Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Un bărbat a vrut să se sinucidă pentru a fi cunoscut precum Mădălina Manole

Un bărbat a vrut să se sinucidă pentru a fi cunoscut precum Mădălina Manole

Un tânăr de 26 de ani din judeţul Iaşi şi-a provocat multiple plăgi şi a ingerat substanţe toxice pentru a fi mediatizat.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Un bărbat de 26 de ani din Podu Iloaiei a fost adus de ambulanţă la Spitalul de Urgenţe ,,Sfântul Ioan", după ce a încercat să se sinucidă.

Victima a fost preluată rapid în Unitatea de Primiri Urgenţe în echipa mixtă-medic de urgenţă- toxicolog, chirurg de urgenţă şi reconstructiv, în vederea depurării toxicului şi rezolvării lezionale. Pacientul susţine că a recurs la gestul suicidar pentru că şi-a dorit să fie vedetă, precum Mădălina Manole. Mediatizarea cazurilor şi metodelor suicidare este unul dintre factorii recunoscuţi în creşterea incidenţei suicidului.

În fiecare zi, un pacient ajunge la UPU de la Spitalul de Urgenţe ,,Sfântul Ioan", în urma unei intoxicaţii acute exogene în scop suicidar.

Potrivit unei statistici, femeile recurg mai frecvent la intoxicaţii (53,6% din cazuri) decât bărbaţii, iar aceste cazuri provin mai ales din rural (52%). Intoxicaţiile cu insectid au reprezentat 16,8% din cazuri, iar majoritatea acestor cazuri au provenit din rural. Cea mai utilizată metodă de intoxicaţie a fost cea medicamentoasă (80% dintre cazuri), iar cele mai putin utilizate au fost cele cu prenandez, gaz metan, detartrant sau monoxid (cate 1% dintre cazuri).

75% dintre pacienţii cu vârste până în 40 de ani confirmă faptul că această epidemie tăcută este a doua cauză de mortalitate în grupa de vârstă 14- 44 de ani. 65% dintre aceşti pacienţi au necesitat internare în singura secţie de Toxicologie din Moldova, aflată în Spitalul de Urgenţe din Copou.

6,4% din aceşti pacienţi au necesitat internare în ATI-Toxicologie (90% din cazurile extrem de grave fiind la barbaţi), proporţia celor din urban fiind egală cu cei din rural în aceste cazuri.

Din 2007, funcţionează la Spitalul de Urgenţe din Copou CIRTITA- un centru după modelul centrelor de criză ce asigură simultan terapia medicochirurgicală acută şi suportul psihologic pe bază de voluntariat.

Cei de la Urgenţe au şi o iniţiativă legislativă în Parlament, care prevede înfiinţarea liniilor telefonice de tip ,,help- line" pentru asigurarea suportului psihologic, precum şi asigurarea psihilogilor în astfel de situaţii, dar această problemă nu a trecut încă de comisiile din Senat.

Mai mult decât atât, nu există un program naţional de prevenţie a suicidului, iar fără finanţare adecvată şi organizare logistică optimă, vom constata creşterea numărului acestor cazuri, în condiţiile în care în 2009 existau deja 3 milioane de români depresivi. Oraşul Iaşi este în top 10 al suicidului, cu o rată de aproape 17 la suta de mii (faţă de 13,5 media naţională).
« inapoi

Articol vizualizat de 2924 cititori

medicalnet.ro/blog/ciuho

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805