se dezvoltă erupţii cutanate severe, tratamentul cu etravirina trebuie întrerupt. În general, erupţiile au fost blânde şi moderate, au apărut în principal în a doua săptămână de terapie şi foarte rar după săptămâna 4. Erupţiile au dispărut în majoritatea cazurilor în 1-2 săptămâni. Rata de întrerupere din cauza erupţiilor a fost de 2%.

• Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică mică şi moderată (tip A sau B). Farmacocinetica etravirinei nu a fost studiată la pacienţii cu insuficienţa hepatică severă (tip C). De aceea, INTELENCE trebuie administrat cu grijă la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
• După cum arată profilul de siguranţă, nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii infectaţi cu virusul hepatitei B şi/sau C.
• A fost observată, la pacienţii trataţi cu antiretrovirale, o redistribuire şi/sau acumulare de grăsime corporală. Nu s-au stabilit încă relaţiile cauzale, mecanismele şi consecinţele pe termen lung ale acestui fenomen.

• La pacienţii trataţi cu antiretrovirale, inclusiv etravirină, a fost raportat sindromul inflamator de reconstituire.
• Cele mai frecvente efecte adverse (>10 %) ce au apărut cu o intensitate mai mare decât la grupul placebo, au fost: erupţiile cutanate (17%), diareea (15 %) şi greaţa (13.9 %).

Pentru mai multe detalii consultaţi Informaţiile de Prescriere.
 
Despre Tibotec Pharmaceuticals Ltd:
Tibotec Pharmaceuticals Ltd., cu sediul in Cork, Irlanda, este o companie de cercetare şi dezvoltare farmaceutică. Principalele laboratoare de cercetare ale companiei se află in Mechelen, Belgia, cu birouri în Yardley, Pennsylvania. Tibotec se concentrează pe descoperirea şi dezvoltarea de medicamente inovative pentru tratarea HIV/SIDA şi a altor boli infecţioase grave. Tibotec este membru al familiei Johnson & Johnson.

DespreJanssen-Cilag:
Janssen-Cilag este lider în dezvoltarea de medicamente tradiţionale şi biologice pentru tulburări gastroenterologice, sănătatea femeii, sănătatea mintală şi neurologie, dar şi analgezice, oncologice, hematologice şi nefrologice.

Informaţii complete despre INTELENCE® sunt disponibile la www.INTELENCE-info.com
Referinte: Cahn, et al. ICAAC 2007, Abstract H-717; Katlama et al. EACS 2007, Abstract P7.3/11;  Gatell et al. EACS 2007, Abstract P4.3/67;  Haubrich R et al. CROI 2008. Poster 790; Johnson M et al. CROI 2008. Poster 791; Trottier B et al. CAHR 2008. Poster P167.

« inapoi

Articol vizualizat de 5597 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805