Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sinuzitele acute la adult

Sinuzitele acute la adult

Sinuzita acută este o inflamaţie acută a sinusurilor paranazale.

 

La apariţia sinuzitei acute, pot concura trei categorii de cauze:

1. Cauze locale:

- rinogene, care favorizează trecerea inflamaţiei din nas în sinus, prin continuitatea anatomică la nivelul ostiumului („portiţa“ sinusului) sinusal. În momentul în care ostiumul se blochează, se produce stagnarea mucusului, accentuarea inflamaţiei şi dezvoltarea infecţiei.

- odontogene, în care punctul de plecare al infecţiei este dentar, iar sinuzitele sunt agresive, fetide, purulente.

 

2. Cauze generale, care constau în scăderea imunităţii organismului. Anumite boli ca gripa şi bolile infecţioase pot sensibiliza sinusul.

 

3. Cauze bacteriene, reprezentate de germeni variaţi ce pot popula sinusul inflamat.

 

Fiecare individ are sinusuri paranazale pereche: maxilare, etmoidale anterioare şi posterioare, frontale şi sfenoidale. Vom discuta, pe rând, despre simptomele ce apar în afectarea fiecărui sinus şi, la final, vom vorbi despre tratament.

 

Sinuzita maxilară acută

Se manifestă prin: durere de tip pulsatil la nivelul ariei de proiecţie a sinusului maxilar (adică a obrazului), uni sau bilateral; durerea este accentuată de tuse, strănut, efort, aplecarea capului; febră; secreţii purulente fetide, uni sau bilaterale; obstrucţie nazală; hiposmie/anosmie/cacosmie (scăderea mirosului/lipsa mirosului/senzaţie de miros neplăcut); oboseală; dificultăţi de concentrare în timpul lucrului; mici sângerări nazale.

 

Sinuzita etmoidală acută

De regulă, este asociată sinuzitei maxilare şi frontale. Sinusul etmoid se proiectează şi se palpează de o parte şi de alta a rădăcinii nasului.

Simptome:

- durere pulsatilă la nivelul unghiului intern al orbitei, cu senzaţie de tensiune şi presiune

- secreţii mucopurulente

- obstrucţie nazală; l lăcrimare, febră; l hiposmie, anosmie

 

Sinuzita frontală acută

Sinusurile frontale se proiectează la nivelul frunţii, deasupra ochilor.

Simptome:

- durere violentă, pulsatilă, ce se accentuează la aplecarea capului. În rest, apar aceleaşi manifestări, cu tulburări de olfacţie, secreţii, obstrucţie nazală.

 

Sinuzita sfenoidală acută

Debutează mai frecvent printr-o complicaţie.

Simptome:

- durere intensă, pulsatilă, violentă, la nivelul fundului orbitei, al cefei sau a vertexului (vârful capului)

- tulburări de vedere

- secreţii ce se scurg posterior (secreţiile se scurg direct în gât, deci pacientul va simţi nevoia de hemaj (de a-şi face toaleta gâtului şi a expulza secreţiile).

Când apar aceste simptome trebuie să vă adresaţi medicului care, dacă va considera necesar, va indica o radiografie a sinusurilor sau un examen endoscopic nazal.

 

Tratamentul este bine să fie instituit precoce, pentru ca afecţiunea să nu se cronicizeze sau să apară complicaţii, şi trebuie să vizeze următoarele principii:

- Decongestionarea nazală, pentru a dezobstrua ostiumul sinusal şi a permite aerarea sinusului şi scurgerea secreţiilor (Rinofug, Bixtonim, Olynth, Vibrocyl etc. pentru 4-5 zile)

- Combaterea inflamaţiei prin antiinflamatoare (Diclofenac, Piroxicam, Nurofen, Movalis etc.)

- Combaterea infecţiei prin antibiotice ce trebuie indicate de medic, dat fiind faptul că se cunosc germenii ce sunt implicaţi cel mai frecvent în apariţia sinuzitei acute. Se indică Augmentin sau Amoksiklav, quinolone (Ciprofloxacin, Ofloxacin), cefalosporine de generaţia a II-a, a III-a, (Cefuroxime, Cefpodoxime, Cefixime) sau Claritromicină.

- Aerosoli cu fluidifiante de secreţii (ACC sau Fluimucil)

- Inhalaţii seara (cu Pinosol ori inhalant din farmacii sau cu ceai de muşeţel, gălbenele şi mentă).

 

Durata tratamentului trebuie să fie de 7-14 zile, cu o medie de 10 zile.

Important este faptul că tratamentul nu trebuie întrerupt, chiar dacă pacientul se simte bine, pentru că boala poate recidiva.

 

Dacă sinuzita acută revine cu o anumită periodicitate, în fazele de acalmie se prescrie crenoterapie pe litoral sau în staţiuni ca Govora sau Slănic.

 

Totodată, dacă există la nivelul fosei nazale anumite cauze locale predispozante (defecte anatomice congenitale sau dobândite) ce favorizează apariţia sinuzitelor, se indică corectarea lor chirurgicală.

« inapoi

Articol vizualizat de 37359 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805