Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU în perioada 1-6 august

Cazuri UPU în perioada 1-6 august

Mai multi pacienţi au ajuns la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" din cauza unor probleme grave de sănătate.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Un pacient de 97 de ani a fost adus de ambulanţă, după ce a prezentat un episod sincopal. Pacientul a fost preluat rapid în UPU de medicii de urgenţă, necesitând resuscitare respiratorie şi evaluare cardiologică în urgenţă pentru infarctul miocardic, aritmia extrasustolica ventriculara şi insuficienţa cardiacă clasa II NYHA. În ciuda recomandărilor medicale de a nu se deplasa pe stradă la orele amiezii, pacientul a încercat să-şi rezolve problemele administrative la Prefectură chiar la ora cu temperaturi de vârf. Pacientul va rămâne internat la Cardiologie.

Doi pacienţi au ajuns la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" după expunerea prelungită la aer condiţionat sau ventilatoare. Un bărbat de 25 de ani din Bacău a ajuns la UPU, după ce a utilizat pe durata drumului în maşină aerul condiţionat, acuzând dureri toracice. A fost preluat rapid în UPU de medicii de urgenţă, iar după evaluarea imagistică, biologică si enzimatică, EKG, pacientul a beneficiat de tratamentul simptomatic al nevralgiei intercostale. Un alt pacient de 20 de ani din Vlădeni a ajuns la UPU cu nevralgie de trigemene şi trismus, după utilizarea ventilatorului. Cei de la Urgenţe reamintesc că atunci când doriţi să scădeţi temperatura, trebuie să aveţi grijă să reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală şi să nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade, existând riscul de afecţiuni respiratorii, nevralgice şi osteoarticulare.

Un pacient de 29 de ani din Bivolari a ajuns la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", după ce a lucrat mai multe ore pe câmp. Pacientul a fost preluat rapid în UPU, prezentând cefalee, greţuri, vărsături, vetij, precum şi arsuri solare grad I-II. Pacientul a beneficiat de evaluare clinică şi biologică, precum şi de tratament pentru insolaţie, iar chirurgii plasticieni au rezolvat arsurile. Cei de la Urgenţe reamintesc că deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare) şi evitarea deplasărilor, aglomeraţiilor şi a expunerii la soare, precum şi a efortului fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18.

Un pacient de 38 de ani din Rusenii Vechi a ajuns la spital în urma intoxicaţiei inhalatorii cu insecticid. Pacientul a fost preluat rapid în UPU, necesitând suport respitaror şi volemic, examene toxicologice complete, antidotism, terapie simptomatică. Pacientul va rămâne internat la Toxicologie. Victima a utilizat insecticidul în spaţiu închis şi fără ventilaţie, iar simptomatologia a apărut la o oră de la expunere.

Un alt pacient de 29 de ani din Fărcăşeni a fost internat cu arsuri chimice (freon) de grad II de aproximativ 15% la nivelul feţei, membrului toracic stâng şi toracelui. Pacientul a necesitat suport respirator şi volemic, antalgice, profilaxie antitetanică, protecţie termică şi a fost dus în sala de operaţii a Clinicii de Arşi de la "Sfântul Ioan". Prognosticul rămâne rezervat.

Un bărbat de 29 de ani din Iaşi a fost adus de ambulanţă la Spitalul de Urgente "Sfântul Ioan",  după o tentativă autolitică prin ,,pumn în geam" la nivelul antebraţului drept. Pacientul cu hemoragie importantă şi scădere tensională a beneficiat încă din UPU de măsuri de resuscitare volemică, hemostază provizorie, profilaxie antitetanică, noootrope. Când starea clinică s-a ameliorat, pacientul a fost extrem de agresiv, atât verbal, cât şi fizic cu personalul medical şi a încercat să stranguleze personalul medical din UPU. A fost nevoie de intervenţia personalului de pază şi a echipei de intervenţie, precum şi a poliţiei, pentru că situaţia să nu devină tragică. În final, pacientul a refuzat tratamentul chirurgical şi a părăsit spitalul, fiind avertizat asupra riscului vital. Pacientii etilici reprezintă un procent important din prezentările în UPU, iar resursele materiale şi umane utilizate în terapia acestor pacienţi variază de la 600 la 1500 lei. De multe ori, aceştia sunt agresivi şi perturbă activitatea medicală de urgenţă, împiedicând acordarea asistenţei altor pacienţi aflaţi în stare critică. Există şi o iniţiativă legislativă pornită din Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", ce prevede ca aceşti pacienţi să fie consideraţi neasiguraţi şi să suporte costurile sociale ale terapiei .
« inapoi

Articol vizualizat de 3035 cititori

medicalnet.ro/blog/ciuho

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805