Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Art terapia: forma complementara de tratament

Art terapia: forma complementara de tratament

Art terapia si-a dovedit eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, violentei domestice, traumelor, adictiilor, travaliului de doliu si a unor probleme psihosociale corelate unor probleme medicale.

Mihai Albu

 

Dintre multele posibilitati de a folosi art terapia azi voi schita cateva directii privind folosirea ei ca si forma complementara de tratament. Poate fi folosita art terapia ca si tratament complementar? Si daca da, complementara la ce?

Una dintre cele mai cunoscute modalitati este folosirea art terapiei ca si metoda complementara in tratamentul psihoterapeutic. Datorita faptului ca psihoterapeutii s-au confrunta cu dificultatea de a comunica cu clienti din urmatoarele categorii: copii mici,  persoane cu dizabilitati mentale si/sau deficit de dezvoltare psihica sau verbala, persoane care au trecut prin traume severe etc., acestia au fost nevoiti sa caute si sa foloseasca metode complementare sau chiar alternative terapiei prin cuvant.

Art terapia si-a dovedit eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, violentei domestice, traumelor, adictiilor, travaliului de doliu si a unor probleme psihosociale corelate unor probleme medicale (persoane seropozitive, handicap locomotor, in recuperarea dupa accidente diverse etc.).

Practicarea art terapiei s-a extins dincolo de limitele cabinetelor private si a centrelor de ingrijire, acum art terapeutii desfasurandu-si activitatea intr-o gama variate de structuri, de la centre de wellness la scoli, de la centre de ingrijiri paleative la programe de stress management si pain management.

Ca si alternativa la comunicarea verbala, sunt folosite medii vizuale: desen, pictura, colaje, film, poze; medii tactile: lut, plastilina, pate a sel, sculptura; modalitati kinestezice: miscare, dans, lucrul cu corpul sau un mixaj dintre cele enumerate. Aceste forme alternative de exprimare ofera oportunitati pentru crestere si transformare, ce pot fi folosite de sine statator sau complementar terapiei verbale.

Dintre scopurile art terapiei enumar: redobandirea si intrarirea stimei de sine, prevenirea si reducerea stresului, dezvoltare personala, rezolvarea conflictelor, imbunatatirea capacitati de comunicare si de colaborare, re-contactarea si dezvoltarea creativitatii etec.

Pana la urma, fundatia art terapiei o constituie utilizarea mijloacelor artistice de exprimare si a procesului creativ pentru a facilita vindecarea si starea de bine a celor ce cauta armonia psihoemotionala si psihosomatica.

Pentru exemplificare  puteti vizita site-urile: www.safe-place.ro si www.reiki.com.ro.


Mihai Albu
« inapoi

Articol vizualizat de 5989 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805