Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU în perioada 6-11 octombrie 2010

Cazuri UPU în perioada 6-11 octombrie 2010

În această perioadă, mai multe persoane din judeţul Iaşi au necesitat asistenţă medicală de urgenţă.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Două persoane au ajuns la spital din cauza consumului de etnobotanice

Doi pacienţi din Iaşi au ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan", în urma intoxicaţiei cu produse etnobotanice. Pacienţii prezentau tulburări cardiace, respiratorii şi neuropsihice şi au necesitat măsuri de terapie intensivă încă de la preluarea de către medicii de urgenţă. Când starea clinica s-a ameliorat, simptomatologia a fost înlocuită de una preponderent digestivă (greţuri, vărsături, dureri abdominale), iar pacienţii au rămas internaţi în Toxicologie.

Un căruţaş a fost lovit de un TIR

Un bărbat de 47 de ani a fost lovit de un TIR la Sirca. Pacientul a fost preluat de ambulanţă şi adus în stare critică la Centrul de politraumă de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan". Pacientul a fost preluat rapid în UPU în echipa completă de traumă, în şoc traumatic, cu traumatism craniocerebral, toracolombar. Victima va rămâne internată la ATI-Traumatologie, iar prognosticul este extrem de rezervat din cauza severităţii lezionale.

Un bărbat de la Penitenciarul Iaşi refuză să se hrănească

Un pacient instituţionalizat de la Penitenciarul Iaşi a ajuns la UPU în urma refuzului de hrană. Pacientul a fost preluat rapid în UPU şi a fost evaluat clinic şi biologic, dar a refuzat tratamentul. Pacientul a fost avertizat asupra riscurilor vitale şi va fi monitorizat în continuare la infirmerie. Refuzul hranei este o formă frecventă de protest în penitenciar, ce vizează condiţiile instituţionalizăriii sau pedeapsa aplicată.

Un pacient a încercat să se sinucidă cu insecticid

Un bărbat din Ciurea a fost adus de ambulanţă în stare critică, după ce a încercat să se sinucidă ingerând 100 ml de insecticid. Pacientul a fost preluat rapid în UPU, necesitând măsuri de depurare a toxicului, suport respirator şi volemic şi antidotism. Atunci când starea clinică se va ameliora, pacientul va beneficia de suportul celor de la CIRTITA.

Un bărbat a ajuns la spital din cauza unei hipotermii severe
 
Un pacient de 45 de ani a fost adus de ambulanţă în stare critică la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan",  după ce a petrecut noaptea în scara unui bloc. Pacientul cu hipotermie majoră 23,3 C, comatos, cu modificări electrice specifice (unda J) a necesitat intubaţie orotraheală şi ventilaţie mecanică, asociate măsurilor de resuscitare cardiacă. Pacientul a intrat de două ori în stop cardiac şi a fost resuscitat cu succes de cei din UPU. Prognosticul este extrem de rezervat. Cei de la Urgenţe recomandă îmbrăcămintea adecvată în această perioadă, consumul de lichide calde (nu alcool, întrucât creşte vulnerabilitatea la frig) şi atenţionează pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiace şi neurologice sau pe cei cu afecţiuni metabolice să evite deplasările prin frig dimineaţa devreme sau nocturn şi să-şi ia medicaţia cronică la recomandarea medicului de familie.
« inapoi

Articol vizualizat de 8078 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805