Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Psihologul de familie: vom avea o nouã specialitate?

Psihologul de familie: vom avea o nouã specialitate?

Susţin promovarea psihologului de familie ca supra-specializare, aşa cum existã în SUA şi în alte ţãri.

Ovidiu Brazdău

 

Ovidiu Brazdău este psiholog transpersonal si cercetator al experientei constientizarii.


„Domnule profesor Miclea, de ce tot amânaţi discuţia cu psihologul de familie?“. Fãrã tragere de inimã, din prezidiu, profesorul Miclea, preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România (APR), se angajeazã cã va discuta problema la proxima întâlnire a Consiliului director al Asociaţiei. Schimbul de replici s-a petrecut la finalul lunii septembrie 2010, cu ocazia adunãrii generale a APR. Prof. Mariana Caluschi, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Psihologilor de Familie din România, este deja în al patrulea an de luptã pentru promovarea ideii de psiholog dedicat familiei. Fãrã mare succes, momentan, în lumea psihologilor.

Scriu acest editorial pentru cã intuiţia îmi spune cã medicii de familie sunt poate mai interesaţi de idee decât psihologii. Deşi prin crearea psihologului de familie se va schimba reprezentarea socialã a psihologului.

„Credem cã în timp va dispãrea frica de a nu fi trimis la spitalul de nebuni, de a nu fi etichetat ca nebun, ca idiot, incapabil dacã ai relaţii cu psihologul“, susţin reprezentanţii Asociaţiei Psihologilor de Familie pe site-ul http://psihologuldefamilie.blogspot.com/.

Da, stigmatul de a fi considerat bolnav cu capul dacã te duci la psiholog este încã unul foarte mare. Psihologul de familie poate fi o soluţie, dar eu nu cred cã prin copierea structurii legale a medicilor de familie se va ajunge la un rezultat.

Cred cã mai degrabã ar trebui ca medicul de familie sã aibã pe birou cãrţile de vizitã a minimum 3 psihologi, cãtre care sã  poatã trimite orice pacient. Din cei trei psihologi, unul trebuie sã fie specializat pe copii şi consiliere parentalã, altul pe probleme de genul anxietate, depresie, comportamente obsesiv-compulsive şi un al treilea sã fie un terapeut (psihiatru sau psiholog) care sã poatã aborda probleme mai dificile gen traume sau tulburãri schizoide.

Psihologul de familie îi poate înlocui pe cei trei doar pentru o primã evaluare, dacã însã aceştia necesitã tratament, cred cã psihologul de familie nu s-ar putea ocupa cu un randament bun de toate cazurile. Susţin însã promovarea psihologului de familie ca supra-specializare, aşa cum existã în SUA şi în alte ţãri.
« inapoi

Articol vizualizat de 6082 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805