Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Premiere absolute in medicina romaneasca

Premiere absolute in medicina romaneasca

Zilele acestea, la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, a avut loc o un nou transplat renal intre soti, compatibilitatea imunologica facand posibila realizarea interventiei.

 

Anul acesta, am asistat impreuna la mai multe premiere absolute in medicina romaneasca in ceea ce priveste transplantul renal. Un transplant renal intre gemeni (donator-transplantat) a caror structura imunologica este identica in proportie de suta la suta, un cvadruplu trasplant renal, dar si o interventie chirurgicala intre soti. Zilele acestea, la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal de la Fundeni, condus de prof. Dr. Ioanel Sinescu, a avut loc o un nou transplat renal intre soti, gradul de compatibilitate imunologica dintre acestia facand posibila, cu suscces, interventia chirurgicala. Este vorba despre sotii Herisanu, din judetul Arges, sotia Dorina de 51 de ani fiind donatorul, receptorul, sotul acesteia, Mihai de 55 ani, suferea de diabet zaharat cu insuficienta renala in dializa. Inca internati in Centrul de Urologie de la Fundeni, pacientii se afla intr-o stare foarte buna, urmand sa fie externati in scurt timp.

Cazul a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa la care au participat Prof. Dr. Ioanel C. Sinescu - directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal “Fundeni”, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale si membru corespondent al Academiei Romane si doctorii in stiinte medicale, Constantin V. Gîngu si Cristian I. Surcel.

Cu acest prilej, jurnalistii prezenti au putut afla detalii inedite despre acest caz, dar si despre transplantele renale realizate in cadrul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal “Fundeni”, care se apropie vertiginos de cifra 1.250. Noutatea este ca, spre deosebire de anii trecuti, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut vertiginos.

“In ceea ce priveste transplantul renal, un lucru imbucurator s-a dovedit a fi in aceasta perioada cresterea numarului de donatori in moarte cerebrala, paritatea fiind de 50% cu donatorii in viata, ceea ce inseamna ca romanii chiar si in momente tragice nu ezita sa faca gesturi umanitare venind astfel in sprijinul semenilor aflati in suferinta”, a declarat prof. Dr Ioanel Sinescu.
In ceea ce priveste tintele pentru 2011: cresterea numarului de donatori in moarte cerebrala, dotarea corespunzatoare a blocului operator sau asigurarea unei finantari care sa permita desfasurarea activitatii in bune conditii, acestea au fost in mare parte atinse.
“Activitatea Centrului de Chirurgie Urologica Fundeni se remarca in continuare prin parametri foarte buni obtinuti, dovada fiind numarul de interventii chirurgicale cu un grad de dificultate ridicat. De asemenea, in ceea ce priveste adresabilitatea pacientilor, in special in cazurile de oncologie urologica de mare dificultate, a crescut cu circa 10% fata de perioada similara a anului trecut, clinicile de urologie din tara intarind astfel colaborarea cu Centrul de la Fundeni, in special pe cazurile de anvergura.”, a mai punctat prof Sinescu.

Tot in cadrul conferintei de presa a fost prezentata cea mai recenta lucrare de specialitate coordonata de prof. I Sinescu, impreuna cu doctorii in stiinţe medicale C. Gingu si C. Surcel. Este vorba despre Monografia “Cancerul renal cu extensie venoasa” “Acesta lucrare reprezinta munca deosebita a unui colectiv restrans din cadrul clinicii, din ultimul an, bazata pe cea mai mare experienta europeana a unui centru de specialitate in privinta cancerelor renale cu extensie venoasa”, a declarat prof. Dr I. Sinescu.

Despre Monografia „Cancerul Renal cu Extensie Venoasa”
- in cele 300 de pagini, Monografia cuprinde cele mai importante si moderne notiuni de investigatii, diagnostic, tratament, evolutie, rezultate etc pe care literatura internationala le prezinta drept standarde in patologia de specialitate, la care se adauga experienta Centrului de la Fundeni rezultata din activitatea zilnica a ultimelor doua decade in aria tumorilor renale parenchimatoase.
- laborioasa lucrare coordonata de prof dr I Sinescu, prorector al UMF „Carol Davila” Bucuresti, impreuna cu doctorii in stiinte medicale C Surcel si C Gingu, sintetizeaza, printre altele, investigatia si tratamentul a peste 5.000 de cazuri de tumori renale pentru care la Centrul de Chirurgie Urologica Fundeni s-au efectuat cele mai complexe, mai moderne, mai angajante si mai performante interventii chirurgicale. Pentru multe din aceste cazuri, interventiile chirurgicale au cuprins exereze ale organelor din jur in bloc rinichiul tumoral, rezectii laterale sau totale de vena cava inferioara si adesea, aborduri abdomino-toracice pe cord deschis sub by-pass cardio-pulmonar si realizate in echipe mixte urologico-cardiace.
- in Romania, cancerul renal parenchimatos reprezinta neoplazia cu cea mai ridicata probabilitate de deces din urologie, avand o incidenta de 10-11 cazuri pe an la mia de locuitori, cu o pondere de 3% din intreaga patologie tumorala a adultului.

Statistica interventiilor chirurgicale deschise in Semestrul I 2011 realizate la Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal:
•    Cancer renal  - 214
•    Cancer vezical  - 113
•    Cancer prostatic  - 54
•    Cancer testicular  - 32
•    Cancer de cai urinare superioare  - 14
•    Tumori de glanda suprarenala  - 10
•    Transplate renale  - 60

« inapoi

Articol vizualizat de 4961 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805