Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cazuri UPU în perioada 6-12 decembrie

Cazuri UPU în perioada 6-12 decembrie

Mai mulţi pacienţi au necesitat în această perioadă asistenţă medicală de urgenţă

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Un pacient de 22 de ani a fost adus de ambulanţa din Alexandru cu suspiciunea de intoxicatie cu etnobotanice. Pacientul extrem de agresiv şi agitat a necesitat intervenţia poliţiei şi jandarmilor la preluarea de către ambulanţă. Pacientul a fost preluat rapid în UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" de către medicii de urgenţă prezentând tulburări respiratorii, tahicardie extremă şi heteroagresivitate. Cel puţin trei poliţişti şi jandarmi au intervenit în UPU alături de personalul medical. Pacientul va rămâne internat la Toxicologie iar când starea clinică o va permite va necesita şi evaluare psihiatrică la drogodependenţi.

LC de 72 de ani din Dolheşti a ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" după ce arma de vânătoare ar fi explodat în mâna stângă. Pacientul a fost preluat rapid în UPU de medicii de urgenţă şi chirurgii plasticieni, a beneficiat imediat de antalgice, profilaxie antitetanică, hemostază provizorie şi a fost transportat de urgenţă în sala de operaţii a singurei Clinici de Chirurgie Reconstructivă din Moldova  aflată la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan". Prognosticul este rezervat datorită leziunilor complexe cu amputaţii traumatice de degete şi multiple fracturi. Chirurgii reconstructivi vor încerca să conserve cât mai mult din funcţionalitatea mâinii aestui pacient. Poliţia a declanşat deja o anchetă privind acest accident la vânătoare.
 
Un pacient UN de 39 de ani a ajuns la UPU de la Spitalul de Urgenţe "Sfântul Ioan" după ce a căzut de la etajul al treilea (12 m). Pacientul a fost preluat în UPU de echipa de traumă, iar medicii de urgenţă au evaluat rapid pacientul constatând doar leziuni la nivelul mâinii stângi cu secţionarea tendoanelor flexoare. Pacientul a rămas internat în clinica de chirurgie reconstructivă şi se poate considera un norocos întrucât în cădere a avut inspiraţia de a prinde o frânghie aflată în dreptul unor schele.

În doar câteva ore patru pacienţi au fost trataţi în UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" în urma intoxicaţiilor exogene. AP de 40 de ani şi MC de 27 de ani au fost transportaţi de urgenţă de ambulanţa medicalizată însoţită de poliţie după ce au consumat produse etnobotanice. ZF de 25 de ani din Târgu Frumos a necesitat chiar intevenţia jandarmilor după ce  ar fi lovit mai multe persoane datorită consumului de produse etnobotanice. O studentă de 20 a fost preluată din camin în comă după ce colegii au chemat ambulanţa. Pacienta în comă toxică exogenă a necesitat măsuri de suport volemic şi respirator şi antidotism şi a rămas internată în Toxicologie iar prognosticul este rezervat datorită severităţii formei clinice. Pacientul de 40 de ani cu un comportament hetero şi autoagresiv va necesita suport psihologic CIRTITA si internarea la drogodependenţi. Este un număr record de intoxicaţii cu produse etnobotanice ce au presupus intervenţia poliţiei pentru asigurarea securităţii celor din jur.
 
Un şofer de 38 de ani din Pădureni a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" după ce s-a oprit cu maşina într-un pom. Pacientul a fost preluat rapid în UPU în echipa de politraumă existentă în permanenţă la Spitalul Clinic de Urgenţe stabilzat şi evaluat clinic, imagistic şi biologic şi transportat prin curte şi prin frig în sala de operaţii a singurei Clinici de Ortopedie-Traumatologie de urgenţă din Iaşi în vederea rezolvării rapide a luxaţiei de şold. Poliţia a declanşat o anchetă iar cei prezenţi la locul accidentului consideră norocoasă supravieţuirea pacientului în condiţiile avariilor majore ale autoturismului.

SM de 59 de ani a fost adus de ambulanţă în stare critică la UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" după ce a stat mai multe ore în stradă. Pacientul comatos şi hipotermic a fost resuscitat respirator şi volemic timp de mai multe ore necesitând simultan măsuri de încălzire activă şi pasivă. Pacientul a fost transportat de medicii de urgenţă prin curte şi prin frig la ATI. Examenele toxicologice indică o valoare a alcoolemiei de peste 400 mg%. Prognosticul este extrem de rezervat datorită severităţii clinice şi patologiei asociate. Este al doilea pacient internat în doar două zile la ATI datorită hipotermiei favorizate şi de excesul etanolic. Cei de la UPU constată că sunt nevoiţi de a transporta pacienţii resuscitaţi prin curte la -9/-10 grade în timp ce noua clădire stă nefolosită. Până când imobilul în care vor funcţiona spitalul de urgenţe şi IOR nu va fi deschis ieşenii vor suporta consecinţele termice ale unui spital pavilionar vechi de peste 130 de ani.


« inapoi

Articol vizualizat de 4596 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805