Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Eşti sigură că vrei să-ţi măreşti sânii?

Eşti sigură că vrei să-ţi măreşti sânii?

Ţi se pare că decolteul generos este o consecinţă a succesului relaţional sau profesional şi ai luat hotărârea efectuării efectuării intervenţiei de mărire a sânilor.

Daniela Tudor

 

Dincolo de motivele medicale care stau la baza efectuării operaţiilor de implant la sân, mai sunt unele şi de natură personală. De aceea, dacă optezi pentru o operaţie care se realizează sub anestezie şi care durează de la o oră până la patru ore, gândeşte-te la următoarele trei aspecte:

 

- O femeie trebuie să fie sigură dacă această operaţie este exact ceea ce ea îşi doreşte. Nu trebuie să efectueze intervenţia la presiunea altei persoane.

 

- Unele femei care recurg la această metodă au probleme de natură psihologică, aşa cum este dismorfofobia (preocuparea exagerată faţă de imperfecţiunile fizice relativ minore).

 

- Este posibil ca implantul să nu schimbe viaţa într-un mod major, având atât consecinţe pozitive, cât şi negative. Este posibil ca respectiva persoană să nu primească atenţia atât de mult dorită.

 

Sânul este format din lobuli, ducte şi ţesut gras, limfatic şi conjunctiv (de legătură). Sub sân, se află muşchiul pieptului, cunoscut sub numele de pectoralul superior. Mărimea şi forma sânilor femeii sunt determinate de vârstă, genetică, sarcini anterioare, elasticitatea pielii şi de cantitatea de ţesut mamar şi grăsime.

 

Implantul de sân se realizează fie prin rotunjire (care îi conferă pieptului o formă plină), fie prin conturare (care asigură o formă cât mai apropiată de cea anatomică). Plasarea implantului poate fi submusculară (parţial sub pectoralii majori) sau subglandulară (în partea superioară a pectoralilor şi sub glandele mamare). Principalele opţiuni pentru poziţionarea inciziei sunt axilele, în jurul mameloanelor şi inframamar.

 

Ce se întâmplă după operaţie?

După operaţie, se aplică un pansament steril, care protejează rana. La 24 de ore, acest pansament va fi îndepărtat, iar pacienta poate face duş. Imediat postoperator poate fi prezentă o senzaţie de disconfort, care dispare după administrarea unor medicamente antalgice. Mişcările braţelor vor fi câteva zile uşor limitate, iar activitatea obişnuită se poate relua după 3 zile.

 

Eforturile fizice intense şi ridicarea de greutăţi sunt strict interzise pentru 3 săptămâni, iar reluarea activităţii fizice de performanţă se va face treptat, pe parcursul a 6 săptămâni.

 

Se recomandă ca timp de 6 săptămâni sutienul să fie purtat permanent. Este bine ca acesta să fie confecţionat dintr-un material moale, confortabil şi să nu conţină armătură de sârmă la bază.

 

3 săptămâni înainte de operaţie şi 3 săptămâni postoperator, este interzis să luaţi aspirină sau medicamente care conţin aspirină. De asemenea, nu se recomandă folosirea, pe aceeaşi perioadă, a pastilelor anticoncepţionale.

Nu se recomandă expunerea la soare sau solar timp de 3 luni postoperator.

 

Complicaţiile cel mai des întâlnite

În primul rând, mărirea sânilor nu este recomandată femeilor care sunt însărcinate sau alăptează, celor care au o infecţie în organism sau celor care au cancer la sân şi care nu urmează tratament adecvat.

 

1. Contracţia capsulară - reprezintă cea mai comună problemă legată de orice tip de implant. Acest fenomen constă în dezvoltarea în jurul implantului a unui strat de ţesut fibro-conjunctiv de reacţie - acesta fiind răspunsul natural al organismului la introducerea în corp a unui material străin. Ideal, capsula rămâne suplă şi pliabilă. În cazul în care ţesutul cicatriceal se îngroaşă şi se contractă, acesta comprimă implantul, iar sânul apare rotund şi ferm, uneori sensibil.

 

Contracţia capsulară poate începe oricând postoperator, chiar şi după câteva luni şi, cel mai frecvent, apare într-o singură parte. Deoarece cicatricea capsulară se produce întotdeauna într-un anumit grad în jurul implantului, retracţia capsulară este considerată un risc important al implantului mamar. Formarea capsulei poate modifica şi forma sânilor şi poate fi necesară o reintervenţie chirurgicală de corecţie.

 

2. Forma şi simetria sânilor - Creşterea volumului sânilor nu corectează şi asimetria lor (de obicei, implantele iau forma sânului).

 

3. Durerea şi un grad de disconfort pot apărea uneori imediat postoperator, dar scad de obicei odată cu vindecarea, în primele 3 săptămâni.

 

4. Spargerea sau ruptura implantului este foarte puţin probabilă la implantele moderne, dar se poate produce, ca urmare a unei loviri puternice a pieptului (agresiune, accident rutier etc.). Datorită folosirii implantelor de ultimă generaţie, cu gel coeziv de silicon, care nu curge şi se comportă ca o masă unitară, riscurile legate de ruperea accidentală a implantelor sunt mult reduse.

 

5. Modificări ale sensibilităţii mamelonului pot apărea uneori, dar, de obicei, sensibilitatea revine la normal în câteva săptămâni.

 

Implantul şi implicaţiile psihologice

Cynthia Figueroa-Haas, profesor doctor la University of Florida College of Nursing, a investigat un lot de 84 de femei cărora le-a oferit spre completare chestionare care vizau itemi legaţi de stima de sine şi sexualitate înainte şi după realizarea operaţiei chirurgicale de mărire a sânilor.

 

Cu toate acestea, femeile nu au avut în mod particular înainte de operaţie stima de sine sau funcţiile sexuale deficitare, dar ambele aspecte ale vieţii s-au îmbunătăţit în mod semnificativ după ce şi-au efectuat implanturile. "Ele stăteau deja bine cu stima de sine şi cu sexualitatea, voiau doar sâni mai mari. Aceste femei au obţinut însă niveluri mult mai crescute ale stimei de sine şi ale sexualităţii", a menţionat Figueroa-Haas.

 

De asemenea, autoarea studiului a mai descoperit că, după operaţie, femeile au experimentat standarde ale sexualităţii mai puternice, relatând creşteri semnificative ale dorinţei sexuale şi ale satisfacţiei sexuale.

« inapoi

Articol vizualizat de 5258 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805