Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Problemele dentare afectează puterea de concentare a copiilor

Problemele dentare afectează puterea de concentare a copiilor

Conform ultimelor studii desfăşurate în SUA, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de şcoală din cauza problemelor care apar în urma netratării la timp a afecțiunilor dentare.

Erika Cioata

 

Conform ultimelor studii desfăşurate în Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de școală din cauza problemelor care apar in urma netratării la timp a afecțiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgență. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca problemele dentare să fie tratate în timpul vacanțelor, în special vara, când cei mici sunt relaxaţi şi dispun de mult timp liber.

Problemele dentare afectează puterea de concentrare si dezvoltarea intelectuală a copiilor. Unul din trei elevi între 7 și 9 ani pierde anual 20 de ore de școală din cauza problemelor dentare netratate la timp.

Medicii avertizează că rămase nerezolvate, afecţiunile dentare ale copiilor pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viaţă socială normală sau chiar la scăderea respectului de sine. Acestea trebuie însă tratate diferit, în funcţie de vârsta, avertizează medicii stomatologi pediatri. Cariile sunt asociate cu dinţii permanenţi, însă ele apar frecvent şi în cazul dinţilor de lapte şi pot avea efecte negative asupra creșterii sănătoase a dinţilor permanenţi, afectând rădăcinle acestora. Mai mult, netratarea dinţilor de lapte poate avea consecinţe pe termen lung atât asupra danturii definitive, cât şi asupra întregului organism, infecțiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin către organele vitale.

„28% dintre copiii sub 5 ani au carii, ceea ce este un fapt îngrijorător. Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la varste mici, de cele mai multe ori acestea putând fi observate doar de către medicul dentist. APDA (Asociaţia Americană a Medicilor Pedodonţi) recomandă ca prima vizită la dentist să fie făcută la 6 luni după apariţia primului dinte sau cel târziu la vârsta de 2 ani, iar ulterior copilul să fie consultat o dată la 6 luni de către medicul dentist. În plus, cel mai bine este ca cei mici să fie trataţi de un specialist în stomatologie pediatrică pregătit pentru lucrul şi comunicarea cu aceştia, într-un mediu creat special pentru copii astfel încât mersul la medic să nu se transforme într-o experienţă traumatizantă”, a declarat Dr. Oana Taban, Manager DENT ESTET 4 KIDS.

În cazul copiilor care au început deja să meargă la şcoală, afecţiunile dentare pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltării lor intelectuale şi sociale.  Aceştia pot avea probleme de concentrare şi de memorie.

În plus, afecţiunile dentare crează dificultaţi în alimentaţia zilnică a copiilor. Pot apărea astfel cazuri în care cei mici nu se hrănesc adecvat, iar lipsa vitaminelor şi nutrienţilor necesari poate determina probleme de dezvoltare sănătoasă atât la nivel fizic, cât şi la nivel cognitiv şi intelectual. Deficienţele nutriţionale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performanţelor şcolare, abilitatii de concetrare şi îndeplinire a sarcinilor, precum şi asupra comportamentului.

Copiii au adesea probleme în a verbaliza durerea, manifestând de obicei mai vizibil efectele acesteia – anxietate, oboseală, depresie, iritabilitate sau refuzul de a se implica în activităţi care în mod normal le fac plăcere. Este astfel extrem de important ca parinţii să fie permanent atenţi la simptomele copiilor, să nu ignore problemele dentare şi să aleagă metode de tratament adecvate.

“Încă de la vârste mici copiii trebuie să fie obişnuiţi cu mersul la medicul stomatolog, ca o deprindere pentru îngrijirea sănatăţii lor orale. Părinţii trebuie însă să cântărească cu atenţie momentele în care îi aduc pe copii la stomatolog, dar şi metodele de tratament folosite pentru cei mici. Spre exemplu acum, în timpul vacanţei de vară, este o perioadă potrivită pentru mersul la dentist, deoarece copiii sunt relaxaţi şi deschişi la experienţe noi. În plus, pentru copiii anxioşi există metode noi de tratament care să le uşureze vizita la medic: inhalosedarea şi analgosedarea, tehnici de sedare de ultimă oră care nu prezintă absolut nici un fel de efect advers asupra organismului”, adaugă Dr. Oana Taban.

Surse studii:
·         
http://www.mchoralhealth.org/PDFs/learningfactsheet.pdf
·         
http://childstats.ed.gov/americaschildren/care4.asp

« inapoi

Articol vizualizat de 4675 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805