Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU în perioada 20-23 septembrie

Cazuri UPU în perioada 20-23 septembrie

Mai multe persoane din judeţul Iaşi au necesitat asistenţă medicală de urgenţă.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Un pacient de 45 de ani a ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe Sfântul Ioan, după ce a căzut de la etajul I în timp ce ştergea geamurile. Victima a fost preluată rapid de medicii de urgenţă şi este în curs de evaluare imagistică şi biologică.

O femeie în vârstă de 25 de ani a ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe Sfântul Ioan, după şase ani de tentative autolitice repetate. Pacienta a fost preluată rapid în UPU, necesitând măsuri de depurare a toxicului prin lavaj gastric, purgativ, diureză osmotică, antidotism, resuscitare volemică şi suport respirator şi va rămâne internată în Toxicologie. Victima declară că este la a 60-a tentativă autolitică -produse prin intoxicaţii medicamentoase sau venesecţie, iar în evidenţele electronice ale UPU figurează cu astfel de tentative din 2004. Pacienta va beneficia de suportul psihologic al celor de la CIRTITA şi va necesita şi evaluare psihiatrică. Prognosticul este rezervat din cauza dozelor şi tipului de medicaţie ingerate. Nu există un plan naţional de prevenţie a suicidului, iar demersurile celor de la urgenţe pentru înfiinţarea unui centru regional de toxicologie în noul spital din Copou, cu finanţare europeană, au rămas doar cu promisiunile neonorate ale ministerului.

O persoană de 18 ani a ajuns în stare critică la UPU de la Spitalul de Urgenţe Sfântul Ioan, după ce a căzut de pe schele de la etajul al treilea în timp ce în încerca să intre pe fereastră în locuinţă. Pacienta poltraumatizată, cu traumatism craniocerebral şi vertebromedular, fractură de bazin tip C şi fracturi etajate de femur a fost preluată rapid în UPU în echipa completă de traumă existentă doar la spitalul de urgenţe din Copou- medic de urgenţă, ortoped-traumatolog, chirurg de urgenţă şi reconstructiv şi a rămas internată la ATI-Traumatologie. Prognosticul este rezervat din cauza severităţii lezionale ce vor necesita multiple intervenţii chirurgicale în clinica de ortopedie-traumatologie.

Un bărbat de 43 de ani din Iaşi a ajuns pentru a treisprezecea oară într-un singur an la UPU de la Spitalul de Urgenţe Sfantul Ioan în urma excesului etanolic. Pacientul a fost preluat după consumul unei cantităţi apreciabile de alcool. Pacientul a fost preluat în UPU, necesitând măsuri de suport volemic, nootrope, profilaxia encefalopatiei Wernicke. După asigurarea măsurilor de urgenţă timp de mai multe ore, pacientul a rămas internat la Toxicologie.

Aproximativ 50 de pacienţi au ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe Sfantul Ioan în urma traumatismelor provocate la muncile agricole de toamnă. Căderile din căruţă, căderile de la înălţime, traumatismele complexe provocate de fai, flex, seceră sau topor şi arsurile prin flacară sau lichid fierbinte au dominat patologia traumatică. Pacienţii au fost preluaţi rapid în UPU de medicii de urgenţă,  beneficiind de evaluare clinică, imagistică şi biologică, iar cei mai mulţi dintre aceştia au rămas internaţi în clinicile de profil unic în Iaţi- chirurgie reconstructivă şi arsuri si ortopedie- truamatologie.

Un deţinut de 35 de ani din Penitenciarul Iaşi a ajuns la UPU, după ingestia în scop autolitic a mai multor corpi străini metalici (ace de cusut şi sârmă). Pacientul a fost preluat rapid în UPU de mediciii de urgenţă, iar examenele imagistice au confirmat ingestia corpilor străini metalici. Această metodă autolitică este specifică mediului penitenciar, nefiind întâlnită la alte categorii de pacienţi suicidari. Pacientul a fost tratat la Spitalul de Urgenţe Sfântul Ioan în urma mai multor tentative de sinucidere, printre acestea întâlnindu-se şi intoxicaţia medicamentoasă voluntară.
« inapoi

Articol vizualizat de 3069 cititori

medicalnet.ro/blog/ciuho

 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805