Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Vine vara, rău îmi pare, c-am alergie la soare!

Vine vara, rău îmi pare, c-am alergie la soare!

În mitologia persană, soarelui i se spune Hvarekşaeta, la egipteni Ra, în mitologia greacă Helios, o divinitate solară, asemănătoare, şi uneori identificată cu Apollo

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


„De câţiva ani am o alergie la soare care începe să se manifeste încă de la începutul primăverii şi până toamna. Cel mai greu îmi este când merg la mare, deoarece trebuie să car după mine un geamantan de creme. Şi îmi place aşa de mult la plajă!“ spune cu părere de rău Lavinia, 29 ani. „Într-adevăr, este insuportabil să ai alergie la soare. Cel mai mult regret că nu pot să mă machiez şi să fac plajă“ spune Laura, alergică şi ea. Fie că este o plimbare prin parc sau o scurtă expunere la soare, în ciuda faptului că te-ai protejat cu creme sau loţiuni, lumina soarelui afectează unul din şapte oameni, majoritatea femei şi în special la cele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani.

Această reacţie a organismului la razele soarelui, numită şi erupţie polimorfă (ELP) afectează mai ales părţile expuse la soare: „V“-ul de la gât (zona decolteului), braţele, încheieturile mâinilor şi picioarelor, provocând înroşirea pielii, apariţia unor bubiţe, mâncărimi, care în cazuri severe se pot întinde şi asupra zonelor acoperite. Alergia solară se întâlneşte mai ales la persoanele foarte sensibile, la persoanele blonde sau roşcate, cu pielea foarte albă, eventual cu pistrui, sau la copiii până în 12 ani, care au pielea subţire şi, în felul acesta, sunt mai sensibili la razele soarelui.

Câteva dintre cele mai comune forme ale acestui tip de alergie sunt:
- erupţia polimorfă la lumină (PMLE), care apare de obicei ca o mâncărime datorită expunerii pielii la soare. Este a doua problemă de piele cu care se confruntă doctorii, după arsurile solare. De exemplu, în S.U.A., este întâlnită la 10-15% din populaţie. Afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi mai ales tinerele, simptomele tipice apărând în anotimpul primăverii şi verii. Simptomele tipice ale unei PMLE sunt mâncărimile sau arsurile care apar în primele două ore de la expunerea la soare. Arsura apare de obicei în porţiunea gâtului care a fost expusă la soare, decolteu, braţe şi partea dorsală a picioarelor. Pe lângă acestea, timp de o oră sau două pot apărea şi friguri, migrene, greaţă şi indispoziţie. În cazurile rare, PMLE poate forma plăgi roşii sau băşicuţe cu puroi. Arsurile dispar de obicei în două-trei zile dacă eviţi expunerea ulterioară la soare. În timpul primăverii şi al verii, expunerea solară repetată poate produce o călire, o scădere naturală a sensibilităţii pielii la lumina solară. La unele persoane, călirea se dezvoltă în câteva zile de la expunere, dar în unele cazuri poate dura şi câteva săptămâni.

Dacă prezinţi nişte semne uşoare de PMLE, te poţi diagnostica singur/ă punându-ţi câteva întrebări, de tipul:
1. Am o mâncărime usturătoare care se întinde numai la expunerea la soare?
2. Această arsură începe întotdeauna la două ore de la expunerea solară?
3. Primele mele simptome apar la începutul primăverii şi, treptat devin mai puţin severe (sau dispar)?

Dacă răspunzi afirmativ la aceste întrebări, este posibil să ai PMLE. Dacă ai semne mai severe, în genul urticariei, băşicuţelor, trebuie să-ţi consulţi doctorul pentru un diagnostic.
- prurigo actinic (PMLE ereditar), se caracterizează prin simptome mai intense decât cele ale PMLE şi, adesea, încep devreme, în timpul copilăriei sau adolescenţei. Se localizează în special la faţă, şi mai ales în jurul buzelor. Fiind ereditară, se poate ca mai multe generaţii ale aceleiaşi familii să se izbească de această problemă.
- reacţia fotoalergică, este dată de efectele soarelui asupra produselor chimice aplicate pe piele (adesea un ingredient din parfumuri, cosmetice sau alifii) sau a medicamentelor ingerate. Medicamentele care pot de asemenea cauza o erupţie fotoalergică sunt antibioticele (în special tetraciclina şi sulfonamida), fenotiazinele folosite în tratarea bolilor psihice. De obicei, se manifestă fie prin mâncărimi roşiatice fie prin băşicuţe. În unele cazuri, erupţia de piele se întinde şi pe pielea care este acoperită de haine. Pentru că erupţia fotoalergică este o formă de reacţie a hipersensibilităţii întârziate, simptomele de piele pot apărea şi după una-două zile de la expunerea la soare. Durata acesteia este impredictibilă. Cu toate acestea, în majoritatea situaţiilor, simptomele dispar după ce substanţele chimice identificate ca fiind netolerate nu mai sunt folosite.
- urticaria solară, formă de alergie solară care produce urticarie (bubiţe roşii, mâncărimi) pe pielea expusă la lumina soarelui, afectând în general femeile tinere. Ele se estompează între 30 minute şi două ore.

Pentru a preveni alergia solară, îţi poţi proteja pielea urmând câteva indicaţii:
• înainte de a ieşi din casă aplică o cremă cu factor de protecţie solară (SPF) cel puţin 15;
• foloseşte un protector pentru buze a cărui formulă să aibă un SPF mai mare de 20;
• evită să ieşi din casă când soarele dogoreşte, în special între 12.00 şi 16.00;
• poartă ochelari de soare cu protecţie la ultraviolete;
• îmbracă-te lejer pentru a-i permite pielii să respire;
• dacă urmezi o reţetă ce conţine antibiotice, antiinflamatoare, medicamente antihipertensive, ia legătura cu doctorul tău, atâta timp cât eşti nevoit/ă să petreci o mare parte a zilei sub cerul liber;
• consumă multă apă, fructe şi legume;
• tratează-te extern folosind comprese cu tinctură de muşeţel şi de gălbenele;
• bea zilnic un litru de sirop de măceşe macerate la rece sau fă-ţi ceai de trei-fraţi-pătaţi.

Acordă-ţi înainte de toate tu singur/ă o astfel de îngrijire şi o să vezi cum efectele negative ale soarelui vor începe să se diminueze!
« inapoi

Articol vizualizat de 28932 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805