Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Chirurgia oculoplastica – segment deficitar in Romania

Chirurgia oculoplastica – segment deficitar in Romania

In Romania, chirurgia oculoplastica este un domeniu reprezentat extrem de deficitar comparativ cu alte tari, unde medicii sunt organizati in societati stiintifice pentru atingerea de performante.

 

In strainatate, chirurgia oculoplastica reprezinta un segment foarte dezvoltat, medicii fiind organizati in societati stiintifice, care permit dezvoltarea si aprofundarea tehnicilor chirurgicale specializate strict pe acest domeniu. In Romania insa, acest domeniu este ca si inexistent, fiind reprezentat extrem de deficitar.

Oftalmestet este singura clinica privata de oftalmologie din Romania in care, pe langa operatiile oftalmologice de rutina (cataracta, glaucom etc.), se practica chirurgia oculoplastica de catre un medic acreditat in aceasta supraspecializare.

Ce este chirurgia oculoplastica sau oculoplastia? Este o supraspecializare care ii permite medicului oftalmolog sa efectueze operatii de reabilitare functionala si estetica in jurul globului ocular cum ar fi: tulburari de statica palpebrala (entropion, ectropion), inegalitati ale fantei palpebrale (ptoza palpebrala – micsorarea fantei palpebrale, lagoftalmia – marirea fantei palpebrale); extirparea afectiunilor tumorale benigne sau maligne care ridica probleme de reconstructie post-excizie si, nu in ultimul rand, operatiile de reconstructie in urma unor traumatisme.

Tot de chirurgia oculoplastica tin si afectiunile cailor lacrimale, dar si operatiile de estetica palpebrala care implica de cele mai multe ori extirparea de tesut suplimentar, pleoapele avand atat rolul de protectie a globului ocular, cat si un rol estetic in fizionomia fetei.

Daca nu sunt realizate la timp si corect, oculoplastiile implica pentru pacient disconfort estetic si functional. Necunoasterea anumitor afectiuni ale pleoapelor, care necesita tratamente specifice, duce la complicatii uneori foarte grave. Exista tumori care au aparenta unei inflamatii care sunt gresit tratate (ca o banala conjunctivita de exemplu), si care nediagnosticate la timp au consecinte extrem de grave. Multe afectiuni tumorale nu dor si de aceea interventia chirurgicala este tergiversata si de catre pacient.

In clinica Oftalmestet isi desfasoara activitatea primul medic din Romania care a obtinut in anul 2002 din partea Ministerului Sanatatii supraspecializarea in chirurgie oculoplastica, d-na dr. Speranta Schmitzer. Cu o experienta de 20 de ani in domeniul chirurgiei oculoplastice, d-na dr. Speranta Schmitzer are la activ peste 14.000 de operatii din care 5000 sunt oculoplastii (efectuate atat in clinica Oftalmestet, cat si la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti).  

“Pacientii sunt trimisi ori la dermatologi, ori la chirurgi plasticieni, care insa au prea putina legatura cu oftalmologia; structurile pleoapelor si ale orbitei fiind cu totul speciale si mult diferite fata de restul organismului uman. Din cauza lipsei de educatie medicala si de multe ori a indrumarii gresite, pacientii nu stiu cui sa se adreseze si nu stiu nici ca se pot efectua astfel de operatii. Tocmai de aceea, ne-am hotarat sa incepem o campanie de comunicare si de educare asupra acestei abordari pentru a se evita agravarea diverselor cazuri. Am intalnit oameni mutilati din cauza faptului ca au ajuns in prima faza in unitati medicalei care nu aveau aceasta specializare”, a declarat dr. Speranta Schmitzer, seful clinicii Oftalmestet.

O statistica a interventiilor efectuate in clinica Oftalmestet arata ca pe primul loc se afla cataractele cu 46%, pe locul doi formatiunile tumorale cu 15.5%, pe locul trei ptozele palpebrale cu 7%,  iar pe locul patru pterigionul cu 6.5% etc.

Chirurgia oculoplastica implica multa pasiune si daruire, rezultatele aparand mai tarziu decat la operatia de cataracta. Interventiile sunt mai laborioase, necesitand de multe ori si o a doua sau chiar a treia re-interventie.

 “Rata de succes in clinica noastra a fost pana acum de aproximativ 95% la oculo-plastii (aceasta rata insa se imbunatateste substantial, deoarece in unele cazuri sunt necesare reinterventii), la cataracta se poate spune ca rata de succes este de 99.5%”, a declarat dr. Speranta Schmitzer.

Astazi, la peste un an si jumatate de la lansare, Oftalmestet celebreaza 500 de operatii oftalmologice efectuate in clinica. Principala grija a personalului care lucreaza in clinica Oftalmestet este pacientul. Consultatiile nu se fac contra cronometru, in plus se incearca de multe ori si o consiliere psihologica a pacientului.
 
In afara operatiilor din domeniul oculo-plastiei, se mai efectueaza si operatii de rutina cum ar fi cataracta, glaucom, strabism. Operatia de cataracta este una dintre cele mai standardizate operatii care se efectueaza la Oftalmestet, datorita aparaturii de ultima ora si a experientei medicilor.

Oftalmestet, o altfel de clinica

Infiintata in martie 2010, Oftalmestet se doreste a fi o altfel de clinica fata de cele existente pe piata romaneasca prin tot ceea ce reprezinta: de la ambianta exclusivista, la aparatura de ultima generatie, pana la atmosfera de relaxare care te intampina si personalul cu inalte specializari, format si instruit pentru a fi aproape si dedicat pacientilor clinicii.

Clinica este situata la demisolul si parterul unui imobil de secolul 19, care a fost renovat imbinand nobletea arhitecturii acelor vremuri cu liniile arhitecturii moderne. Si la interior decorul imbina vechiul cu noul prin mobilier stil Ludovic al XV-lea, plansee de sticla luminate, combinand marmura cu sticla, otelul, inoxul, lemnul, muzica de relaxare si susurul apei de la fantana arteziana din sala de asteptare. Ambianta creata este una deosebita atat in blocul operator, unde exista doua instalatii audio, una pentru sala de operatii cu un anumit gen de muzica, alta pentru pre-operator cu o muzica speciala de relaxare, cat si in sala de asteptare.

S-a acordat o atentie deosebita persoanelor cu dizabilitati locomotorii: pentru ele exista un elevator special pentru urcat scarile, clante anti-panica la grupurile sanitare, spalatoare hidraulice reglabile, oglinzi reglabile, robineti, dispenser de sapun, uscatoare si colac WC cu senzori etc.

Investitia in aparatura medicala se ridica la peste 300.000 euro, iar pana la sfarsitul anului se vor mai investi inca 200.000 euro. Cele mai complexe investitii s-au facut in aparatele pentru operatiile de cataracta (circa 170.000 euro).

Echipa medicala, condusa de dr. Speranta Schmitzer, este formata din:
•    Ana Maria Manescu, medic specialist oftalmolog
•    Mihaela Antonache, medic specialist oftalmolog
•    Corina Popa, medic rezident
•    Luxita Petrescu, medic primar anestezist
•    Elly Dordea, asistenta de sala
•    Valentina Pena inginer de mecanica fina – optometrie
« inapoi

Articol vizualizat de 3028 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805