Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU Iaşi în perioada 17-19 iulie

Cazuri UPU Iaşi în perioada 17-19 iulie

Mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din cauza unor probleme de sănătate.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Una dintre pacientele accidentate duminică dimineaţă la Hanul Ancuţei a ajuns acum la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan". Pacienta în vârstă de 46 de ani din Dumbrava, politraumatizată cu traumatism craniocerebral cu fractură parietală stânga, traumatism toracoabdominal şi suspiciune de fractură de bazin şi cubitus, este în curs de reevaluare în UPU în echipa mixtă de traumă- medic de urgenţă, ortoped- traumatolog, chirurg de urgenţă şi reconstructiv. Pacienta a fost adusă la Iaşi la Spitalul de Neurochirurgie  de la Spitalul din Roman şi acum a ajuns în final la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" din Copou. Dacă un astfel de pacient traumatizat se plimbă între spitale în centrul universitar medical Iaşi, ne putem întreba care este soarta celorlalte victime ale accidentelor rutiere? Solutia medicală rapidă este deschiderea Cetrului Regional de Urgenţe în Copou pentru a rezolva corespunzător întreaga patologie traumatică într-un singur loc. Până atunci, prognosticul accidentelor rutiere rămâne rezervat. Statistica IML arată că accidentul rutier a reprezentat în 2009 principala cauză de moarte violentă (27 %).

Un pacient de 62 de ani a fost adus la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", în urma unui accident casnic. Pacientul cu plagă la nivelul hemitoracelui stâng anterior provocată de un fai a fost preluat rapid în UPU, necesitând antalgice, profilaxie antitetanică, evaluare imagistică şi biologică şi a fost dus imediat în sala de operaţii UPU pentru rezolvarea leziunilor. Pacientul se consideră un norocos pentru că lama faiului s-a înfăşurat în tricou, altfel leziunile ar fi putut fi mult mai severe. Un alt pacient de 34 de ani din Iaşi a ajuns cu o plagă la nivelul hemitoracelui drept produsă de un bolt. A fost rezolvat rapid în UPU şi a refuzat internarea, fiind avertizat asupra riscului vital.

O pacientă de 67 de ani din Deleni a fost adusă de ambulanţa la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfantul Ioan", după ce a ingerat în scop suicidar pesticide utlizate în deparazitarea suinelor. Pacienta a fost preluată rapid în UPU, necesitând măsuri complexe de depurare a toxicului asigurate de medicii de urgenţă, precum şi stabilizare volemică şi suport respirator, antidotism. Pacienta va rămâne internată la ATI-Toxicologie şi va beneficia de suportul psihologic al celor de la CIRTITA. Prognosticul este rezervat din cauza tipului şi dozelor de toxic ingerate şi a complicaţiilor posibile. Examenele toxicologice au confirmat intoxicaţia cu pesticide la femeia în vârstă de 67 de ani, arătând scăderea colinesterazei la 0,3 (N=4,65- 10,44 U/ml), de 15,5 ori mai mică decât valoarea normală.

Un pacient de 28 de ani din Podu-Iloaie a fost adus de ambulanţă la Spitalul de Urgenţe " Sfântul Ioan", din cauza unui traumatism prin precipitare la scăldat. Pacientul a fost preluat în UPU în echipa de traumă- medic de urgenţă, ortoped- traumatolog şi chirurg, resucitat volemic şi evaluat imagistic şi biologic şi dus direct în sala de operaţii a Clinicii de Traumatologie. Cei de la Urgenţe avertizează asupra traumatismelor prin plonjare la scăldat şi asupra riscurilor cauzate de variaţia termică bruscă.
« inapoi

Articol vizualizat de 3790 cititori

medicalnet.ro/blog/ciuho

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805