Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU în perioada 10- 16 august

Cazuri UPU în perioada 10- 16 august

Mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din cauza unor probleme de sănătate.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Două persoane din Iaşi au ajuns la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", după ce au fost agresaţi în trafic cu spray paralizant, în apropierea Colegiului Naţional. Pacienţii prezentau tulburări respiratorii şi modificări tegumentare şi au beneficiat încă din UPU de suport respirator, examene toxicologice şi tratament simptomatic. Cele două victime au rămas internate la Toxicologie.

Un bărbat de 20 de ani a fost adus de Poliţie la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" cu suspiciunea de consum de produse etnobotanice în trafic (şofer). Pacientul a fost evaluat clinic şi biologic în UPU. Este primul caz de acest gen după interzicerea comercializării acestor produse prin legea elaborată de cei de la Spitalul de Urgenţe Sfantul Ioan. Un alt student de 20 de ani a ajuns cu tulburări cardiace şi respiratorii, în urma consumului de etnobotanice şi va fi internat la Toxicologie.

134 de pacienti au fost aduşi la spital într-o singură gardă la "Sfântul Ioan". 10-15% dintre aceştia sunt cei cu patologie declanşată sau agravată de căldură. O famile din Vaslui a ajuns la UPU, după ce soţii au lesinat în stradă în urma expunerii prelungite la căldură, în timp ce-şi făceau cumpărăturile. Au benficiat imediat de măsuri de suport volemic şi respirator, terapie simptomatică. Un alt pacient de 31 de ani din Mironeasa a ajuns la UPU cu cefalee, verti, după ce a cosit mai multe ore în soare. Pacientul este în curs de evaluare şi stabilizare, dar medicii de urgenţă apreciază o forma severă de insolaţie. O altă pacientă de 81 de ani din Iaşi a fost adusă la Urgenţe, după ce a făcut infarct miocardic acut. Pacienta cunoscută cu patologie cardiacă a fost expusă mai multe ore la căldura din locuinţă. Victima va rămâne internată în clinica de urgenţe medicale, iar prognosticul este rezervat.
 
Un pacient aflat la a cincea tentativă suicidară prin defenestrare a fost internat în Clinica Ortopedie- Traumatologie, după ce a încercat să se sinucidă din nou. Pacientul a spart geamul şi a încercat să-şi provoace plăgi mutilante şi a ameninţat personalul medical, precum şi pacienţii din salon. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a linişti acest pacient.

Un pacient de 70 de ani din Bârnova a ajuns direct în sala de operaţii a Clinicii de Chirurgie Reconstructivă, după ce a fost muşcat de un câine. Pacientul cu multiple plăgi la nivelul antebraţelor bilaterale şi a gambei stângi a necesitat încă din UPU măsuri de suport volemic, antalgice, hemostază provizorie şi evaluări imagistice şi biologice. Prognosticul este rezervat din cauza severităţii lezionale şi a complicaţiilor posibile.

Un bărbat de 43 de ani din Glodenii Gandului a ajuns în stare critică la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", după ce i-a explodat casa. Pacientul adus de ambulanţă la UPU a fost preluat rapid, necesitând măsuri de resuscitare volemică şi respiratorie, antalgice majore, examene toxicologice complete şi a fost transportat de medicii de urgenţe în sala de operaţii. Prognosticul este extrem de rezervat din cauza susupiciunii de arsuri de căi respiratorii, a suprafeţei (60 %) şi a gradelor arsurii (II-III-IV), precum şi din cauza faptului că pacientul a stat aproape o zi acasă, refuzând chiar ambulanţa. Victima se afla în stare de ebrietate. Accidentul s-a produs din cauza exploziei gazelor acumulate de la butelie prin aprinderea brichetei de către acest pacient etilic.
« inapoi

Articol vizualizat de 3158 cititori

medicalnet.ro/blog/ciuho

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805