Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Probioticele, alternativa tulburarilor digestive si imune

Probioticele, alternativa tulburarilor digestive si imune

Care este rolul pe care alimentele probiotice îl exercită în îmbunătăţirea funcţionării sistemelor digestiv şi imunitar

 

Prezent zilele acestea în România, pentru a participa la al XXX-lea Simpozion Naţional de Gastroenterologie, domnul profesor Eamonn Quigley, reputat specialist în gastroenterologie şi fiziologie umană, atrage atenţia asupra creşterii incidenţei şi prevalenţei unor suferinţe ale tractului digestiv, şi nu numai.

Modificarea accelerată, în ultimele decenii, a stilului alimentar şi de viaţă, expunerea intensă la poluare, medicamente, cosmetice şi produse chimice de uz gospodăresc, au condus la creşterea numărului de persoane care acuză suferinţe ale sistemului digestiv, alergii, susceptibilitate crescută la infecţii.

În România, prevalenţa sindromului intestinului iritabil atinge 10% la nivelul populaţiei generale [Dumitraşcu D et al – J. Gastrointestinal Liver Diseases, 2006; 15, 227 – 30].

Diareea infecţioasă rămâne un motiv de îngrijorare, la nivel mondial ea atingând 4,2% din populaţia globală, cauzând rate semnificative de mortalitate, mai ales în ţări din Africa şi Asia (Raport OMS, 2004).

Eczemele, cea mai frecventă manifestare alergică, au o prevalenţă de 23% în rândul populaţiei generale, la nivel mondial, şi 19% dacă ne referim strict la copii (OMS, 1993).

Efectele benefice ale alimentelor ce conţin bacterii probiotice asupra sănătăţii sunt cunoscute de secole şi studiate de câteva decenii.

Medicina modernă şi tehnicile actuale de analiză şi caracterizare a tulpinilor probiotice au permis aprofundarea cunoaşterii acestora.

În privinţa mecanismului lor de acţiune, sunt formulate mai multe ipoteze, fiind încă necesare date pentru confirmarea acestora.

Studii de dată mai recentă pun în evidenţă legături între flora intestinală, asupra căreia acţionează probioticele, şi fenomene fiziologice complexe.

Dezechilibrul florei intestinale se consideră a fi responsabil de diverse tulburări funcţionale la nivelul sistemului digestiv şi imunitar, şi chiar de obezitate, conform unor cercetări recente.

“Medicina recunoaşte din antichitate legătura dintre alimentaţie şi sănătate. Probioticele sunt o clasă de alimente care au atât virtuţi de menţinere a sănătăţii digestive şi creştere a performanţei sistemului imunitar, cât şi aplicaţii terapeutice dovedite.

Sunt cunoscute de multă vreme aplicaţiile lor în prevenirea sau ca adjuvant în tratamentul sindromului colonului iritabil, a enterocolitei necrozante la nou-născuţi, în reducerea frecvenţei, duratei şi gravităţii bolilor diareice de varii etiologii, studiată mai ales la copii şi la vârstnici.

De dată mai recentă sunt studiile care probează beneficiile consumului de probiotice în ameliorarea eczemelor la copii.”,  a declarat profesorul Quigley.

Între studiile citate de prof. Quigley, care au confirmat beneficiile probioticelor în asigurarea confortului digestiv, sunt şi cele cu Bifidobacterium lactis DN-173 010 (cunoscut ca Bifidus Actiregularis, din iaurturile Activia) [Agrawal et al., APT 2009; 29:104-114].

Un alt studiu citat de prof Quigley [Hickson M. et al, BMJ 2007; 335:80], se referă la Actimel cu Lactobacillus casei, utilizat acum în mod curent în mai multe spitale din Anglia, în regimul alimentar al pacienţilor vârstnici trataţi cu antibiotice, pentru reducerea incidenţei diareei provocate de unele toxine microbiene.

“Mecanismele de acţiune sunt cercetate intens şi există dovezi unanim acceptate în privinţa acţiunii probioticelor la nivelul funcţiilor sistemului digestiv, asupra motilităţii intestinale, a efectului antibacterian, prin sinteza de bacteriocine şi asupra funcţiei imunitare la nivelul intestinului.

În privinţa investigării acţiunii probioticelor asupra sistemului imunitar, s-au făcut progrese în explicarea fenomenului de modulare imună, de modulare prin cytokina, şi a producerii de imunoglobuline A”, este concluzia profesorului Quigley.

Profesorul Eamonn Quigley este o personalitate care se bucură de largă recunoaştere, pentru cei 34 de ani de carieră medicală şi universitară, desfasurate în SUA, Anglia şi Irlanda, dar şi pentru numeroasele realizări ştiinţifice în studiul sistemului digestiv, florei intestinale şi interacţiunii acesteia cu bacteriile probiotice din alimente, concretizate în peste 500 de lucrări ştiinţifice publicate.

Această recunoaştere internaţională avut ca rezultat şi alegerea în consiliul de conducere al Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie, al cărei preşedinte a fost între anii 2005 – 2009.

Activia şi Actimel sunt două dintre cele mai cunoscute mărci Danone, comercializate în numeroase ţări din întreaga lume.

Activia cu Bifidus a fost lansată în anul 1987, portofoliul său ştiinţific numărând in prezent 16 studii, care certifică beneficiile sale în îmbunatăţirea confortului digestiv, ca rezultat global al acţiunii sale asupra tranzitului intestinal şi balonării.

Actimel cu L. casei, iaurtul probiotic cu efect de întărire a sistemului natural de apărare al organismului, este o inovaţie a Grupului Danone ce datează din 1994.

26 de studii ştiinţifice şi clinice au probat până acum efectele benefice ale Actimel asupra celor 3 bariere de apărare a organismului situate la nivel intestinal.

Compania DANONE PDPA România face parte din Grupul DANONE, prezent în 120 de ţări, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate şi a alimentaţiei pentru bebeluşi. Grupul DANONE a înregistrat în 2009 vânzări de 15 miliarde EURO.

DANONE România este lider de piaţă în categoria produselor lactate proaspete, înregistrând în anul 2009 o cifră de afaceri de 435 milioane RON, în creştere faţă de anul precedent.

Compania are în prezent peste 700 de angajaţi şi un portofoliu ce depăşeşte 60 de referinţe de produs, principalele mărci fiind: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Cremosso, Danette, Casa Bună.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 3790 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805