Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

20% dintre copiii de 2 ani au cel puţin o carie

20% dintre copiii de 2 ani au cel puţin o carie

Medicul stomatolog Monica Burlacu vine în ajutorul părinţilor, oferind sfaturi utile acestora pentru ca micuţii lor să aibă o creştere normală a dinţilor.

Monica Burlacu

 

Dr. Monica Burlacu este medic dentist în cadrul centrului Royal Dental.


Majoritatea părinţilor întâmpină grijile legate de durerile şi cariile dinţilor de lapte ale copiilor lor şi sunt în căutare de sfaturi şi tratamente, iar cel mai indicat se dovedeşte a fi consultul dentistului. Medicul stomatolog Monica Burlacu vine în ajutorul acestora, oferind sfaturi utile părinţilor pentru ca micuţii să aibă o creştere normală.  

“Caria dinţilor temporari este o afeţiune foarte des întâlnită la copii, fenomen ce suportă o creştere din cauza modificării obiceiurilor alimentare.  Astfel că, cu cât alimentaţia copiilor este mai nesănătoasă, cu atât creşte predispoziţia spre carii şi pierderea dinţilor, ajungându-se ca aproximativ 20% dintre copiii de 2 ani să aibă cel puţin o carie. Procentul creşte odată cu vârsta şi ajunge la 90-95% în cazul copiilor de 6-7 ani.

Primele carii apar, de regulă, la dinţii maxilari (superiori). În scurt timp, apar şi la dinţii mandibulari (inferiori), existând o regulă a simetriei leziunilor. La copii, caria are evoluţie rapidă şi este adesea însoţită de afectarea pulpei dentare (nervului), urmată de durere şi imposibilitatea folosirii dintelui. Copilul va evita să mănânce pe partea afectată şi cu cât durerea este mai mare, cu atât va refuza masa.”

Monica Burlacu, dentist la clinica Royal Dental, atrage atenţia asupra importanţei îngrijirii dinţilor temporari chiar dacă ei se vor schimba. Viaţa unui dinte de lapte, deşi scurtă, influenţează sănătatea danturii copilului, pe termen lung. Pentru copilul de 2-3 ani vizita la dentist este programată de părinţi, cel mic nereuşind să înţeleagă de ce se află în cabinet. Pe măsură ce creşte, el înţelege şi acceptă necesitatea tratamentului stomatologic.

“Frica este un sentiment prezent la toţi copiii, manifestarea ei variază în funcţie de individ, de mediul familial, de educaţie şi de experienţele anterioare. De cele mai multe ori se manifestă printr-o stare de nelinişte, alteori prin agitaţie motorie greu de stăpânit şi foarte rar prin episoade dramatice, neproporţionale cu importanţa actului terapeutic. Între 2 şi 4 ani copilul nu are gândire logică, se sperie uşor, se concentrează greu, oboseşte repede. La 4 -5 ani apare perioada lui 'Nu vreau' caracterizată prin frustrare, agitaţie. Între 6 şi 9 ani copilul are mândrie, curaj, poate analiza logic necesitatea tratamentului. Este bine ca prima vizită să se facă înainte să apară durerea.”

Sfaturi pentru îngrijirea dinţilor
o Bebeluşul nu trebuie lăsat să doarmă cu biberonul în gură.
o Încurajaţi copilul să bea lichidele din pahar/cană, nu din biberon.
o Igiena cavităţii bucale trebuie începută de timpuriu (înainte de erupţia dentară gura va fi curăţată cu un tifon umezit). Când au erupt primii dinţi se începe periajul dentar. Există paste speciale pentru bebeluşi, paste care nu necesită clătire.
o Periajul trebuie deprins de la vârste mici. Important este să se obişnuiască să se spele pe dinţi, corectitudinea periajului fiind secundară.
o Dacă veţi începe să îi administraţi fluor, va trebui să o faceţi regulat, într-o doză corectă. Supradozarea are efecte mai grave decât neadministrarea flourului.
o Pe parcusul creşterii copilului se vor dezvolta şi maxilarele, având impresia că dintii au ramas mici. Este un fenomen normal, aşa se va crea spaţiu pentru dinţii permanenţi.
o Primii dinţi permanenţi sunt molarii, nu incisivii, aşa cum sunt percepuţi de către părinţi. Aceste 'măsele' sunt foarte importante, ele nu se vor schimba.

Prevenirea apariţiei cariei dentare se realizează prin două proceduri:
1. Flourarea
o Fluorurarea la domiciliu cu paste de dinţi cu fluor;
o Fluorurarea în cabinetul stomatologic se face prin aplicarea de solutii cu concentraţie crescută de fluor, geluri şi lacuri. Pentru obturarea dinţilor de lapte se poate folosi material care eliberează fluor o perioadă îndelungată.
2.  Sigilarea este o metodă eficientă de prevenire a cariei dentare. Constă în aplicarea unui material pe faţa ocluzală a molarilor. În acest fel, scade aderenţa alimentelor pe faţa ocluzală a molarilor de 6 ani, în consecinţă reducându-se şi apariţia cariei. Este un tratament simplu, uşor de realizat, care nu afectează dintele. La 3 - 4 ani se pot sigila molarii de lapte, la 6 - 7 ani se pot sigila primii molari permanenţi, iar la 11 - 13 ani se vor sigila molarii doi şi premolarii.

« inapoi

Articol vizualizat de 5357 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805