Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Gingivita poate fi primul pas către boala parodontală

Gingivita poate fi primul pas către boala parodontală

Ca orice afecţiune netratată la timp, un pacient care suferă de gingivită poate ajunge la parodontopatie şi chiar pierderea dinţilor.

Elena Sandulescu

 

Elena Sandulescu este medic dentist generalist la clinica stomatologica Royal Dental.


De cele mai multe ori ajungem la medic atunci când nu mai suportăm durerea, după câteva analgezice şi nopţi pierdute, dându-ne seama pe scaunul dentistului cât de multe complicaţiile au apărut din cauza amânării. Însă, sunt boli care avansează fără ca noi să simţim vreo durere. Gingivita este asemenea cancerului, se instalează, evoluează şi este depistat când deja a afectat organismul. Ca orice afecţiune netratată la timp, un pacient care suferă de gingivită poate ajunge la parodontopatie şi chiar pierderea dinţilor.

Cum ne putem da seama că avem această boală? Dacă gingiile sunt roşii, inflamate, sensibile şi sângerează uşor la atingeri (în timpul periajului, al mesei), înseamnă că avem gingivită, un semn de alarmă şi trebuie să mergem la medicul dentist. Gingivita reprezintă inflamarea gingiei fără afectarea ataşamentului acesteia pe dinte sau os, şi este determinată de placa bacteriană şi poate fi favorizată de diferiţi factori locali şi generali. În cazul în care este afectat şi osul alveolar vorbim deja despre parodontopatie.

Cine este predispus la gingivită?
Posibilitatea apariţiei acestei boli este mai mare la persoanele fumatoare, cu antecedente în familie, femeile datorită schimbărilor hormonale de-a lungul vieţii (menstruaţie, sarcină, menopauză, utilizare de anticoncepţionale), cei care utilizează anumite medicamente (medicamente pentru hipertensiune, antidepresive etc) sau au boli care slăbesc sistemul imunitar (diabet, SIDA, leucemie, dietă strictă, stres), sau o dietă săracă în vitamine şi minerale. La toate se stabileşte cauza şi factorul care le-a declanşat şi se va elimina factorul. Pentru cele genetice se vor lua măsuri speciale.

Prevenirea ne protejeaza de tratament
Cea mai buna metoda de prevenire a gingivitei este igiena orala corespunzatoare efectuata zilnic si corect, respectiv periajul dintilor de doua ori pe zi. Prin periaj regulat si corect efectuat, utilizarea unei periute si paste adecvate recomandate de medicul dentist, formarea placii bacteriene va putea fi controlata. Periuta de dinti trebuie schimbata odata la 3 luni. Pentru a imbunatati indepartarea placii bacteriene, periajul dentar trebuie suplimentat de mijloace auxiliare de tipul atei dentare si a periutelor interdentare pentru a curata si zonele greu de igienizat. Foarte importante sunt si vizitele la stomatolog care trebuie efectuate la 6 luni. Daca pacientul prezinta riscuri crescute de afectiuni gingivale acesta va trebui sa vina mai des la stomatolog.

Tratamentul si igienizarea dentara la stomatolog
Igienizarea profesionala consta in indepartarea depozitelor de tartru (detartraj) cu anse ultrasonice, urmat de airflow si periaj profesional. Airflow-ul este o metoda de igienizare care consta in indepartarea resturilor de tartru si a pigmentilor cu ajutorul unui dispozitiv care arunca un jet de apa si bicarbonat de sodium bine tolerat si fara dureri..

In cazurile mai severe de gingivita, pe langa igienizarea profesionala se vor mai aplica local substante dezinfectante pe baza de clorhexidina, iar periajul dentar obligatoriu zilnic precedat  timp de 1- 2 saptamani cu clatiri suplimentare cu apa de gura pe baza de clorhexidina.

In cazul gingivitelor hiperplazice datorate sarcinii, tratamentul va consta in igienizare profesionala, iar pacientele vor fi instruite cum sa isi efectueze igiena orala zilnica. Tratamentele mai complexe se vor efectua in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Tratamentul chirurgical se va temporiza pana in lunile 4-6 dupa nastere.

« inapoi

Articol vizualizat de 5172 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805