Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Curăţenia de primăvară produce  victime colaterale

Curăţenia de primăvară produce victime colaterale

Numărul de intoxicaţii acute exogene cu raticid a crescut o dată cu realizarea curăţeniei de primăvară, mai ales în depozitele sau magaziile în care a fost depusă otrava pentru şobolani.

Dr. Tudor Ciuhodaru

 

Tudor Ciuhodaru este Deputat , Medic Primar, Şef UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Ioan“, Iaşi.


Curăţenia de primăvară produce  victime colaterale prin creşterea numărului de intoxicaţii acute exogene cu raticid. Cel mai adesea sunt bărbaţi tineri ce au curăţat depozitele sau magaziile în care a fost depusă otrava pentru şobolani şi care au absorbit toxicul  pe cale inhalatorie, cutanata si digestiva, iar cea mai frecventă manifestare clinică a fost hemoragia importantă cu diverese localizari: epistaxis; gingivoragii; hematoame subcutanate cu sânge necoagulat localizate pe cap, urechi, coapse, abdomen, de la nivelul proeminenţelor osoase; hematemeză; melenă; hemoragii oculare; hematurie fără durezi vezicale sau uretrale. Warfarina are puternică acţiune anticoagulantă dar acţiunea toxică asupra vaselor  în special ai capilarelor sangvine favorizând hemoragiile.

Dozele foarte mari determină vasodilataţie rapidă cu modificarea presiunii sanguine, iar efectul toxic este cumulativ. Toxicitatea se manifestă mai puternic după pătrunderea celei de a doua doze de toxic, iar dozele toxice sunt foarte mici. Toţi pacienţii de acest gen necesită suport volemic, depurarea toxicului şi antodotism specific făcute de un centru specializat în toxicologie. Warfarina are puternică acţiune anticoagulantă dar acţiunea toxică asupra vaselor  în special ai capilarelor sangvine favorizând hemoragiile.

Dozele foarte mari determină vasodilataţie rapidă cu modificarea presiunii sanguine iar efectul toxic este cumulativ. Toxicitatea se manifestă mai puternic după pătrunderea celei de a doua doze de toxic iar dozele toxice sunt foarte mici.Toti pacienţii de acest gen necesită suport volemic, depurarea toxicului şi antodotism specific făcute de un centru specializat în toxicologie pentru că evoluţia poate fi extrem de gravă iar prognosticul rezervat..

Recomanăm purtarea echipamentului de protectie (inclusiv mască, salopetă) şi decontaminarea tuturor celor care vin în contact cu toxicele iar la apariţia primelor simptome ( astenie, ameţeli, hemoragii după traumatisme minore) prezentarea rapidă la spital.
« inapoi

Articol vizualizat de 7553 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805